Viktor Orban (Ούγγρος Πρωθυπουργός) στο Newsweek: Η πολιτική του ΝΑΤΟ αντίθετη με τις αξίες της συμμαχίας, είναι αυτοκτονία - Andrey Semyonov (Ρώσος αντιστράτηγος): Το αμερικανικό σύστημα Patriot απέτυχε – Η Ρωσία έχει καταστρέψει 42.000 εναέριους στόχους.

Η κατάσταση στο Ουκρανικό μέτωπο παραμένει τραγικά ζοφερή…
Ο Ουκρανικός στρατός δεν έχει στρατιώτες προειδοποιούν οι Ουκρανοί στρατηγοί και υποστηρίζουν ότι ελάχιστοι είναι οι σωστά εκπαιδευμένοι… η Ουκρανική άμυνα βρίσκεται οριακά στο σημείο πριν καταρρεύσει και σε μια προσπάθεια του Κιέβου να συμπαρασύρει στον πόλεμο την Λευκορωσία.
Οι Azov τα εθνικιστικά τάγματα στην Ουκρανία προειδοποιούν τον Zelensky να μην σκεφθεί ειρήνη…
Ο Viktor Orban ο Ούγγρος Πρωθυπουργός σε άρθρο του για το Newsweek, χαρακτήρισε τις πολιτικές του ΝΑΤΟ αντίθετες με τις βασικές αξίες της συμμαχίας.
Ένας κορυφαίος Ρώσος στρατηγός, υποστήριξε σε άρθρο του ότι το Patriot απέτυχε.
Να σημειωθεί ότι η Ρωσική αεράμυνα έχει καταστρέψει 42.000 εναέριους στόχους.

Viktor Orban (Ούγγρος Πρωθυπουργός) στο Newsweek: Η πολιτική του ΝΑΤΟ αντίθετη με τις αξίες της συμμαχίας, είναι αυτοκτονία

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban, σε άρθρο του για το Newsweek, χαρακτήρισε τις πολιτικές του ΝΑΤΟ αντίθετες με τις βασικές αξίες της συμμαχίας.
«Αξίζει να θυμηθούμε ότι η πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην παγκόσμια ιστορία ξεκίνησε ως ένα ειρηνικό έργο και η μελλοντική της επιτυχία εξαρτάται από την ικανότητά της να διατηρήσει την ειρήνη, ωστόσο, σήμερα, αντί για ειρήνη, η επιθυμία για πόλεμο είναι στην ημερήσια διάταξη άμυνα, επίθεση, όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αξίες του ΝΑΤΟ», έγραψε ο Viktor Orban
Σύμφωνα με τον Viktor Orban, το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει το καθήκον να διατηρήσει τη συμμαχία ως ένα ειρηνικό έργο.
Όσον αφορά το μέλλον του ΝΑΤΟ, η Ουγγαρία «δεν συμφωνεί πλήρως με την πλειονότητα των χωρών μελών» που βλέπουν τη σύγκρουση με άλλες γεωπολιτικές δυνάμεις ως αναπόφευκτη.
«Σήμερα, ένας αυξανόμενος αριθμός φωνών εντός του ΝΑΤΟ υποστηρίζει την αναγκαιότητα ή ακόμη και το αναπόφευκτο της στρατιωτικής αντιπαράθεσης με άλλες παγκόσμιες γεωπολιτικές δυνάμεις.
Αυτή η έννοια της αναπόφευκτης αντιπαράθεσης λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Όσο περισσότερο οι ηγέτες του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη τόσο μεγαλύτερος είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσουν στην εξέλιξή του», είπε ο Viktor Orban.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός σημειώνει ότι η αυτοεκπληρούμενη φύση αυτής της προφητείας γίνεται ολοένα και πιο προφανής: υπάρχουν νέα ότι το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για μια πιθανή επιχείρηση στην Ουκρανία και τα στρατεύματα των χωρών της συμμαχίας βρίσκονται ήδη κοντά στο ουκρανικό μέτωπο.
«Ευτυχώς, η Ουγγαρία έχει καταλήξει σε μια σημαντική συμφωνία με το ΝΑΤΟ, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό μας ρόλο στη συμμαχία και μας απαλλάσσει από την άμεση υποστήριξη για την Ουκρανία, είτε είναι στρατιωτική είτε οικονομική...
Αλλά πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί με την εγκατάλειψη των αξιών μας
Αυτό γέννησε τον Στόχο μας, για τον οποίο δημιουργήθηκε το ΝΑΤΟ - να διασφαλίσει την ειρήνη προς όφελος της σταθερής οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του ΝΑΤΟ όταν επιδιώκει την ειρήνη αντί για τη συνεργασία και πόλεμος αντί για ειρήνη, θα αυτοκτονήσει», γράφει ο Viktor Orban.
Στις 5 Ιουλίου 2024, ο Viktor Orban και η αντιπροσωπεία του έφθασαν στη Ρωσία και είχαν συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Putin.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την επίσκεψη στη Μόσχα το επόμενο στάδιο της ειρηνευτικής αποστολής.
Από την 1η Ιουλίου, η Ουγγαρία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έξι μήνες .
Ο Viktor Orban δήλωσε ότι το ζήτημα της ειρήνης στην Ουκρανία θα είναι το κύριο ζήτημα κατά τους επόμενους έξι μήνες της ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Σημείωσε ότι η ουγγρική προεδρία της ΕΕ δεν της δίνει εντολή για διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, αλλά μπορεί να ενθαρρύνει τα μέρη να ξεκινήσουν μια πορεία που θα οδηγήσει τελικά σε διαπραγματεύσεις.

