Ο πλάτανος της Αξιούπολης - Γοργόπης του Κιλκίς, ένας ζωντανός μάρτυρας της ιστορίας, λέγεται ότι υπάρχει από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 
Αυτό το επιβλητικό δέντρο, με διάμετρο κορμού τέσσερα μέτρα και ύψος τριάντα μέτρα, θεωρείται ο μεγαλύτερος πλάτανος στα Βαλκάνια και ενδεχομένως ο αρχαιότερος της Ευρώπης.
Στέκει υπερήφανα και επιβλητικός, ο πλάτανος της Αξιούπολης είναι ένα αληθινό φυσικό μνημείο. Ο κορμός του, με διάμετρο τέσσερα μέτρα και ύψος τριάντα μέτρα, είναι πραγματικά εντυπωσιακός, ξεπερνώντας σε μέγεθος άλλους διάσημους πλάτανους της Ελλάδας. Η διακλάδωση του δημιουργεί ένα τέλειο σχήμα που τον κάνει να ξεχωρίζει. Οι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι είναι ο μεγαλύτερος πλάτανος στα Βαλκάνια και ότι υπάρχει από τους χρόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μερικοί μάλιστα λένε ότι είναι ο αρχαιότερος της Ευρώπης.


Βρίσκεται μεταξύ της Αξιούπολης και της κοινότητας Γοργόπης του Κιλκίς, κοντά στον 40ό παράλληλο. Το δέντρο αυτό αποτελείται από έναν κορμό και μία κόμη που δημιουργούν μια επιβλητική εικόνα, κάνοντας το να ξεχωρίζει σε σχήμα και μέγεθος. Αν και διαβιώνει σε μια περιοχή με ξηροθερμικές συνθήκες το καλοκαίρι, η ηλικία του εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των άλλων υπέργηρων πλατάνων της Τσαγκαράδας και της Άνω Σκοτίνας.

Κατά καιρούς, η περιοχή γύρω από τον πλάτανο έχει λειτουργήσει ως χώρος αναψυχής για τους κατοίκους, προσφέροντας ένα καταφύγιο κάτω από τη σκιά του μεγαλοπρεπούς αυτού δέντρου. Οι μύθοι και οι θρύλοι που τον περιβάλλουν προσθέτουν στην αίσθηση του θαυμασμού και της ιστορικότητας που αποπνέει αυτό το εντυπωσιακό φυσικό μνημείο.

πηγη
 
Top