Οι ηγέτες της Πολωνίας και της Ουκρανίας, ο Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπέγραψαν νέα συμφωνία ασφαλείας και ανακοίνωσαν τον σχηματισμό μιας ουκρανικής λεγεώνας με βάση εθελοντές στη Βαρσοβία.

Η Πολωνία και η Ουκρανία έχουν εδραιώσει τη δέσμευσή τους για την ασφάλεια του άλλου υπογράφοντας μια νέα συμφωνία για την αμοιβαία βοήθεια. Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία, όπου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.

Κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου, οι ηγέτες εξέτασαν τις συζητήσεις τους και ξεκίνησαν τη συνάντηση με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της ρωσικής επίθεσης της Δευτέρας στο Κίεβο, η οποία σκότωσε δεκάδες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σε νοσοκομείο καρκίνου.

«Τα λόγια είναι ανεπαρκή για να καταδικάσουν τον επιτιθέμενο», παρατήρησε ο Τουσκ καθώς συζητούσε τις ωμότητες της σύγκρουσης. Τόνισε τη σημασία του νεουπογεγραμμένου εγγράφου, της Συμφωνίας Συνεργασίας για την Ασφάλεια μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για πραγματικές δεσμεύσεις και όχι για κενές υποσχέσεις.

«Θα εκπληρώσουμε τις διατάξεις αυτής της συμφωνίας με τους συμμάχους μας. Εάν αυτός ο πόλεμος τελειώσει άσχημα, θα ήταν καταστροφή όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για την Πολωνία, την Ευρώπη και ολόκληρο τον δυτικό κόσμο», είπε ο Τουσκ.

Ο Πολωνός ηγέτης διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την Ουκρανία. Σε απάντηση, ο Πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε την «αναπόφευκτη ανοικοδόμηση όσων έχουν καταστρέψει οι Ρώσοι τρομοκράτες» και υποσχέθηκε να λογοδοτήσει εκείνους, συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν, που είναι υπεύθυνοι για επιθέσεις πολιτών.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την Πολωνία για 44 πακέτα στρατιωτικής βοήθειας και χαρακτήρισε τη συμφωνία της Βαρσοβίας ως «πολύ φιλόδοξη».

«Θα μας βοηθήσει να προστατεύσουμε τις ζωές των πολιτών μας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αναμένονται περισσότερα τέτοια πακέτα φέτος.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να ιδρύσουν και να εκπαιδεύσουν μια ουκρανική λεγεώνα  στο πολωνικό έδαφος, μια νέα εθελοντική δύναμη. Ο Τουσκ έθιξε επίσης την πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αναγνωρίζοντας ότι ήταν μεγαλύτερη από ό,τι θα προτιμούσε η Πολωνία, αλλά διαβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη πειθώ των συμμάχων του ΝΑΤΟ να επισπεύσουν την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

«Θα διασφαλίσουμε επίσης ότι τίποτα για την Ουκρανία δεν θα αποφασιστεί χωρίς την Ουκρανία», κατέληξε ο Τουσκ, επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη πολωνική υποστήριξη στην Ουκρανία.

 
Top