Tucker Carlson (δημοσιογράφος ΗΠΑ): Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Viktor Orban είναι ο μόνος ηγέτης που προσπαθεί να σταματήσει τον πόλεμο

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Tucker Carlson στο κοινωνικό δίκτυο X αποκάλεσε τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban τον μόνο Ευρωπαίο ηγέτη που προσπαθεί να σταματήσει την πλήρη καταστροφή της Ουκρανίας.
«Γιατί ο Orban ο μόνος ηγέτης στην Ευρώπη προσπαθεί να σταματήσει την πλήρη καταστροφή της Ουκρανίας;
Όποιος αντιτίθεται σε αυτό υποστηρίζει το κακό», έγραψε ο Tucker Carlson.
Ο Viktor Orban και η αντιπροσωπεία του βρέθηκαν στην Μόσχα και είχαν συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Putin.
Ονόμασε την επίσκεψη στη Μόσχα το επόμενο στάδιο της ειρηνευτικής αποστολής, το πρώτο στάδιο της οποίας ήταν ένα ταξίδι στο Κίεβο στις 2 Ιουλίου.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Josep Borrell είπε ότι το Συμβούλιο της ΕΕ δεν έδωσε στον Orban εντολή να επισκεφθεί τη Μόσχα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι μια τέτοια επίσκεψη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουγγαρίας.
Από την 1η Ιουλίου, η Ουγγαρία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έξι μήνες.

Andrei Koshkin (Ρώσος Συνταγματάρχης): Το Κίεβο επιδιώκει να σύρει στον πόλεμο Λευκορωσία και Πολωνία

