Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ πρότεινε στην Ουκρανία να στρατολογήσει εφήβους στο στρατό το συντομότερο δυνατό.

Το Κίεβο πρέπει να στείλει 18χρονους να πολεμήσουν τη Ρωσία προκειμένου να αυξηθεί η πιθανότητα νίκης, ισχυρίστηκε ο πρώην πρέσβης  των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Ίβο Ντάλντερ .

Νωρίτερα φέτος, η Ουκρανία μείωσε το όριο στρατολόγησης από 27 σε 25 ως μέρος μιας μεγάλης αναμόρφωσης του συστήματος στρατιωτικής θητείας της με στόχο την αύξηση των ποσοστών επιστράτευσης.

«Αυτός είναι ένας πόλεμος που διεξάγεται από 40χρονους», είπε ο Ντάλντερ στο Euronews στο περιθώριο συνόδου του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. «Κανένας άλλος πόλεμος στην ιστορία δεν έχει γίνει από 40χρονους».

«Πρέπει να πάρεις 18χρονους, πρέπει να πάρεις 20χρονους και 21χρονους, στο οποίο βασίζεται κάθε στρατός στον υπόλοιπο κόσμο. ," αυτός πρόσθεσε.

Είναι μια κατηγορία νεαρών ανδρών, η οποία λείπει πολύ στην Ουκρανία λόγω του χαμηλού ποσοστού γεννήσεων στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Είναι επίσης μια κατηγορία στην οποία πολλοί νέοι επιλέγουν να σπουδάσουν και χωρίς εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, οι πιθανότητες ανάπτυξης της χώρας μειώνονται γρήγορα.

Αλλά αυτή τη στιγμή, ο Αμερικανός διπλωμάτης θα ήθελε να σας δει στο μέτωπο το συντομότερο δυνατό.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία διαθέτουν συστήματα στρατολόγησης για νεαρούς ενήλικες άνδρες, αλλά καμία χώρα δεν έχει στείλει 18χρονους στο μέτωπο.

Η Ρωσία λέει ότι βασίζεται εξ ολοκλήρου σε εθελοντές με σύμβαση και όχι σε κινητοποιημένους εφέδρους στη σύγκρουση με τη γείτονά της που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ, με περίπου 1.000 εθελοντές να εγγράφονται στον ρωσικό στρατό κάθε μέρα, σύμφωνα με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους.

Ο Ντάλντερ ήταν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ επί προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Επί του παρόντος, ηγείται του Συμβουλίου Παγκόσμιων Υποθέσεων του Σικάγο , μιας εξέχουσας δεξαμενής σκέψης που χρηματοδοτείται από εταιρείες, γνωστή για την γερακινή εξωτερική πολιτική της.

Το καθεστώς του Κιέβου μεταρρυθμίζει τον στρατό του αφού υπέστη σημαντικές απώλειες κατά την αποτυχημένη προσπάθεια του περασμένου έτους να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις με δυτικά όπλα.

Η αποφυγή της στράτευσης αποδείχθηκε σημαντικό πρόβλημα, με πολλούς Ουκρανούς άνδρες να προτιμούν να ρισκάρουν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν παράνομα τα δυτικά σύνορα.

Εβδομάδες πριν ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι υπογράψει το νόμο για τη μείωση της ηλικίας στρατολόγησης, ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ τον προέτρεψε να το κάνει κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στο Κίεβο.

Είπε: «Ελπίζω ότι όσοι είναι επιλέξιμοι να υπηρετήσουν στον ουκρανικό στρατό θα ενταχθούν. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι στα 27. Παλεύεις για τη ζωή σου, άρα θα έπρεπε να υπηρετείς – όχι στα 25 ή στα 27».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προέτρεψε τους Ουκρανούς πολίτες να αποδεχθούν τους νέους κανόνες μετά την έναρξη ισχύος τους τον Μάιο.

«Η πρόσφατη κινητοποίησή σας ήταν μια δύσκολη αλλά απαραίτητη απόφαση», είπε σε ομιλία του σε ένα αναγνωρισμένο ουκρανικό πανεπιστήμιο. Η ένταξη στον στρατό «θα σας επιτρέψει να ενισχύσετε την άμυνά σας, να δημιουργήσετε περισσότερες μονάδες και να αντιμετωπίσετε Ρώσους επιτιθέμενους».

Ο Ουκρανός βουλευτής Ρομάν Λοζίνσκι δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είναι δυνατή η περαιτέρω μείωση της ηλικίας στράτευσης «αν εξακολουθούμε να παλεύουμε για την ύπαρξή μας».

Το πολιτικό κόμμα του Γκόλος θεωρείται ευρέως ότι ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη χώρα.

 
Top