Η συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας για την αναδιάταξη αμερικανικών πυραύλων κρουζ στη Γερμανία έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στο γερμανικό κοινό.

«Πρόκειται για το γεγονός ότι η προστασία της Γερμανίας περιλαμβάνει επίσης εκφοβισμό ή αποτροπή και για αυτό χρειαζόμαστε ακριβείς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Γι' αυτό είναι μια καλή απόφαση», δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, SPD) στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον .

Θεώρησε δικαιολογημένη την απόφαση για εκ νέου ανάπτυξη πυραύλων ελιγμών μετά από διακοπή 20 και πλέον ετών .

«Όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρξε ένας απίστευτος οπλισμός στη Ρωσία , με όπλα που μπορούν να απειλήσουν και το ευρωπαϊκό έδαφος», είπε ο Scholz.

Εξέφρασε έκπληξη για την κριτική που προέρχεται από τις τάξεις του ίδιου του κόμματός του, του SPD .

«Για όποιον ασχολείται με θέματα άμυνας, αυτή η απόφαση, η οποία έχει ληφθεί εδώ και πολύ καιρό , δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη», αποκάλυψε ο Scholz.

Στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, η Γερμανία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία για την εγκατάσταση πυραύλων κρουζ Tomahawk με βεληνεκές άνω των 2.000 χιλιομέτρων , που είναι αρκετό για να επιτεθεί στη Μόσχα , η οποία απέχει περίπου 1.600 χιλιόμετρα από το γερμανικό έδαφος ως κοράκι. μύγες.

Επιπλέον, σχεδιάζεται η εγκατάσταση πυραύλων εδάφους-αέρος τύπου SM-6 και νέων υπερηχητικών πυραύλων, τους οποίους οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη καταφέρει να δοκιμάσουν και να αναπτύξουν πλήρως:

Η ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων είναι, όπως ανακοινώθηκε, προσωρινή (τουλάχιστον για μια δεκαετία!) έως ότου η Γερμανία και άλλοι εταίροι του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη αναπτύξουν τους δικούς τους πυραύλους κρουζ.

Πράγμα που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να αποδυναμώσουν περαιτέρω την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των τεράστιων επενδύσεων των είκοσι επτά χωρών στην αμυντική βιομηχανία και όχι στην υγεία, την εκπαίδευση, την ανάπτυξη...

Ο εκπρόσωπος του SPD και μέλος της αριστερής πτέρυγας του κόμματος Ραλφ Στέγκνερ επέκρινε την απόφαση για αναδιάταξη των πυραύλων.

«Όλα αυτά οδηγούν σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών. Ο κόσμος δεν θα γίνει ασφαλέστερος, αλλά, αντίθετα, πέφτουμε σε μια δίνη στην οποία ο κόσμος γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος », προειδοποίησε ο Στέγκνερ.

Επικρίσεις εξέφρασαν και τμήματα του κόμματος των Πρασίνων , το οποίο είναι εταίρος του SPD στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η λαϊκιστική, δεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) επέκρινε έντονα την ανάπτυξη των αμερικανικών πυραύλων.

"Λόγω αυτής της ενέργειας, η Γερμανία είναι και πάλι στόχος πιθανών επιθέσεων", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του AfD Τίνο Χρουπάλα .

Η επανεγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο γερμανικό έδαφος και στην Ευρώπη επικρίθηκε επίσης από τη Sarah Wagenecht από το νεοϊδρυθέν αριστερό κόμμα BSW και από εκπροσώπους της Αριστεράς .

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε από τον σταθμό RTL , το 47% των ερωτηθέντων φοβάται ότι η απόφαση να τοποθετηθούν αμερικανικοί πύραυλοι για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου με τη Ρωσία .

Η Μόσχα επέκρινε τη συμφωνία για την ανάπτυξη των πυραύλων και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι « θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα », χωρίς να διευκρινίσει ποιο.

 
Top