Βραζιλιάνοι ερευνητές βρήκαν κοκαΐνη στα σώματα και των 13 καρχαριών που μελέτησαν. Οι «καρχαρίες κοκαΐνης» πιστεύεται ότι κινούνται ακόμη περισσότερο στους ωκεανούς του κόσμου.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για το πού μπήκε το φάρμακο στα σώματα των καρχαριών, αλλά οι καρχαρίες που μελετήθηκαν μέχρι στιγμής μετακινήθηκαν στην περιοχή έξω από την πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο. Είναι πιθανό η κοκαΐνη που βρέθηκε στους καρχαρίες να έχει απομείνει από χρήστες κοκαΐνης της πόλης και να μπήκε στη θάλασσα από το αποχετευτικό σύστημα.


Μια άλλη θεωρία είναι ότι οι καρχαρίες τρώνε συσκευασίες κοκαΐνης που έριξαν στη θάλασσα οι λαθρέμποροι, αλλά μέχρι στιγμής υπάρχουν αβέβαιες παρατηρήσεις σχετικά με αυτό στα νερά της Φλόριντα.


Οι ποσότητες κοκαΐνης που εντοπίστηκαν στους καρχαρίες είναι σχετικά μικρές, αλλά το θέμα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα για την επίδραση της κοκαΐνης στο σώμα και τη συμπεριφορά των καρχαριών.

Οι ποσότητες κοκαΐνης που βρέθηκαν σε θηλυκούς καρχαρίες είναι υψηλότερες από ό,τι στους αρσενικούς και τα μισά από τα θηλυκά που εξετάστηκαν ήταν έγκυες. Είναι γνωστό από μελέτες σε άλλα θαλασσινά ότι οι χημικές ουσίες που έχουν εισέλθει στη θάλασσα μπορούν να μεταδοθούν από τη μητέρα στα μικρά και να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες.

Το κρέας καρχαρία τρώγεται στην Ισλανδία και την Ασία, για παράδειγμα. Οι ερευνητές συμβουλεύουν να αποφεύγεται η κατανάλωση κρέατος καρχαρία λόγω των χημικών υπολειμμάτων σε αυτό, καθώς και της κατάστασης των καρχαριών υπό εξαφάνιση.

«Μην τρώτε κρέας καρχαρία, γιατί είναι υπεραλιευμένο και γεμάτο με ουσίες που δεν θέλετε στο σώμα σας», λέει η ομάδα ερευνητών που ανακάλυψαν τους καρχαρίες κοκαΐνης.

 
Top