Μετά τις επισκέψεις του σε Κίεβο, Μόσχα και Αζερμπαϊτζάν, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν φέρεται να ταξιδεύει στην Κίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το 444, ο Ορμπάν αναμένεται να φτάσει στην ασιατική χώρα τα ξημερώματα της Δευτέρας. Η ουγγρική κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμα επίσημες πληροφορίες για το ταξίδι, ωστόσο, ένα στρατιωτικό-κυβερνητικό αεροπλάνο Dassault Falcon 7X εντοπίστηκε να κατευθύνεται από τη Βουδαπέστη προς το Πεκίνο, υποδεικνύοντας ότι ο Ορμπάν μπορεί να βρίσκεται σε αυτό.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Βίκτορ Όρμπαν πραγματοποίησε σειρά ταξιδιών, συμπεριλαμβανομένων συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskyi, και τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Επίσης, παρευρέθηκε σε άτυπη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στο Αζερμπαϊτζάν. Κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών, ο Ορμπάν δήλωσε σε ελβετική εφημερίδα ότι το ταξίδι του στη Μόσχα οργανώθηκε κρυφά και ότι αναμένονται περισσότερες εκπλήξεις στο πρόγραμμά του.

Η αναμενόμενη επίσκεψη του Ορμπάν στην Κίνα έρχεται μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ουγγαρία για έξι μήνες από την 1η Ιουλίου. Παρόλο που τόσο ο Όρμπαν όσο και ο Πούτιν υποστηρίζουν ότι ο Ορμπάν διαπραγματεύεται εκ μέρους της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις, Josep Borrell, το αμφισβητεί.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock, επρόκειτο να επισκεφθεί τη Βουδαπέστη τη Δευτέρα, αλλά η συνάντηση ακυρώθηκε από την ουγγρική πλευρά την Παρασκευή, την ημέρα που ο Ορμπάν αναχώρησε απροσδόκητα για τη Μόσχα. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την έκπληξή του για την ακύρωση, επισημαίνοντας τη σημασία της συνάντησης λόγω του ταξιδιού του Ορμπάν στη Μόσχα.

Ο επόμενος προορισμός του Ορμπάν είναι πιθανό να είναι η Κίνα, με το αεροπλάνο του να προσγειώνεται τα ξημερώματα της Δευτέρας. Την Κυριακή, ο Péter Szijjártó, υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, συναντήθηκε με τον ιδρυτικό πρόεδρο της CATL, του μεγαλύτερου κατασκευαστή ηλεκτρικών μπαταριών στον κόσμο, και δήλωσε ότι η Ουγγαρία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΕΕ και Κίνας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της τεχνολογικής επανάστασης στην αυτοκινητοβιομηχανία.

 
Top