Σύμφωνα με στοιχεία της Meduza και της Mediazona, οι απώλειες των Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία είναι σημαντικά υψηλότερες από τις επίσημες αναφορές. Αν και το ρωσικό κράτος δεν παρέχει ακριβή αριθμό θυμάτων, ανεξάρτητες πηγές εκτιμούν ότι οι απώλειες μπορεί να φτάνουν τους 120.000 στρατιώτες, με ορισμένες εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον αριθμό ακόμη και στους 140.000 μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2024.

Από την αρχή του πολέμου, οι ανεξάρτητες ρωσικές πηγές Mediazona και το ρωσικό τμήμα του BBC προσπαθούν να εντοπίσουν τον αριθμό των πεσόντων με βάση διαθέσιμες ανοιχτές πηγές, όπως ανακοινώσεις σε τοπικές εφημερίδες, ιστοσελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης και αναφορές συγγενών. Η τελευταία τους εκτίμηση ανεβάζει τον αριθμό των επιβεβαιωμένων θυμάτων στους 57.000, ενώ ειδικοί συμφωνούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος.

Η Meduza ανέπτυξε μια νέα μέθοδο ανάλυσης των δεδομένων του ρωσικού μητρώου κληρονομιών, επιτρέποντάς τους να υπολογίσουν την υπερβολική θνησιμότητα ανδρών στη Ρωσία από τα μέσα έως το τέλος του 2022. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνονται και από άλλα στοιχεία, όπως τα πρόσφατα οικονομικά ρεπορτάζ του Ομίλου Wagner.

Από τις αρχές του 2024 μέχρι τη δημοσίευση της τελευταίας εκτίμησης, υπολογίζεται ότι 39.000 Ρώσοι άνδρες μπορεί να πέθαναν στο μέτωπο, δηλαδή κατά μέσο όρο 200-250 στρατιώτες την ημέρα, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2023 οι απώλειες ήταν περίπου 120 την ημέρα. Αυτή η αύξηση των θυμάτων δείχνει τη σφοδρότητα της ρωσικής επίθεσης κατά την τελευταία περίοδο.

Αν και υπάρχουν αρκετοί αβέβαιοι παράγοντες στο μοντέλο εκτίμησης των απωλειών, τα δεδομένα της Meduza παρέχουν μια πιο ακριβή εικόνα της καταστροφικής πραγματικότητας του πολέμου στην Ουκρανία.







 
Top