Η απαγόρευση της χρήσης μαντίλας από τους Γάλλους αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με την Διεθνή Αμνηστία να καταδικάζει την απόφαση ως ρατσιστική και μεροληπτική.

Η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας, Amélie Oudéa-Castéra, είχε δηλώσει πριν από ένα χρόνο ότι η αρχή της κοσμικότητας της Γαλλίας και οι κανόνες κατά της εμφάνισης θρησκευτικών συμβόλων πρέπει να διατηρηθούν κατά τη διάρκεια αθλητικών εκδηλώσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι εκπρόσωποι των γαλλικών ομάδων δεν θα επιτρέπεται να φορούν χιτζάμπ κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ωστόσο, οι αθλητές θα μπορούν να φορούν χιτζάμπ στο Ολυμπιακό Χωριό, αλλά όχι κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Αυτή η απόφαση ακολουθεί την απαγόρευση του 2004, η οποία απαγόρευσε τη χρήση χιτζάμπ στα δημόσια σχολεία της Γαλλίας, μια απόφαση που έχει επικριθεί από τον ΟΗΕ.

Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε έντονα την αντίθεσή της στην απαγόρευση. Η Anna Błuś, Ευρωπαία ερευνήτρια για τα δικαιώματα των γυναικών της Διεθνούς Αμνηστίας, ανέφερε ότι η απαγόρευση αυτή αποτελεί κοροϊδία των ισχυρισμών ότι το Παρίσι 2024 είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες ισότητας των φύλων και εκθέτει τις ρατσιστικές και διακριτικές πρακτικές που περιορίζουν την πρόσβαση στον αθλητισμό στη Γαλλία.

Αρκετές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και έχουν στείλει επιστολές στις γαλλικές αρχές, ζητώντας να επανεξεταστεί η απόφαση αυτή. Ωστόσο, η απαγόρευση παραμένει σε ισχύ, καθώς η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθούν οι αρχές της κοσμικότητας και της ουδετερότητας σε δημόσιους χώρους και εκδηλώσεις.

 
Top