Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Οργανισμός Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) έχει ουσιαστικά απομακρυνθεί από τον αρχικό «ειρηνικό» και «αμυντικό» του χαρακτήρα, υιοθετώντας μια πολεμοχαρή ατζέντα. Σύμφωνα με τον Όρμπαν, οι ενέργειες του ΝΑΤΟ, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, όχι μόνο δεν προάγουν την ειρήνη, αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, γεγονός που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Ο Όρμπαν, ένθερμος επικριτής της δυτικής εμπλοκής στη σύγκρουση της Ουκρανίας, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Μόσχα την Παρασκευή, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη συνάντησή τους, ο Όρμπαν δήλωσε ότι βρισκόταν σε «ειρηνευτική αποστολή» και επικεντρώθηκε σε πιθανούς τρόπους ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Αν και αναγνώρισε ότι οι θέσεις της Μόσχας και του Κιέβου παραμένουν πολύ «μακριά», επεσήμανε ότι η καθιέρωση επαφής είναι το πιο σημαντικό βήμα και δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις προσπάθειες για ειρήνη.

Η Ουγγαρία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 1999, συχνά διατηρεί στάση που διαφέρει από αυτή του υπόλοιπου ΝΑΤΟ. Ο Όρμπαν φέρεται να δήλωσε ότι «σήμερα, αντί για ειρήνη, η ατζέντα είναι η επιδίωξη του πολέμου. Αντί για άμυνα, είναι επίθεση». Επιπλέον, ανέφερε ότι όλο και περισσότερες φωνές εντός του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν την αναγκαιότητα ή το αναπόφευκτο μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης με άλλα γεωπολιτικά κέντρα ισχύος, προειδοποιώντας ότι αυτή η στάση λειτουργεί σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία και αν το ΝΑΤΟ δεν αλλάξει τακτική, «θα αυτοκτονήσει».

Η στάση του Όρμπαν έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, όπως η Γαλλία, που υποσχέθηκε «αδιαμφισβήτητη» υποστήριξη για την Ουκρανία. Η αντιπαράθεση μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ αναδεικνύει τις εντάσεις και τις διαφορές απόψεων εντός της συμμαχίας σχετικά με την αντιμετώπιση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και τη σχέση με τη Ρωσία.

 
Top