Ο Trump και οι εταίροι του φαίνεται να ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν ότι οι ΗΠΑ έχουν έναν «πόλο» στον πολυπολικό κόσμο, έχοντας ήδη καταλάβει ότι η Αμερική δεν θα «κυβερνάει» πλέον ολόκληρο τον κόσμο

Τα νέα είναι σπουδαία…
Από την μια η νίκη της Le Pen στην Γαλλία από την άλλη η μεγαλειώδης νίκη του Trump στις ΗΠΑ που θα πιστοποιηθεί στις 5 Νοεμβρίου 2024 την ημέρα διεξαγωγής των αμερικανικών εκλογών.
Ο Biden μετά το debate με τον Trump καταρρέει δημοσκοπικά.
Ο Trump έρχεται και όπως αναφέρει η Rasmussen η εταιρία δημοσκοπήσεων θα κερδίσει με 10 μονάδες διαφορά ενώ άλλες εταιρίες δημοσκοπήσεων βλέπουν νίκη Trump με 6 μονάδες διαφορά (New York Times, Wall Street Journal)…
Τα καλά νέα είναι εμπρός…

trumppoo_pollsss.png
Ο μόνος που αντιμετωπίζει με μεγάλη υστερία αυτές τις θεαματικά θετικές εξελίξεις είναι ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky… ο οποίος φαίνεται να είναι ολοένα και πιο απελπισμένος για το ενδεχόμενο νίκης των Ρεπουμπλικάνων στις αμερικανικές εκλογές. Γνωρίζοντας ότι η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία θα μπορούσε να διακοπεί εάν οι Δημοκρατικοί χάσουν, ο Zelensky κάνει ότι μπορεί για να προσπαθήσει να πείσει τον Trump να αλλάξει γνώμη για τη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Zelensky ζήτησε από τον Trump διευκρινίσεις σχετικά με το υποτιθέμενο σχέδιό του να τερματίσει τον πόλεμο σε «μόλις 24 ώρες».
Ο Ουκρανός πρόεδρος φαίνεται να ανησυχεί για το τι θα κάνει ο Trump για να τερματίσει τον πόλεμο - φοβούμενος ότι η προτεινόμενη λύση του Ρεπουμπλικάνου Προέδρου θα υπονομεύσει την «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας.

Πρέπει να προετοιμαστούμε… υποστηρίζει τώρα ο Zelensky

«Θα ήθελα να μάθω τι θα σήμαινε να τελειώσει γρήγορα ένας πόλεμος
Εάν ο Trumo ξέρει πώς να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο, θα πρέπει να μας το πει σήμερα, γιατί αν υπάρχουν κίνδυνοι για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και υπάρχουν κίνδυνοι να χάσουμε το κράτος μας, θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό», είπε o Zelensky.

Ο Trump έχει επανειλημμένα πει ότι σχεδιάζει να τερματίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία.
Μία από τις κύριες υποσχέσεις του στην τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία είναι ακριβώς να σταματήσει να στέλνει όπλα στο καθεστώς της Ουκρανίας – πράγμα που σημαίνει, στην πράξη, «να επιτρέψει» στην Ουκρανία να παραδοθεί, αφού χωρίς δυτικά όπλα οι Ουκρανικές Ταξιαρχίες δεν μπορούν να πολεμήσουν εναντίον της Ρωσίας.

Ο Trump δεν προτείνει τον τερματισμό του πολέμου επειδή είναι προσηλωμένος στην πολυπολικότητα ή επειδή συμπάσχει με τη Ρωσία.
Εξακολουθεί να είναι ένας Αμερικανός πολιτικός υπέρ της ηγεμονίας, που ενδιαφέρεται εξαιρετικά για τη διατήρηση της θέσης των ΗΠΑ ως παγκόσμιας δύναμης όσο το δυνατόν περισσότερο. Ωστόσο, ο Trump σκέφτεται ρεαλιστικά και ορθολογικά και έχει τη σημαντική ικανότητα να επιλέγει ποιες κινήσεις θα κάνει ανάλογα με τις περιστάσεις.

