Η αυξανόμενη ακρίβεια στην Ελλάδα επί της κυβέρνησης Μητσοτάκη φαίνεται να έχει επηρεάσει τις επιλογές των Ελλήνων για τις διακοπές τους, με όλο και περισσότερους να επιλέγουν την Αλβανία ως προορισμό. Οι χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς καθιστούν την Αλβανία ελκυστική επιλογή για πολλούς.

Τα τελευταία χρόνια, η Αλβανία έχει γίνει πιο δημοφιλής ως τουριστικός προορισμός, με βελτιωμένες υποδομές και προσφέροντας όμορφες παραλίες και πολιτιστικά αξιοθέατα. Οι Έλληνες τουρίστες, αντιμετωπίζοντας αυξημένο κόστος διαβίωσης και υψηλές τιμές στην Ελλάδα, αναζητούν πιο οικονομικές λύσεις για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Αυτό το φαινόμενο αποτυπώνει τη γενικότερη οικονομική πίεση που νιώθουν οι πολίτες, αναζητώντας εναλλακτικές για να απολαύσουν τις διακοπές τους χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά.

Όλο και περισσότερο έδαφος κερδίζει στον τουριστικό χάρτη η Αλβανία, η οποία εξελίσσεται σε εναλλακτικό «city break» προορισμό για Ευρωπαίους αλλά και Βορειοελλαδίτες, την ώρα που η Ελλάδα τείνει να γίνει απλησίαστη.


Άγιοι Σαράντα

Ειδικότερα, οι πόλεις με έντονο ελληνικό στοιχείο όπως οι Άγιοι Σαράντα και η Χειμάρρα, η θάλασσα του Ιονίου Πελάγους και της Αδριατικής, αλλά και οι επενδύσεις των τελευταίων 10 ετών στον τουριστικό τομέα της χώρας προσελκύουν επισκέπτες τόσο από το εξωτερικό όσο και Έλληνες που θέλουν να γνωρίσουν την γειτονική χώρα.

Ενώ πριν από 5 χρόνια η τουριστική κίνηση από Ελλάδα ήταν μηδενική, πλέον οι τουριστικοί πράκτορες της Θεσσαλονίκης βλέπουν ότι η Αλβανία έχει ενταχθεί στους «must» προορισμούς για μικρές εξορμήσεις.

Χάρη στις προσιτές τιμές αλλά και στην εγγύτητα με τη βόρεια Ελλάδα, η Αλβανία κεντρίζει το ενδιαφέρον των επισκεπτών αναφέρει στο τοπικό μέσο υπεύθυνος τουριστικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Πασχάλης Γερομπακάνης. «Η Αλβανία έχει ενταχθεί στα προγράμματά μας την τελευταία διετία και αποτελεί από τις πρώτες επιλογές του κόσμου για ένα 3ήμερο ή 4ήμερο city break στα Βαλκάνια. Οι εκδρομές γίνονται όλο τον χρόνο εκτός καλοκαιριού, ιδιαίτερα σε τριήμερα και γιορτές όπως Πάσχα, ημέρα Αγίου Πνεύματος και 28η Οκτωβρίου. Οι Έλληνες επισκέπτονται περισσότερο περιοχές με έντονο ελληνικό στοιχείο, όπως οι Άγιοι Σαράντα, Χειμάρρα, Αργυρόκαστρο και Τεπελένι», εξηγεί.


Χειμάρρα

Οι τιμές για τριήμερες αποδράσεις στην Αλβανία

Βασικό κίνητρο για όσους διαλέγουν τη Βόρεια Ήπειρο για διακοπές είναι και η ακρίβεια, σύμφωνα με τον τουριστικό πράκτορα. «Υπάρχουν τριήμερα και τετραήμερα που κοστολογούνται από 160 έως 240 ευρώ, αναλόγως το ξενοδοχείο και για αρκετούς είναι μεγάλος παράγοντας. Ιντριγκάρει τον κόσμο όλη η διαδικασία γιατί είχαν τη χώρα στο μυαλό τους με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο και αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία 10 χρόνια. Πριν 4-5 χρόνια ήταν μηδενική η κίνηση προς Αλβανία, υπήρχε ιδιαίτερη ανασφάλεια, αλλά από όταν μπήκε στον τουριστικό χάρτη και άρχισε να διαφημίζεται είτε μέσω social media είτε μέσω τηλεόρασης, δε φοβάται ο κόσμος, το επιλέγει και θέλει να δει το πριν και το μετά», σημειώνει.

 
Top