Ο βρετανικός στρατός είναι σε τόσο κακή κατάσταση που μπορεί να μην είναι σε θέση να υπερασπιστεί τη χώρα, πόσο μάλλον να εμπλακεί σε σημαντική εκστρατευτική δύναμη, δήλωσε στους Financial Times (FT) ο πρώην επικεφαλής του Γραφείου Αξιολόγησης και Θεμάτων του Υπουργείου Οικονομικών , Ρόμπερτ Τζόνσον .

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας «δεν μπορούν να υπερασπιστούν αποτελεσματικά τη βρετανική πατρίδα» και δεν είναι προετοιμασμένες για «μια σύγκρουση οποιασδήποτε κλίμακας», προειδοποιεί ο Τζόνσον, προσθέτοντας ότι ο βρετανικός στρατός λειτουργεί με το «ελάχιστο» που του επέτρεψε να οργανώσει ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές βοήθεια, την εκκένωση του άμαχου πληθυσμού από εμπόλεμες ζώνες και ορισμένες δραστηριότητες κατά της δολιοφθοράς.

«Γρήγορα θα ξεμείναμε από πυρομαχικά σε οποιαδήποτε επιχείρηση μεγάλης κλίμακας... Η άμυνά μας είναι πολύ αδύναμη και δεν είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε και να κερδίσουμε μια ένοπλη σύγκρουση οποιασδήποτε κλίμακας», είπε ο Τζόνσον στους Financial Times.

Ο Τζόνσον αποκαλύπτει ότι η αεράμυνα της Βρετανίας είναι «ανεπαρκής» για να σταματήσει τις επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, το Βασιλικό Ναυτικό δεν έχει αρκετά πλοία για να περιπολεί στον Βόρειο Ατλαντικό για να παρακολουθεί και να αποτρέπει τη δραστηριότητα των ρωσικών υποβρυχίων και η Βασιλική Αεροπορία χρειάζεται σχεδόν διπλάσια μαχητικά τζετ όπως έχει τώρα.

Όσον αφορά τη δημιουργία μιας εκστρατευτικής δύναμης συγκρίσιμης με εκείνες που αναπτύχθηκαν στους πολέμους των Φώκλαντ ή του Ιράκ, οι βρετανικές δυνάμεις θα ήταν «υποεξοπλισμένες, θέτοντας τα στρατεύματα σε κίνδυνο», προειδοποίησε ο Τζόνσον.

Γενικά, όλα πρέπει να ενισχυθούν, αλλά η κυβέρνηση στο Λονδίνο δεν έχει τα μέσα να το κάνει.

Οι βρετανικές αρχές δεν σκοπεύουν να αυξήσουν το κόστος συντήρησης του στρατού, αλλά να το μειώσουν σταδιακά. Με αυτόν τον τρόπο, ο βρετανικός στρατός σύντομα θα είναι σε θέση να τρομάξει μόνο τους Παπούα , προειδοποιεί ο Τζόνσον.

Ο εμπειρογνώμονας, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Γραφείου Αξιολόγησης για δύο χρόνια , αποφάσισε να μοιραστεί τα σκοτεινά ευρήματά του με το κοινό επειδή «ανησυχεί βαθιά» με όσα ανακάλυψε.

Επέμεινε ότι η αξιολόγησή του ήταν ρεαλιστική, όχι ανησυχητική.

Ο Τζόνσον, ο οποίος τώρα ηγείται του Κέντρου για την Αλλαγή του Χαρακτήρα του Πολέμου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης , είναι ο τελευταίος αξιωματούχος της άμυνας που εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την ετοιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου για πόλεμο.

Σε μια έκθεση του Φεβρουαρίου με τίτλο «Έτοιμοι για πόλεμο;», η Επιτροπή Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι βρετανικές δυνάμεις δεν είναι έτοιμες να πολεμήσουν έναν «παρατεταμένο, υψηλής έντασης» πόλεμο.

Εν τω μεταξύ, σε σχόλια στην The Telegraph τον Απρίλιο , ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας Τζέιμς Χίπι είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «πολύ πίσω» από τους συμμάχους του στην προετοιμασία για πόλεμο.

Η εκτίμηση του Τζόνσον έρχεται λίγες μέρες πριν από τις γενικές εκλογές στη Βρετανία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Συντηρητικό Κόμμα έχασε από τους Εργατικούς μετά από 14 χρόνια στην εξουσία.

Σύμφωνα με τον Τζόνσον, η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 3% του ΑΕΠ .

«Πρέπει να κοντύνουμε το παλτό μας για να ταιριάζει με τα ρούχα μας», είπε στους FT .

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ένας από τους στενότερους συμμάχους της Ουκρανίας .

 
Top