Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ επιχείρησαν για χρόνια να παρεμποδίσουν την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ακόμη και κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, αποκάλυψε ο Thomas Krüger, επικεφαλής της παράταξης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο κοινοβούλιο του Mecklenburg-Vorpommern. Η δήλωση αυτή δημοσιεύτηκε από το TASS.

Ο Γερμανός βουλευτής αναφέρθηκε σε μαρτυρίες δύο ανώνυμων προσώπων που κατέθεσαν κατά τη διάρκεια έρευνας για τη δημιουργία ταμείου υποστήριξης της κατασκευής του αγωγού. Η έρευνα διεξάγεται από την κοινοβουλευτική επιτροπή του Mecklenburg-Vorpommern. Σύμφωνα με τους μάρτυρες, εκπρόσωποι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών διεξήγαγαν ενεργή εκστρατεία κατά της κατασκευής του Nord Stream 2, προσπαθώντας να προσεγγίσουν περιβαλλοντικές οργανώσεις στην περιοχή και προσφέροντάς τους υποστήριξη.

Ένας μάρτυρας ανέφερε ότι είχε απευθείας συνομιλία με εκπρόσωπο των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, ο οποίος υποστήριξε ότι προσπαθούσε να προστατεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε ομοσπονδιακό έδαφος. Ο Krüger τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες πληροφοριών για να αντιταχθεί ενεργά στο Nord Stream 2 στο Mecklenburg-Vorpommern.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel ανέφερε ότι η επιτροπή μαρτύρων είχε καλέσει τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ και την πρωθυπουργό της επαρχίας Mecklenburg-Vorpommern, Μανουέλα Σβέζιγκ. Οι δύο θεωρούνται ως πρώην λομπίστες υπέρ της κατασκευής του Nord Stream 2. Οι ημερομηνίες των ακροάσεων δεν έχουν ακόμα καθοριστεί.

Η κατασκευή του Nord Stream 2, που αρχικά προγραμματιζόταν να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2019, τελικά ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, λόγω καθυστερήσεων που προκλήθηκαν από τις αμερικανικές κυρώσεις. Το περιβαλλοντικό ταμείο «Klimatistiftung MV» ιδρύθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2021 στο Mecklenburg-Vorpommern, σε συνεργασία με την εταιρεία «Nord Stream 2 AG». Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού καταλήγει σε αυτή την περιοχή, όπου συνδέεται με το δίκτυο μεταφορών της Γερμανίας.

Ο οργανισμός είχε ως στόχο τη συνέχιση της κατασκευής του Nord Stream 2, αλλά η αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης θεωρούσαν ότι ο κύριος στόχος του ταμείου ήταν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του έργου.

 
Top