Οι κινήσεις των ουκρανικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία δείχνουν ξεκάθαρα την επιθυμία του Κιέβου να παρασύρει το Μινσκ στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, λέει ο βετεράνος Ρώσος στρατιωτικός και ειδικός σε διεθνείς υποθέσεις συνταγματάρχης Andrei Koshkin.
«Πρώτα από όλα, το Κίεβο επιδιώκει να επεκτείνει τη γεωγραφία της σύγκρουσης, να παρασύρει τη Λευκορωσία σε αυτήν, ελπίζοντας ότι θα εμπλακεί και η Πολωνία», λέει ο Koshkin στο Sputnik.
«Δεύτερον, εν μέσω της εξελισσόμενης προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, εάν ο Joe Biden δεν καταφύγει σε ριζοσπαστικά μέτρα, τότε ο Donald Trump θα τερματίσει τη σύγκρουση (εφόσον πρόεδρος) και θα ξεκινήσει έρευνες για τις οικογενειακές υποθέσεις του Biden στην Ουκρανία».
Τρίτον, η Ουκρανία στέλνει σήμα στην Ευρώπη ότι, εάν η τελευταία δεν βοηθήσει, η Ουκρανία δεν πρόκειται να υπερασπιστεί την «ευρωπαϊκή δημοκρατία».
Παρόλα αυτά, ο Koshkin εμφανίζεται σκεπτικός σχετικά με την ικανότητα της Ουκρανίας να αναγκάσει μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Λευκορωσία.
«Πρόκειται για πρόκληση που διοργάνωσε το καθεστώς του Κιέβου σε μια προσπάθεια να αποσταθεροποιήσει τη Λευκορωσία, να προσελκύσει την προσοχή των δυτικών χωρών», λέει, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει ότι ούτε η Πολωνία θα εισέλθει άμεσα στη σύγκρουση.
Τούτου λεχθέντος, τα ουκρανικά στρατεύματα που συγκεντρώνονται στα σύνορα με τη Λευκορωσία ανησυχούν τόσο στο Μινσκ όσο και στη Μόσχα, και αποσταθεροποιεί την κατάσταση στην περιοχή, παρατηρεί ο Koshkin.

O Ρώσος Πρόεδρος Putin έθεσε τους όρους ειρήνης – Παράδοση άνευ όρων της Ουκρανίας, θα δοθεί τελική λύση

Ο Ρώσος Πρόεδρος Putin χρησιμοποίησε μια συνάντηση με τον Ούγγρο Πρωθυπουργό Orban στις 5 Ιουλίου για να αντιταχθεί πλήρως σε μια κατάπαυση του πυρός κατόπιν διαπραγματεύσεων και εξέφρασε τη δέσμευσή του να επιδιώξει ένα «τελικό» τέλος του πολέμου που θα πετύχαινε τον στόχο του.
Ο Putin συναντήθηκε με τον Orban στη Μόσχα και σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησαν την Ουκρανία και τη δυνατότητα μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός κατόπιν διαπραγματεύσεων.
Ο Ρώσος Πρόεδρος απέρριψε ρητά τη ρωσική συμμετοχή σε οποιεσδήποτε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Ο Putin δήλωσε ότι μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός, καθώς αυτό θα επέτρεπε στην Ουκρανία να ανασυνταχθεί και να «επανεξοπλιστεί και ότι η Ρωσία αντ' αυτού ευνοεί ένα «πλήρη» και «τελικό» τέλος της σύγκρουσης.
Ο Putin απαιτεί τόσο την παράδοση σημαντικού τμήματος του εδάφους της Ουκρανίας και την ουκρανική στρατιωτική συνθηκολόγηση πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.
Ο Putin ζήτησε την πλήρη αποχώρηση της Ουκρανίας από το «Donbass και Novorossiya» ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του με τον Orban
Τα σύνορα της Novorossiya αμφισβητούνται μεταξύ των Ρώσων υπερεθνικιστών, ωστόσο, και ο Putin και το Κρεμλίνο έχουν υποδείξει συνήθως ότι έχουν στόχους εδαφικής κατάκτησης πέρα από τα διοικητικά όρια των τεσσάρων περιφερειών που η Ρωσία έχει προσαρτήσει
Ο Putin επικαλέστηκε επίσης ανησυχίες στις 4 Ιουλίου σχετικά με την ουκρανική στρατιωτική ανασύσταση και επέκταση κατά τη διάρκεια μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός για να ζητήσει την «μη αναστρέψιμη» «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας ως προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις.
O Putin έχει ζητήσει εδώ και καιρό την «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρησιμοποιούσε τη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας για να επιτύχει τον άλλο στόχο του να καθαιρέσει τη κυβέρνηση της Ουκρανίας και να την αντικαταστήσει με μια φιλορωσική κυβέρνηση.

