Ένας αμφιλεγόμενος ισλαμιστής ιεροκήρυκας, ο Σεΐχης Γιασέρ αλ-Χαμπίμπ, σχεδιάζει να αγοράσει το απομακρυσμένο νησί Torsa στη Σκωτία για να δημιουργήσει ένα ασφαλές καταφύγιο για μουσουλμάνους που θα διέπεται από το νόμο της Σαρία. Το νησί των 270 στρεμμάτων, το οποίο πωλείται για περίπου 1,5 εκατομμύρια λίρες (1,78 εκατομμύρια ευρώ), είναι ακατοίκητο εκτός από μια αγροικία με τρία υπνοδωμάτια.

Αντιδράσεις και Αντιρρήσεις

Ο ιδιοκτήτης του νησιού έχει διαβεβαιώσει τους ντόπιους ότι δεν θα πουλήσει τη γη σε κανέναν που δεν ταιριάζει με την τοπική κοινότητα. Οι κάτοικοι των παρακείμενων νησιών έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στα σχέδια του Αλ-Χαμπίμπ, με τον τοπικό σύμβουλο Alastair Redman να χαρακτηρίζει την πρόταση ως ανήθικη και απαράδεκτη. Ο Alastair Fleming, κάτοικος του γειτονικού νησιού Luing, αμφισβήτησε τη βιωσιμότητα του σχεδίου λόγω της απομακρυσμένης και μικρής έκτασης του νησιού.

Το Σχέδιο του Αλ-Χαμπίμπ


Ο Αλ-Χαμπίμπ σχεδιάζει να χτίσει σχολείο, νοσοκομείο και τζαμί στο νησί, με την κοινότητα να τηρεί τον νόμο της Σαρία. Παρά το γεγονός ότι το νησί ανήκει στη δικαιοδοσία του Ηνωμένου Βασιλείου, ο κληρικός φιλοδοξεί να το μετατρέψει σε ένα μουσουλμανικό καταφύγιο.

Προηγούμενες Δραστηριότητες του Αλ-Χαμπίμπ

Ο γεννημένος στο Κουβέιτ ιεροκήρυκας, που τώρα εδρεύει στο Λονδίνο, έχει αμφιλεγόμενο παρελθόν. Ζήτησε άσυλο στη Βρετανία μετά από καταδίκη του σε 10 χρόνια φυλάκιση στη χώρα του. Στη Βρετανία, έχει διευθύνει εκπαίδευση στρατιωτικού τύπου σε τζαμί και είναι ο ιδρυτής του δορυφορικού καναλιού Fadak TV, το οποίο έχει επιπλήξει η βρετανική ρυθμιστική αρχή Ofcom για εκπομπές γεμάτες μίσος.

Η Στάση του Κτηματομεσίτη

Η εταιρεία Savills, που διαχειρίζεται την πώληση του νησιού, επιμένει ότι το Torsa παραμένει στην αγορά, παρά τις αντιρρήσεις των ντόπιων και τις προτάσεις του Αλ-Χαμπίμπ.

Η είδηση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και έχει ανοίξει μια συζήτηση για τη χρήση των απομακρυσμένων περιοχών και τα δικαιώματα των τοπικών κοινοτήτων στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

 
Top