Ο αρχηγός του πολωνικού στρατού προκάλεσε αίσθηση με τις πρόσφατες δηλώσεις του, καλώντας τους Πολωνούς να προετοιμαστούν για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Αυτή η τολμηρή τοποθέτηση έρχεται σε μια περίοδο έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και συνδέεται με φήμες για στρατιωτικά σχέδια της Πολωνίας στην Ουκρανία.

Σχέδιο «Εισβολής» στη Δυτική Ουκρανία

Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, η Πολωνία εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης στη Δυτική Ουκρανία. Το σχέδιο αυτό φέρεται να στοχεύει στην προστασία των πολωνικών συμφερόντων στην περιοχή και στην αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία προς τα πολωνικά σύνορα. Παρόλο που οι λεπτομέρειες του σχεδίου παραμένουν άγνωστες, η Πολωνία φαίνεται αποφασισμένη να ενισχύσει την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή.

Προετοιμασία του Πληθυσμού

Οι δηλώσεις του αρχηγού του πολωνικού στρατού περιλαμβάνουν σαφείς οδηγίες για την προετοιμασία του πληθυσμού σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης. Αυτές οι οδηγίες περιλαμβάνουν εκπαίδευση εθελοντών, ενίσχυση των αμυντικών υποδομών και ανάπτυξη στρατιωτικών μονάδων κοντά στα σύνορα.

Οι σχέσεις της Πολωνίας με τη Ρωσία και τη σύμμαχό της Λευκορωσία έχουν επιδεινωθεί απότομα από το 2022 και τα γεγονότα της Ουκρανίας.

Έκτοτε φαίνεται πως το ΝΑΤΟ ετοιμάζει (κυρίως με συνεχείς εξοπλισμούς) την Πολωνία να παίξει τον ρόλο της «επόμενης Ουκρανίας», ρίχνοντάς την στην μάχη κατά της Ρωσίας.

«Σήμερα πρέπει να προετοιμάσουμε τις δυνάμεις μας για μια πλήρους κλίμακας σύγκρουση, όχι για μια ασύμμετρου τύπου σύγκρουση», δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου στρατηγός Βίσλαου Κούκουλα κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Αυτό μας αναγκάζει να βρούμε μια καλή ισορροπία μεταξύ της συνοριακής αποστολής και της διατήρησης της έντασης της εκπαίδευσης στο στρατό», δήλωσε.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάβελ Μπέιτζντα δήλωσε ότι από τον Αύγουστο, ο αριθμός των στρατευμάτων που φρουρούν τα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας θα αυξηθεί σε 8.000 από 6.000 που είναι σήμερα, ενώ μια πρόσθετη οπισθοφυλακή 9.000 ατόμων θα μπορεί να ενισχυθεί εντός 48 ωρών.

Τον Μάιο, η Πολωνία ανακοίνωσε λεπτομέρειες για την «Ανατολική Ασπίδα», ένα πρόγραμμα ύψους 10 δισεκατομμυρίων ζλότι (2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την ενίσχυση της άμυνας κατά μήκος των συνόρων της με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, το οποίο σχεδιάζει να ολοκληρώσει μέχρι το 2028.

Ο Κούκουλα δήλωσε επίσης ότι το σημερινό υψηλό ενδιαφέρον των υποψηφίων να ενταχθούν στο στρατό θέτει ένα δίλημμα σχετικά με το αν θα πρέπει να προσληφθούν περισσότεροι νεοσύλλεκτοι από τους προβλεπόμενους στον προϋπολογισμό σε βάρος της προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού, ιδίως καθώς, όπως είπε, το ενδιαφέρον αναμένεται να αρχίσει να μειώνεται απότομα από το 2027.

Το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων ανερχόταν σε περίπου 190.000 άτομα στο τέλος του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων, εναέριων, ναυτικών, ειδικών δυνάμεων και δυνάμεων εδαφικής άμυνας. Η Πολωνία σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό αυτό σε 300.000 στρατιώτες μέσα σε λίγα χρόνια.

Ο ρόλος της Ουκρανικής Λέγκας με έδρα την… Πολωνία!

Μετά την συμφωνία Ζελένσκι-Τουσκ για αντιαεροπορική ασπίδα στην Δυτική Ουκρανία, ένα δεύτερο σημείο της συμφωνίας ασφαλείας έρχεται να συμπληρώσει το “σχέδιο εισβολής πολωνικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων” στην πολύπαθη χώρα.

Το Κίεβο θέλει να πείσει τους Ουκρανούς που είναι σε μάχιμη ηλικία και ζουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις, δημιουργώντας μια νέα μονάδα, την «Ουκρανική Λέγκα», που θα εδρεύει και θα εκπαιδεύεται στην Πολωνία, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Η Ουκρανία, ο στρατός της οποίας έχει εξαντληθεί από βαριές απώλειες ύστερα από δυόμιση χρόνια πολέμου, προσπαθεί να αναπληρώσει τις τάξεις της και έτσι οι αρχές έχουν ήδη εντείνει τη στρατολόγηση στο εσωτερικό της χώρας, κυρίως χάρη σε έναν νέο νόμο που υιοθετήθηκε τον Μάιο.

Τώρα επιθυμούν να στρατολογήσουν κάποιους από τους εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς που ζουν στην Ευρώπη, κυρίως στην Πολωνία και τη Γερμανία, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν φύγει από τη χώρα παράτυπα ακριβώς για να μην επιστρατευθούν.

«Οι Ουκρανοί που βρίσκονται στην Πολωνία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν να ενταχθούν στην ουκρανική άμυνα υπογράφοντας συμβόλαια με τις ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο υπουργός Ρούστεμ Ουμέροφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η δημιουργία αυτής της μονάδας προβλέπεται σε διμερή συμφωνία ασφαλείας μεταξύ της Ουκρανίας και της Πολωνίας που υπογράφηκε τη Δευτέρα στη Βαρσοβία από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.

Πρόκειται για μια «ειδική μονάδα εθελοντών που θα εκπαιδεύεται στο πολωνικό έδαφος» και «θα είναι εξοπλισμένη με τα καλύτερα όπλα» της Δύσης πριν αναπτυχθεί στο μέτωπο της Ουκρανίας, δήλωσε ο Ουμέροφ.

«Καλούμε όλους τους Ουκρανούς που βρίσκονται στην Ευρώπη να ενταχθούν στην Ουκρανική Λέγκα», δήλωσε, χωρίς ωστόσο να δίνει λεπτομέρειες για τον αριθμό των ανδρών που ευελπιστεί να στρατολογήσει το Κίεβο.

Eδώ προκύπτουν νομικά ζητήματα αλλά και ουσιαστικά. Ποιος θα πιστοποιήσει ότι πρόκειται πράγματι για Ουκρανούς που ζουν στην Πολωνία;

 
Top