Η συμπεριφορά των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου κατά τη χθεσινοβραδινή απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ οδήγησε σε πολλές θεωρίες ότι οι αρχές δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν για να προστατεύσουν τον υποψήφιο για την προεδρία.

Αρκετές αναφορές έχουν πλέον βγει στην επιφάνεια, σύμφωνα με τις οποίες οι αρχές είτε βοήθησαν με διάφορους τρόπους τον σκοπευτή είτε παρέμειναν παθητικοί, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν πολύ νωρίς για τον επιτιθέμενο.

Ακολουθούν μερικές ιδιορρυθμίες σχετικά με την επίθεση.

Ο σκοπευτής προειδοποιήθηκε

Ένας αυτόπτης μάρτυρας που πήρε ζωντανή συνέντευξη από το BBC μετά την επίθεση δίνει μια ζωντανή περιγραφή του πώς αυτός και οι σύντροφοί του είδαν τον δράστη να σκαρφαλώνει στην οροφή με ένα όπλο και πώς ειδοποίησαν την αστυνομία.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ωστόσο, οι αστυνομικοί δεν έδειξαν ενδιαφέρον για τον άνδρα να σέρνεται στην ταράτσα με καραμπίνα. Αγνόησαν τελείως τις προειδοποιήσεις των αυτόπτων μάρτυρα για τον πυροβολητή, παρόλο που η μυστική υπηρεσία και οι ελεύθεροι σκοπευτές εντόπισαν τον πυροβολητή με τα κιάλια τους και τον αυτόπτη μάρτυρα να χτυπά στην αστυνομία πολλές φορές πριν ξεκινήσει η επίθεση.

Ο αυτόπτης μάρτυρας έπρεπε να παρακολουθήσει με ανησυχία τον Τραμπ να συνεχίσει να στέκεται στη σκηνή και να μιλάει σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

«Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν, γιατί δεν τράβηξαν τον Τραμπ από το βήμα; Αυτός ο άνθρωπος εθεάθη καθαρά 2-3 λεπτά πριν συμβεί αυτό», είπε ο άνδρας στο BBC .

Σε ένα άλλο βίντεο, ένα κοντινό πλήθος μπορεί να ακουστεί να φωνάζει ως απάντηση στον πυροβολητή στην οροφή που στρέφει το τουφέκι του στον Τραμπ λίγα δευτερόλεπτα πριν από την έκρηξη.

Σκοπευτής στην ταράτσα του διπλανού κτιρίου

Πολλοί αναρωτιούνται επίσης γιατί η Μυστική Υπηρεσία του Προέδρου, που είχε ελεύθερους σκοπευτές σε άλλες κοντινές στέγες, δεν μπήκε στον κόπο να ασφαλίσει την κοντινή ταράτσα όπου βρισκόταν ο πυροβολητής. Σύμφωνα με το CNN, ο πυροβολητής βρισκόταν μόλις 115-120 μέτρα μακριά από τον Τραμπ όταν πυροβόλησε - πολύ εντός της εμβέλειας πολλών τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή που πωλούνται στην αγορά των ΗΠΑ.

Σκάλα

Ο ύποπτος δράστης φέρεται να έφτασε στην ταράτσα μέσω σκάλας που δεν ασφαλίστηκε από την αστυνομία ή την υπηρεσία ασφαλείας. Δεν είναι σαφές εάν η σκάλα εγκαταστάθηκε προσωρινά ή μόνιμα στο κτίριο. Ωστόσο , πολλά άτομα, όπως ο αμερικανός δεξιός σχολιαστής Νικ Φουέντες , βρίσκουν ιδιαίτερα περίεργο το γεγονός ότι οι αρχές δεν μπήκαν στον κόπο να ασφαλίσουν την οροφή του παρακείμενου κτιρίου και να ασφαλίσουν τη σκάλα.

 
Top