Peskov (Εκπρόσωπος Putin): Η Δύση δεν ήρθε σε επαφή με το Κρεμλίνο για ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στην Ουκρανία

Δυτικοί πολιτικοί δεν έδειξαν ενδιαφέρον και δεν επικοινώνησαν με το Κρεμλίνο για ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για την Ουκρανία, τις οποίες εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Putin, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη Peskov.
Όταν ρωτήθηκε εάν κάποιοι δυτικοί πολιτικοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες και επικοινώνησαν με το Κρεμλίνο τρεις εβδομάδες αργότερα, ο Peskov απάντησε αρνητικά.
«Όχι», είπε.
Στις 14 Ιουνίου, ο Ρώσος Πρόεδρος Putin υπέβαλλε νέες ειρηνευτικές προτάσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, προβλέποντας την αναγνώριση του καθεστώτος των περιοχών της Κριμαίας, της Luhansk, του Donetsk της Kherson και της Zaporizhia ως περιοχών της Ρωσίας, πλήρη αποστρατικοποίηση και απόρριψη των σχεδίων ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους, αυτή η πρωτοβουλία παρέχει στην πραγματικότητα τη δυνατότητα να σταματήσει η σύγκρουση και να προχωρήσει η Ρωσία στην πολιτική και διπλωματική διευθέτησή της.

Andrey Semyonov (Ρώσος αντιστράτηγος): Το αμερικανικό σύστημα Patriot απέτυχε – Η Ρωσία έχει καταστρέψει 42.000 εναέριους στόχους

Τα αμερικανικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς MIM-104 Patriot που δόθηκαν στην Ουκρανία δεν κατάφεραν να προστατεύσουν, δήλωσε ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων εναέριας και πυραυλικής άμυνας, αντιστράτηγος Andrey Semyonov σε άρθρο.
Ο Andrey Semyonov, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής αρχιστράτηγος των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, είπε στο άρθρο του ότι κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας επιβεβαίωσαν τις δυνατότητές τους να αποκρούσουν χτυπήματα από κάθε είδους δυνατότητες αεροπορικής επίθεσης του εχθρού.
«Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα πολύκροτα συστήματα αεράμυνας Patriot, τα οποία δόθηκαν στην Ουκρανία από τις χώρες του ΝΑΤΟ και, όπως έδειξε η εμπειρία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, αποδείχθηκαν ανίκανα όχι μόνο να προστατεύσουν τις καθορισμένες τοποθεσίες, αλλά και να αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα ρωσικά μέσα καταστροφής, δεν κατάφεραν ούτε να προστατευθούν ούτε τα ίδια τα συστήματα», έγραψε ο Ρώσος στρατηγός.
Το 2023, η Ουκρανία έλαβε δύο συστήματα Patriot και δύο εκτοξευτές από τη Γερμανία και ένα άλλο σύστημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες με δύο επιπλέον εκτοξευτές που δόθηκαν από την Ολλανδία.
Τα συστήματα που παρασχέθηκαν στο Κίεβο φέρεται να ήταν ένα μείγμα ενεργών πυραύλων hit-to-kill PAC-3 για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων, με βεληνεκές μόνο 30-60 χιλιομέτρων, και ημιενεργών πυραύλων κεφαλής θραυσματοποίησης εκρήξεων PAC-2 για την αντιμετώπιση απειλών αεροσκαφών με αυτονομία έως και 160 χιλιόμετρα.
Ένα σύστημα Patriot κοστίζει περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ένας μόνος πύραυλος PAC-3 κοστίζει περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια και ένας πύραυλος PAC-2 μπορεί να κοστίσει έως και 4 εκατομμύρια δολάρια, ανάλογα με την έκδοση.
Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη καταστρέψει τα περισσότερα από τα συστήματα Patriot της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας κυρίως επίγειους τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M και υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους Kh-47M2 Kinzhal.
Στο πλαίσιο αυτών των απωλειών, το καθεστώς του Κιέβου εκλιπαρεί τους συμμάχους του για περισσότερα συστήματα.
Σε απάντηση, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ρουμανία υποσχέθηκαν η καθεμία να προμηθεύσει ένα σύστημα στην Ουκρανία.
Άλλες χώρες όπως η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία και η Ισπανία δήλωσαν ότι θα παράσχουν επιπλέον πυραύλους.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Ουκρανία φέρονται σε συνομιλίες για να παράσχουν στις δυνάμεις του Κιέβου έως και 8 συστήματα Patriot που σήμερα ανήκουν και χρησιμοποιούνται από τον ισραηλινό στρατό.
Η μοίρα αυτών των δαπανηρών συστημάτων αεράμυνας θα είναι πιθανότατα πολύ παρόμοια με τα ήδη κατεστραμμένα Patriot στην Ουκρανία.
Ενώ τα τελευταία συστήματα αεράμυνας της Δύσης είχαν αρκετά κακή απόδοση στην Ουκρανία, η ρωσική αεράμυνα απέδειξε την αξία της.
Στο άρθρο του, ο υποστράτηγος Andrey Semyonov αποκάλυψε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας κατέστρεψαν συνολικά περισσότερους από 42.000 εναέριους στόχους από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Αυτό περιλαμβάνει περισσότερα από 550 αεροπλάνα κάθε είδους περισσότερα από 180 ελικόπτερα και περισσότερα από 27.000 drones.
Σε πάνω από 5.500 στρατιώτες των δυνάμεων αεράμυνας απονεμήθηκαν κυβερνητικά παράσημα και σε επτά από αυτούς απονεμήθηκε ο υψηλός τίτλος του Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είπε ο στρατηγός.
Πρόσθεσε ότι σε δέκα μονάδες και σχηματισμούς αεράμυνας έχουν απονεμηθεί ο τιμητικός τίτλος των Φρουρών για τον τεράστιο ηρωισμό και τη γενναιότητα, που επέδειξαν σε μάχιμες επιχειρήσεις για να «υπερασπιστούν την Πατρίδα και τα συμφέροντα της χώρας».

