Η Berliner Volksbank αποφάσισε να κλείσει τον τραπεζικό λογαριασμό δωρεών του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) μετά από πίεση που άσκησε η αριστερή ομάδα «Οι γιαγιάδες Ενάντια στη Δεξιά» (Omas gegen Rechts). Η ομάδα αυτή ξεκίνησε μια διαδικτυακή αίτηση που συγκέντρωσε πάνω από 33.500 υπογραφές, απαιτώντας από την τράπεζα να διακόψει τη συνεργασία της με το AfD.

Η επίσημη επιβεβαίωση από την τράπεζα και το κόμμα δεν έχει ακόμη δοθεί, αλλά ο λογαριασμός της Volksbank έχει αφαιρεθεί από τον ιστότοπο του AfD. Οι δωρεές στο κόμμα συγκεντρώνονται πλέον μόνο μέσω πάγιας εντολής ή μέσω PayPal. Σύμφωνα με την εφημερίδα Welt, η κίνηση αυτή ακολούθησε συνάντηση της ομάδας «Οι γιαγιάδες Ενάντια στη Δεξιά» με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Berliner Volksbank, Κάρστεν Γιουνγκ.

Η τράπεζα επικαλέστηκε ως λόγο για το κλείσιμο του λογαριασμού το γεγονός ότι το AfD βρίσκεται «εκτός συνταγματικής τάξης». Η Berliner Volksbank είχε ήδη συμμετάσχει σε αντιδεξιές διαδηλώσεις στις αρχές του έτους.

Το AfD, το οποίο ήρθε δεύτερο στις κοινοβουλευτικές εκλογές της ΕΕ τον περασμένο μήνα, παραμένει ψηλά σε αρκετές δημοσκοπήσεις, ιδίως στις ανατολικές πολιτείες της Γερμανίας. Η απόφαση της τράπεζας έρχεται σε μια περίοδο που συντηρητικοί και δεξιοί πολιτικοί σε όλο τον δυτικό κόσμο αντιμετωπίζουν τραπεζικές εκστρατείες. Ο Nigel Farage, ηγέτης του Βρετανικού Μεταρρυθμιστικού Κόμματος, είχε επίσης κλείσει τον τραπεζικό του λογαριασμό λόγω των συντηρητικών του απόψεων το 2023.

Ο Farage, γράφοντας για την Telegraph, χαρακτήρισε αυτήν την εμπειρία ως «έκθεση παρακολούθησης τύπου Stasi» και ανέφερε ότι υποβλήθηκε σε μηνιαίους ελέγχους και παρακολουθούνταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του.

Οι γερμανικές τράπεζες έχουν επίσης γίνει πιο πολιτικοποιημένες. Η Sparkasse, μια από τις πιο γνωστές γερμανικές τράπεζες, είχε προκαλέσει διαμάχη όταν κάποιοι από τους υπαλλήλους της πρότειναν να μπλοκάρουν τις μεταφορές δωρεών προς το AfD σε μια αντίστοιχη αντικομματική εκστρατεία.

 
Top