Η εξάρτηση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στα αεροπλανοφόρα είναι μια ξεπερασμένη ιδέα που δεν είναι εφαρμόσιμη στο σημερινό περιβάλλον, όπου τα σύγχρονα συστήματα άρνησης πρόσβασης, πιο γνωστά με το ακρωνύμιο A2/AD (anti-access/area denial), έχουν αναπτυχθεί από την Κίνα, τη Ρωσία, Ιράν και Βόρεια Κορέα , γράφει το National Interest σε άρθρο με τίτλο «Ο πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας για την Ταϊβάν: Γιατί η Αμερική δεν μπορεί να κερδίσει ».

Το προαναφερθέν ακρωνύμιο αναφέρεται σε ολόκληρο το αμυντικό δίκτυο συστημάτων, το οποίο αποτελείται από αντιπλοία, πυραύλους ελιγμών και βαλλιστικούς πυραύλους, αεροσκάφη μάχης, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, νάρκες, παράκτιο πυροβολικό, αντιτορπιλικά και υποβρύχια.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ήταν ιστορικά ικανοποιημένο με τα αεροπλανοφόρα του, τα οποία θεωρούσε «κόσμημα του στόλου του» και «πανάκεια» σε ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις.

Ωστόσο, ακριβώς λόγω της ανάπτυξης του συστήματος A2/AD, η κατάσταση σήμερα είναι σημαντικά διαφορετική, γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη ανάπτυξης μιας νέας στρατηγικής που θα χρησιμοποιείται σε περίπτωση μεγάλης σύγκρουσης. Ως εκ τούτου, ο στρατός των ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη μέσων για να νικήσει την απειλή που αυτά τα συστήματα αποτελούν για τα σκάφη του.

Σε περίπτωση πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ο οποίος θα μπορούσε να ξεσπάσει για την Ταϊβάν , το Πεκίνο θα είχε πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων του αμερικανικού στρατού, αναφέρει το «National Interest».

Ως εκ τούτου, οι κινεζικές δυνάμεις θα μπορούσαν να αντιδράσουν γρήγορα και να επιδιώξουν να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια της Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσει τα μέσα προβολής ισχύος της – συμπεριλαμβανομένων των αεροπλανοφόρων.

Εάν ο κινεζικός στρατός κατάφερνε να εμποδίσει τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα να εισέλθουν στα στενά της Ταϊβάν , αυτό θα ήταν μια βασική κίνηση στην αρχή της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, θα ήταν ιδανικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποδειχθούν σωστές οι εκτιμήσεις του Πενταγώνου ότι η σύγκρουση με την Κίνα θα συμβεί μετά το 2027 , γιατί με αυτόν τον τρόπο η αμερικανική στρατιωτική βιομηχανία, που είναι πλέον «άδειο κέλυφος» του πρώην «οπλοστάσιο της δημοκρατίας», είχε τουλάχιστον λίγο χρόνο να ανακάμψει και να προσπαθήσει να εξοπλίσει τις αμερικανικές δυνάμεις για έναν μεγάλο πόλεμο που θα μπορούσε να ξεσπάσει για την Ταϊβάν.

Από την άλλη πλευρά, τα στρατιωτικά βιομηχανικά συγκροτήματα των αντιπάλων της Αμερικής, όπως η Κίνα, η Ρωσία, ακόμη και η Βόρεια Κορέα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη όσον αφορά την παραγωγή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, σημειώνει η National Interest.

Ως εκ τούτου, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσο μεγαλύτερη είναι η περίοδος μέχρι το ξέσπασμα του πολέμου, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχει η αμερικανική αμυντική βιομηχανία για να προετοιμαστεί πιο αποτελεσματικά.

Αν όμως ξεσπάσει πόλεμος, για παράδειγμα τον επόμενο χρόνο, η κατάσταση για τις ΗΠΑ δεν θα είναι ιδανική, γιατί σε αυτήν την περίπτωση, όπως και πριν, η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να μπει στον πόλεμο με τον «διεφθαρμένο» στρατό που διαθέτει.

Και όχι με το στιβαρό , που χρειάζεται και θέλει, προειδοποιεί η «Εθνική Συμφέρουσα».

Για να επιτευχθεί αυτό, οι ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη υποβρυχίων ως το κύριο μέσο προβολής ισχύος και την ενδεχόμενη επέμβαση στην Ταϊβάν, τουλάχιστον μέχρι να απενεργοποιηθούν τα συστήματα A2/AD της Κίνας.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, τα περισσότερα υποβρύχια κλάσης Λος Άντζελες, Βιρτζίνια και Seawolf θα πρέπει να αναπτυχθούν αμέσως από τα λιμάνια τους και να σταλούν στην περιοχή ευθύνης της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού του στρατού των ΗΠΑ , μέχρι την κρίση. στο οποίο βρίσκονται οι Αμερικανοί) υποχωρεί λίγο.

Σε περίπτωση προηγούμενης σύγκρουσης, το Πολεμικό Ναυτικό με τα υποβρύχια του, μαζί με τους Πεζοναύτες και τον Στρατό με τα όπλα μεγάλης εμβέλειας, ιδανικά υπερηχητικά, θα ήταν ο πρώτος παράγοντας που θα εμπλέκεται στις κινεζικές δυνάμεις.

Η εφημερίδα ρωτά, υπάρχουν λύσεις για τα κινεζικά συστήματα A2/AD;

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα πρέπει να εξαπολύσουν μια γρήγορη και έντονη επίθεση στα κινεζικά συστήματα σε περίπτωση κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν.

Από την άλλη πλευρά, εάν οι κινεζικές δυνάμεις έμεναν με έστω και λίγο χρόνο για να αντιδράσουν, θα οδηγούσαν σε καταστροφικές επιθέσεις σε στρατιωτικούς δορυφορικούς αστερισμούς των ΗΠΑ και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που θα ήταν επικίνδυνες τόσο για την Ταϊβάν όσο και για τους συμμάχους της – ιδίως τις ΗΠΑ, προκαλώντας σύγχυση και αποτρέποντας μια στρατιωτική απάντηση των ΗΠΑ.

Οποιαδήποτε σκέψη ανάπτυξης αεροπλανοφόρων στην περιοχή για την αποτροπή εισβολής πρέπει επίσης να απορριφθεί. Εφόσον τα συστήματα A2/AD δεν είναι απενεργοποιημένα, κανένα μέσο προβολής ισχύος δεν θα πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα ήταν περισσότερο κακό παρά πλεονέκτημα για τις δυνάμεις των ΗΠΑ, εκτιμά το «National Interest».

Εξαιτίας όλων των παραπάνω, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πρέπει να αυξήσει τη σημασία των υποβρυχίων και να σταματήσει να βασίζεται σε αεροπλανοφόρα, παρά την «πολιτιστική αγάπη για το επίπεδο κατάστρωμα και την εμμονή της Ουάσιγκτον με μεγάλα, όμορφα οπλικά συστήματα για να τα δει όλος ο κόσμος ».

 
Top