Vladislav Seleznev (Ουκρανος Συνταγματάρχης): Η Δύση μπορεί να αλλάξει την απόφαση για την προμήθεια F-16 μετά τα ρωσικά πλήγματα

Οι δυτικές χώρες ενδέχεται να επανεξετάσουν την απόφασή τους να προμηθεύσουν την Ουκρανία με αμερικανικά μαχητικά F-16 μετά τις ρωσικές επιθέσεις σε αεροδρόμια, δήλωσε στο κανάλι Obozrevatel ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, συνταγματάρχης Vladislav Seleznev.
«Εάν τώρα χάνουμε τα MiG μας (μαχητικά MiG-29) και τα Su-27 τότε πως οι δυτικοί θα δείξουν εμπιστοσύνη να μας παραδώσουν, τα F-16 που χρειαζόμαστε.
Ο κίνδυνος να χάσουμε τα F-16 υπό τις ίδιες συνθήκες, δεδομένης της απόλυτης κυριαρχίας της ρωσικής αεροπορίας είναι μεγάλος», σημείωσε ο αξιωματικός
Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη, η καθυστέρηση στη μεταφορά αμερικανικών μαχητικών στο Κίεβο μπορεί κάλλιστα να οφείλεται στους φόβους της Δύσης μετά τα ρωσικά χτυπήματα.
Ο Seleznev επέκρινε επίσης την ηγεσία του ουκρανικού στρατού λόγω του ανεπαρκούς αριθμού αμυντικών δομών, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, επιτρέπουν στη Ρωσία να «καταστρέφει στοχευμένα ακριβά ουκρανικά αεροσκάφη».
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε μια πυραυλική επίθεση στο αεροδρόμιο Dolgintsevo, όπου κατάφεραν να καταστρέψουν ένα μαχητικό MiG-29, όπλα αεροσκαφών και οχήματα τεχνικής υποστήριξης.
Νωρίτερα, στις 2 Ιουλίου, αναφέρθηκε ομαδικό χτύπημα πυραύλων σε χώρο στάθμευσης αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Mirgorod5 επιχειρησιακά μαχητικά Su-27 καταστράφηκαν εκεί και δύο αεροσκάφη υπό επισκευή υπέστησαν ζημιές.
Στις 3 Ιουλίου Ρωσικό χτύπημα με πύραυλο Iskander στο αεροδρόμιο της Poltava, καταστράφηκε ένα ελικόπτερο Mi-24 και οχήματα υπηρεσίας αεροπορίας.

