Αυτό το σπάνιο βίντεο του 1913 καταγράφει μια ιστορική στιγμή για τον Ελληνισμό της Βόρειας Ηπείρου. Στις 3 Μαρτίου 1913, οι κάτοικοι της Κορυτσάς και της Πρεμετής υποδέχθηκαν τον διάδοχο Γεώργιο με μεγαλοπρέπεια και ενθουσιασμό.

Η Κορυτσά το 1913 ήταν μια πόλη με ζωντανή ελληνική κοινότητα που εκφράστηκε με μεγαλοπρέπεια κατά την υποδοχή του Έλληνα Διαδόχου Γεώργιου. Η πόλη είχε στολιστεί με ελληνικές σημαίες, οι οποίες κυμάτιζαν παντού, από τα μπαλκόνια των σπιτιών μέχρι τους δρόμους και τις πλατείες.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη Κορυτσάς, τελεσμένη από τον Μητροπολίτη Γερμανό. Μετά τη λειτουργία, ακολούθησε μια σχολική και στρατιωτική παρέλαση, όπου μαθητές και στρατιώτες παρέλασαν μπροστά από τον διάδοχο και τους συγκεντρωμένους πολίτες.

Η φωνή του Ελληνισμού της Βόρειας Ηπείρου αντήχησε δυνατά με το σύνθημα «Ζήτω ο Βασιλιάς», δείχνοντας την πίστη και τον πατριωτισμό τους. Το βίντεο αυτό αποτελεί πραγματικό θησαυρό, αποτυπώνοντας τη συγκινητική και ιστορική αυτή στιγμή.

Στο βίντεο μπορείτε να δείτε τους κατοίκους της Κορυτσάς να συνοδεύουν τον διάδοχο και τον στρατό με ελληνικές σημαίες από το στενό του Τσαγκόνι. Οι πολίτες με ελληνικές σημαίες τον υποδέχονται στην πόλη με ενθουσιασμό και χαρά, παρόλο που η ταινία είναι βουβή, αυτά φαίνονται ξεκάθαρα. Ο κεντρικός δρόμος, με τον Άγιο Γεώργιο στο φόντο, είναι στολισμένος σε κάθε πόρτα και παράθυρο με ελληνικές σημαίες.

Τον Μητροπολίτη Γερμανό, μαζί με τον Ιμάμη της Κορυτσάς, τους ιερείς και τη δημογεροντία, να υποδέχονται τον διάδοχο στη Μητρόπολη και να ακούγεται η ομιλία του από το μπαλκόνι της Ιεράς Μητροπόλεως Κορυτσάς. Ακολουθούν οι παρελάσεις των εθελοντικών σωμάτων της Κορυτσάς, με τον εθνομάρτυρα διάκονο Βασίλειο Γκιώνη να ξεκινά από τον παλιό ναό της Ζωοδόχου Πηγής. Στη συνέχεια, μικροί μαθητές και μαθήτριες της Κορυτσάς, μετά την υποδοχή που έγινε στην Πρεμετή, δείχνουν την αδιαμφισβήτητη ελληνική συνείδηση ολόκληρης της Ηπείρου. Μετά την Πρεμετή, οι εικόνες δείχνουν τον διάδοχο στην αυλή του Αγίου Γεωργίου.

Αυτό το βίντεο, χωρίς χιλιάδες άλλες ιστορικές αποδείξεις, αρκεί για να δείξει τι ποθούσε, τι αγαπούσε και τι αισθανόταν ο απλός λαός της Κορυτσάς. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραμύθια της αλβανικής προπαγάνδας, η οποία αδυνατεί να δεχτεί την αλήθεια.

Στο βίντεο αυτό φαίνονται οι πρόγονοί μας να εκφράζουν με τον πιο έντονο τρόπο την εθνική τους καταγωγή.

 
Top