Η Ουκρανία έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ και τους δυτικούς συμμάχους να της προμηθεύσουν υποβρύχια για να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες στη Μαύρη Θάλασσα. Ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχος Aleksey Neizhpapa, υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη υποβρύχιων σκαφών είναι κρίσιμη για την στρατηγική θέση της Ουκρανίας στην περιοχή κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με τη Ρωσία. Θεωρεί ότι χωρίς υποβρύχια, η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να επιτύχει στρατιωτική νίκη στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Neizhpapa τονίζει ότι τα μεγάλα υποβρύχια είναι άχρηστα στην περιοχή λόγω των γεωγραφικών συνθηκών, ενώ τα μικρά υποβρύχια σκάφη είναι απαραίτητα για την επέκταση του πεδίου δραστηριότητας του ουκρανικού ναυτικού. Θεωρεί ότι η δυνατότητα των υποβρυχίων να δρουν διασκορπισμένα θα επιτρέψει την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ναυτικών και παράκτιων θέσεων της Ρωσίας.

Από το ξέσπασμα της σύγκρουσης με τη Ρωσία το 2022, το Ουκρανικό Ναυτικό έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά κατάφερε να προκαλέσει βλάβες στις ρωσικές ναυτικές θέσεις στη Μαύρη Θάλασσα, με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ και των δυτικών συμμάχων. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των δυτικών όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία δεν διαρκεί για πολύ, καθώς η Ρωσία προσαρμόζεται γρήγορα και χρησιμοποιεί τις δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου για να παρεμβάλει στα πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας που προμηθεύονται από τη Δύση.

Οι ουκρανικές δυνάμεις και οι δυτικοί κατασκευαστές όπλων προσπαθούν να προσαρμοστούν στις συνεχώς εξελισσόμενες προκλήσεις του ηλεκτρονικού πολέμου που θέτει η Ρωσία. Παρά τις προκλήσεις, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι μαθαίνουν γρήγορα και προσπαθούν να προσαρμόσουν την τεχνολογία τους για να παραμείνουν αποτελεσματικοί στο πεδίο της μάχης.

Η Συνεχιζόμενη Στρατιωτική Βοήθεια από τη Δύση

Τα δυτικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης Μπάιντεν, έχουν προμηθεύσει μεγάλες ποσότητες όπλων στην Ουκρανία, αν και πολλές φορές καθυστερούν να φτάσουν. Παρά τις προκλήσεις, οι ΗΠΑ και οι δυτικοί εταίροι συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά με την Ουκρανία για να διασφαλίσουν ότι τα αμερικανικά όπλα ακριβείας παραμένουν αποτελεσματικά σε ένα πολύπλοκο περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου.

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Ουκρανίας να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες και να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα με την υποστήριξη των δυτικών συμμάχων.

 
Top