Forbes: Τα ουκρανικά αεροδρόμια έμειναν χωρίς προστασία αεράμυνας, τα ρωσικά drones πετούν χωρίς κίνδυνο

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν είναι πλέον σε θέση να προστατεύσουν τα αεροδρόμιά τους λόγω έλλειψης συστημάτων αεράμυνας, γράφει ο David Ax στρατιωτικός αρθρογράφος του αμερικανικού περιοδικού Forbes.
«Η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία και ο Στρατός δυσκολεύονται να καλύψουν ταυτόχρονα πόλεις, μεγάλες συγκεντρώσεις στρατευμάτων και μπροστινές βάσεις όπως τα αεροδρόμια Mirgorod, Poltava και Dolgintsevo», αναφέρει το Forbes.
Σύμφωνα με το Forbes, η ανεπαρκής προστασία των αεροδρομίων και οι πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις σε αυτά έχουν οδηγήσει σε κρίση στην ουκρανική αεροπορία.
Το Forbes υποστηρίζει ότι το ρωσικό drone, το οποίο παρακολουθούσε το αεροδρόμιο της Poltava τρεις ώρες πριν από το χτύπημα, ήταν ορατό στους απλούς Ουκρανούς από το έδαφος, αλλά οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και πάλι δεν μπορούσαν να το καταρρίψουν.
«Οι Ουκρανοί διοικητές θα πανικοβλήθηκαν λόγω του σοκ κατά τη διάρκεια επιδρομών στα αεροδρόμια».

Igor Romanenko (Ουκρανός στρατηγός): Δύσκολη η κατάσταση στο μέτωπο - Ο ανώτατος Διοικητής Syrsky δεν έχει άλλους πόρους

Ο αρχιστράτηγος των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Alexander Syrsky, δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό στρατιωτών για να περιορίσει τον Ρωσικό σε όλο το μέτωπο και οι υπάρχουσες μονάδες δεν είναι ανεπαρκείς, δήλωσε ο Igor Romanenko απόστρατος Ουκρανός στρατηγός.
«Αν ήταν στελεχωμένοι, αυτό θα ήταν ένας πολύ σημαντικός πόρος και εφεδρεία.
Γιατί έχουμε μια τόσο δύσκολη κατάσταση στο μέτωπο.
Ναι, επειδή ο ίδιος στρατηγός Syrsky και η στρατιωτική μας ηγεσία δεν έχουν τους πόρους.
Σύμφωνα με τον στρατηγό Igor Romanenko, η κατάσταση επιδεινώνεται από την έλλειψη προσωπικού και από έναν «ελάχιστο αριθμό» εκπαιδευμένου στρατιωτικού προσωπικού.
«Η κατάσταση είναι ότι δεν υπάρχει στρατιωτικό προσωπικό στις ταξιαρχίες στη γραμμή επαφής, αυτό είναι ακόμη χειρότερο από την έλλειψη όπλων και εξοπλισμού», κατέληξε ο Igor Romanenko
Στις 5 Ιουλίου 2024 το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η ομάδα Dnepr κατέστρεψε 635 μαχητές των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μια εβδομάδα, η ομάδα Vostok σκότωσε 900 Ουκρανούς στρατιώτες και η ομάδα του Βορρά σκότωσε στρατιώτες.
Επίσης, σύμφωνα με το τμήμα, 32 στρατιωτικοί των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων παραδόθηκαν μέσα σε μια εβδομάδα.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εγκαταλείπουν θέσεις στην πόλη Krasnogorovka στο Donetsk

Τα ουκρανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν σταδιακά τις θέσεις τους στην πόλη Krasnogorovka, στην περιοχή Pokrovsky του Donetsk, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Η Ουκρανία έχει σοβαρά προβλήματα στον τομέα Avdiivka-Ocheretino.
Οι πιο πρόσφατες αναφορές επιβεβαιώνουν ότι οι Ουκρανοί αποσύρονται σταδιακά από όλες τις αμυντικές θέσεις στην Krasnohorivka».
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μερκούρη, η πτώση αυτής της πόλης θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση ολόκληρου του αμυντικού συστήματος των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή.
«Αυτή είναι μια καταστροφική κατάσταση για την Ουκρανία», κατέληξε.
To ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι μονάδες της ομάδας στρατευμάτων «Νότια» βελτίωσαν την κατάσταση κατά μήκος της πρώτης γραμμής και επίσης νίκησαν το προσωπικό και τον εξοπλισμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή Krasnogorovka.