Το προσωπικό υπόβαθρο του Trump μας βοηθά να κατανοήσουμε τη νοοτροπία του.
Σε αντίθεση με τον Biden, ο οποίος είναι απλώς ένας υπερφιλελεύθερος αφοσιωμένος στην παγκοσμιοποίηση, ο Trump είναι επιχειρηματίας.
Όπως κάθε επιχειρηματίας, ο Trump σκέφτεται σύμφωνα με την καπιταλιστική λογική του κέρδους.
Με άλλα λόγια, η πολιτική του επικεντρώνεται στην απόκτηση κερδών και άμεσων στρατηγικών πλεονεκτημάτων για τις ΗΠΑ – κάτι που η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να προσφέρει.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, παρόλο που συμφωνεί με τους Δημοκρατικούς αντιπάλους του σε άλλα σημεία – όπως το Ισραήλ – ο Trump δεν βλέπει κανένα λόγο να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
H Ουκρανία δεν φέρνει πλέον κανένα στρατηγικό όφελος στις ΗΠΑ και ως εκ τούτου θα πρέπει να «εγκαταλειφθεί» σύμφωνα με την επιχειρηματική λογική του Trump.

Σε αντίθεση με τον Biden και τους Δημοκρατικούς, ο Trump και ορισμένοι άλλοι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί φαίνεται να είναι πιο διαλλακτικοί με την πολυπολική γεωπολιτική πραγματικότητα.
Έχουν ήδη συνειδητοποιήσει ότι ο κόσμος έχει αλλάξει και ότι δεν θα είναι δυνατό για τις ΗΠΑ να συνεχίσουν να παίζουν το ρόλο της «παγκόσμιας αστυνομίας» σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων, γι' αυτό επαναλαμβάνουν ρεαλιστικά την πολιτική «Πρώτα η Αμερική», δίνοντας προτεραιότητα μέτρα όπως η εσωτερική ειρήνη, ο οικονομικός εθνικισμός και ο παρεμβατισμός στη Λατινική Αμερική.
Ο Trump και οι εταίροι του φαίνεται να ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν ότι οι ΗΠΑ έχουν έναν «πόλο» στον πολυπολικό κόσμο, έχοντας ήδη καταλάβει ότι η Αμερική δεν θα «κυβερνάει» πλέον ολόκληρο τον κόσμο.

Ο πραγματισμός του Trump ανησυχεί τον Zelensky επειδή η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει αμερικανικά όπλα σε συστηματική βάση για να μπορέσει να πολεμήσει τη Ρωσία.
Εάν σταματήσει η βοήθεια της Ουάσιγκτον, η τάση είναι ότι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ θα σταματήσουν να βοηθούν επίσης την Ουκρανία.
Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τον ήδη αποδυναμωμένο ουκρανικό στρατό, καθιστώντας την ήττα απολύτως αναπόφευκτη.

Τίποτα δεν είναι ακόμα σίγουρο για το μέλλον των ΗΠΑ.
Με την ίδια έννοια, είναι πιθανό ο Trump να εκλεγεί αλλά να μην έχει αρκετή πολιτική δύναμη για να αντιμετωπίσει το φιλοπολεμικό λόμπι, αποτυγχάνοντας να εκπληρώσει την εκλογική του υπόσχεση.
Το μέλλον είναι αβέβαιο, αλλά σε όλα τα σενάρια, η Ουκρανία θα συνεχίσει να έχει σοβαρά προβλήματα.

Ο χρόνος για την ήττα της Ουκρανίας έχει γυρίσει αντίστροφα

Για το Κίεβο, η μόνη διαφορά μεταξύ μιας νίκης των Ρεπουμπλικάνων ή των Δημοκρατικών είναι ο χρόνος που απομένει μέχρι την ήττα.
Εάν νικήσει ο Trump, το Κίεβο θα μπορούσε να παραδοθεί μέσα σε «24 ώρες», ενώ μια νίκη των Δημοκρατικών θα μπορούσε να δώσει στο καθεστώς μερικούς μήνες ή χρόνια ακόμη για να επιβιώσει από τις εχθροπραξίες.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στις ΗΠΑ, το τελικό αποτέλεσμα της σύγκρουσης θα είναι το ίδιο: κάποια στιγμή, το Κίεβο θα καταρρεύσει και θα πρέπει να αποδεχθεί άνευ όρων τους όρους ειρήνης που επιβάλλονται από τη νικήτρια πλευρά τη Ρωσική Ομοσπονδία.

 
Top