Η ουκρανική Αεροπορία θα «θυσιαστεί» για να καταστραφούν τα ρωσικά συστήματα Α/Α μεγάλου βεληνεκούς.

Η Ουκρανία έχει ξεκινήσει μια νέα αεροπορική εκστρατεία, προφανώς σχεδιασμένη από τους δυτικούς συμμάχους της, για να καταστρέψει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα.

Αυτή η στρατηγική, που χρονολογείται από την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ, αποσκοπεί στη δημιουργία ασφαλούς εναέριου χώρου για την έλευση και είσοδο των αεροσκαφών F-16 σε ενεργό υπηρεσία.

Η καταστροφή αντιαεροπορικών συστημάτων είναι πάντοτε μια περίπλοκη και απαιτητική επιχείρηση.

Στη δεκαετία του 1960, τα συστήματα αυτά ήταν πιο ογκώδη και λιγότερο κινητά, καθιστώντας την καταστροφή τους σημαντικά πιο εύκολη.

Σήμερα, τα συστήματα αυτά είναι πολύ πιο ευκίνητα και προστατεύονται από προηγμένα μέσα ηλεκτρονικού πολέμου και καμουφλάζ.

Η τρέχουσα στρατηγική των Ουκρανών περιλαμβάνει συνδυασμένες επιθέσεις με διάφορα μέσα, όπως αεροσκάφη εξοπλισμένα με πυραύλους AGM-88 HARM, drones και πυραύλους HIMARS.

Αυτός ο συνδυασμός επιθέσεων αναγκάζει τα αντιαεροπορικά συστήματα να εξαντλήσουν τα πυρομαχικά τους, καθιστώντας τα ευάλωτα σε περαιτέρω επιθέσεις «κορεσμού».

Η ανάγκη για καταστροφή των συστημάτων S-300 και S-400 είναι κρίσιμη για την προστασία των ουκρανικών F-16 και εφόσον το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι αν είναι ενεργά τα συγκεκριμένα συστήματα αεράμυνας της Ρωσίας τα μαχητικά θα γίνουν εύκολος στόχος.

Η χρήση κινητών αντιαεροπορικών συστημάτων και φορητών πυραυλικών συστημάτων, όπως οι Igla και TOR, μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική άμυνα κατά των ουκρανικών επιθέσεων με drone αλλά πλέον η Δύση θέλει να ξεκινήσει με τα νέα μαχητικά να χρησιμοποιήσει έξυπνα όπλα μακρού πλήγματος.

Γενικότερα, η Ρωσία δείχνει ότι είναι έτοιμη να αναπτύξει νέες τακτικές για να αντιμετωπίσει την απειλή των επιχειρήσεων καταστολής αεράμυνας που διενεργούνται με τον ηλεκτρονικό πόλεμο να έχει τον πρώτο λόγο.

Η χρήση πληροφοριών από δορυφόρους και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης θα είναι επίσης κρίσιμη για την ανίχνευση και αντιμετώπιση των ουκρανικών επιθέσεων και ιδιαίτερα η διενέργεια “εκδικητικού” πυρ.

 
Top