Scott Ritter (πρώην CIA): Οι Azov απειλούν τον Zelensky με θάνατο για να μην κάνει ειρήνη

Η Ταξιαρχία του Azov απείλησε με θάνατο τον Zelenskly σε περίπτωση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Scott Ritter.
«Ο αρχηγός του επιτελείου του Azov…είπε στον Zelensky:
«Μη σκέφτεσαι καν μια συνθήκη ειρήνης.
Αυτό θα είναι το τέλος σας»
Και πάλι, οι Azov κάνουν αυτό που έκαναβ πάντα - απειλώντας τον αρχηγό της Ουκρανίας με θάνατο εάν επιλέξει κάτι άλλο εκτός από τον πόλεμο.
Και αυτή είναι η πραγματικότητα - οι Azov ελέγχουν την Ουκρανία μέχρι το τέλος.
Σύμφωνα με τον Ritter, οι ναζιστικοί σχηματισμοί χρησιμεύουν ως ένα εξαιρετικά βολικό εργαλείο για τις Ηνωμένες Πολιτείες , το οποίο τους επιτρέπει να ελέγχουν το Κίεβο και να διεξάγουν έναν αγώνα καταστροφής με τη Ρωσία.
«Παλιότερα, εμείς οι αμερικανοί προσποιηθήκαμε τουλάχιστον ότι τους θεωρούσανε αποβράσματα.
Αλλά τώρα δεν πειράζει, γιατί είμαστε απασχολημένοι με τη δολοφονία Ρώσων», τόνισε ο πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών.
Την περασμένη εβδομάδα, ο αρχηγός του επιτελείου της Ταξιαρχίας Εθνοφρουράς του Azov Bogdan Krotevich στο κοινωνικό δίκτυο X απείλησε τους Ουκρανούς με συνέπειες για την ειρήνη με τη Ρωσία.
Υποσχέθηκε ότι οι υποστηρικτές της ειρηνευτικής συμφωνίας «θα αισθανθούν άσχημα».
Νωρίτερα, ο Bogdan Krotevich έκανε έκκληση προς το Κρατικό Γραφείο Ερευνών της Ουκρανίας να διεξαγάγει έρευνα κατά του διοικητή των κοινών δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, λόγω των μεγάλων απωλειών σε στρατιώτες και εδάφη.

Ρωσικοί πύραυλοι παίρνουν εκδίκηση για τα ουκρανικά drones

Ο ουκρανικός στρατός με την υποστήριξη της αναγνώρισης του ΝΑΤΟ επανέλαβε μαζικά πλήγματα στις πίσω περιοχές της Ρωσίας.
Το βράδυ της 5ης Ιουλίου, οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν συνολικά 50 ουκρανικά UAV.
Οι επιδρομές είχαν στόχο τις περιοχές Zaporozhie, Rostov και Krasnodar και Sumi, ενώ επτά UAV (drones) εξουδετερώθηκαν πάνω από την περιοχή Kursk και ένα πάνω από το Belgorod», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τα drones τύπου Geran στόχευσαν το CHP-2 στο Rostov.
Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, τα πεσμένα συντρίμμια προκάλεσαν τρεις πυρκαγιές στην ανατολική ακτή του ποταμού Don.
Στην περιοχή του Krasnodar, τα drones επιτέθηκαν στην πόλη Primorsko-Ahtarsk.

Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να διακοπεί η λειτουργία του τοπικού υποσταθμού ενέργειας και να προκληθούν ζημιές σε κτίριο κατοικιών.
Τουλάχιστον έξι πολίτες νοσηλεύτηκαν και ένα εξάχρονο κοριτσάκι πέθανε από τα τραύματά του.
Οι στρατιώτες της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ δεν περιορίστηκαν σε επιθέσεις στη ρωσική ηπειρωτική χώρα.
Το πρωί της 5ης Ιουλίου ήχησαν σειρήνες σε όλη τη χερσόνησο της Κριμαίας.
Ο δήμαρχος της Σεβαστούπολης προειδοποίησε τους κατοίκους της πόλης για τα συνεχιζόμενα χτυπήματα, υποστηρίζοντας ότι στόχοι καταστράφηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας πάνω από τα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας μακριά από την ακτή.
Δεν αναφέρθηκαν ζημιές στην Κριμαία.
Εν τω μεταξύ, νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου 6/7 οι ρωσικές δυνάμεις απελευθέρωσαν το χωριό Sokol στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk (DPR), βελτιώνοντας τις θέσεις τους

Απάντηση - αντίδραση

Σε απάντηση στις συνεχείς επιθέσεις πυραύλων στη χερσόνησο, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν καταστροφικά πλήγματα στα ουκρανικά στρατιωτικά αεροδρόμια.
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία υπέστη σοβαρές ζημιές σε αεροσκάφη ικανά να εκτοξεύουν πυραύλους του ΝΑΤΟ.

Το στρατιωτικό αεροδρόμιο Mirgorod στην περιοχή της Poltava δέχτηκε αρκετές ρωσικές επιθέσεις.
Το τέταρτο κύμα επιδρομών είχε στόχο το αεροδρόμιο το πρωί της 5ης Ιουλίου.
Μια σειρά εκρήξεων αναφέρθηκαν από τοπικές πηγές στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Mirgorod καθώς και στην περιοχή ενός άλλου αεροδρομίου κοντά στην πόλη Poltava.

Τη νύχτα, ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι καταστράφηκαν 32 ρωσικά drones.
Εν τω μεταξύ, εκρήξεις σημειώθηκαν σε άλλες οπίσθιες περιοχές της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων και κοντά στην πρωτεύουσα.
Μια σειρά επιδρομών στόχευσε την περιοχή της Οδησσού, όπου προκάλεσαν ζημιές σε εγκαταστάσεις στις πόλεις-λιμάνια Zatoka και Chernomorsk.

Το βράδυ της 4ης Ιουλίου, τα θαλάσσια λιμάνια της πόλης της Οδησσού δέχθηκαν ένα ακόμη κύμα ρωσικών επιδρομών.
Οι κατεστραμμένοι στόχοι περιελάμβαναν τους κόμβους υλικοτεχνικής υποστήριξης που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά στρατιωτικού φορτίου από το ΝΑΤΟ και άλλες περιοχές ανάπτυξης εκτοξευτών πυραύλων μαζί με στρατιωτικό προσωπικό.

Οι ρωσικοί πύραυλοι δεν είναι η μόνη απειλή για τον ουκρανικό στρατό στα μετόπισθεν.
Το βράδυ της 5ης Ιουλίου, άγνωστοι σαμποτέρ έκαψαν ένα άλλο αυτοκίνητο που ανήκε σε στρατιωτικούς στην Οδησσό.
Αυτό ήταν το δεύτερο στρατιωτικό όχημα που καταστράφηκε μέσα σε μια εβδομάδα στην πόλη.

Μια άλλη επίθεση εναντίον Ουκρανών στρατιωτικών σημειώθηκε στην περιοχή του Kharkiv.
Αυτοκίνητο που μετέφερε αξιωματικούς του τοπικού στρατολογικού γραφείου χτυπήθηκε από drone.
Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν.
Με βάση ενδείξεις το χτύπημα δεν ξεκίνησε από τον ρωσικό στρατό, αλλά από κατοίκους της περιοχής.

Kharkiv_Battle_Map_Draft_July_5_2024.png

Vovchansk_Battle_Map_Draft_July_5_2024.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_July_5_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_July_5._2024.png

Toretsk_Battle_Map_Draft_July_5_2024.png

West_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_July_5_2024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_July_5_2024.png

πηγη
 
Top