Οι πέντε χώρες BRICS αντιπροσώπευαν έναν πληθυσμό σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων ανθρώπων, με συνδυασμένο ονομαστικό ΑΕΠ 13,7 τρις $, και ένα εκτιμώμενο σύνολο 4 τρις  σε συναλλαγματικά αποθεματικά.

Η ομάδα των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) βρίσκεται στα τελικά στάδια της προσπάθειάς της να αποδολαριοποιήσει τις οικονομίες των μελών της και τελικά ολόκληρο τον κόσμο. Σε συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα στη Ρωσία, οι υπουργοί οικονομικών των BRICS ανακοίνωσαν την πρόοδο τους προς ένα νέο σύστημα πληρωμών και ένα ανταγωνιστικό νόμισμα που θα αντικαταστήσει το δολάριο ΗΠΑ (γνωστό και ως Federal Reserve Note - FRN) ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Το Τέλος της Κυριαρχίας του Δολαρίου

Οι υπουργοί οικονομικών των χωρών BRICS βρίσκονται κοντά στην αποκάλυψη ενός πολυπολικού διεθνούς νομισματικού συστήματος, το οποίο θα σηματοδοτήσει το επίσημο τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου ΗΠΑ. Ο πρώτος στόχος των BRICS είναι να εξαλείψουν τη χρήση του δολαρίου στις συναλλαγές μεταξύ των μελών τους. Αφού καταφέρουν να εκθρονίσουν το «Βασιλιά Δολάριο», οι BRICS σκοπεύουν να λανσάρουν ένα νέο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών που θα αντικαταστήσει το υπάρχον οικονομικό καθεστώς.

Οι Προκλήσεις και οι Αντιδράσεις της Δύσης

Τα τελευταία δύο χρόνια, η οικονομική συμμαχία BRICS εργάζεται εντατικά για να αμφισβητήσει το οικονομικό status quo που κυριαρχεί από τη Δύση. Αυτή η προσπάθεια έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τις δυτικές χώρες, οι οποίες αγωνίζονται να διατηρήσουν την κυριαρχία τους. Η Δύση, αντιμετωπίζοντας την αυξανόμενη ισχύ των BRICS, συνεχίζει να τυπώνει χρήματα και να τα διοχετεύει σε περιοχές όπως η Ουκρανία, προσπαθώντας να εμποδίσει τις αλλαγές που προωθούν οι BRICS.

Η Νέα Παγκόσμια Τάξη

Καθώς τα κράτη μέλη των BRICS αποκαλύπτουν νέα ανταγωνιστικά νομίσματα, συστήματα πληρωμών και εμπορικά πρωτόκολλα, η Δύση φαίνεται να χάνει την ισχύ της. Παρά τις προσπάθειές της να διατηρήσει την παγκόσμια κυριαρχία, η Δύση δείχνει να βρίσκεται σε μια παρακμή, ενώ οι BRICS ενισχύουν τη θέση τους στην παγκόσμια οικονομική σκηνή. Η μελλοντική κυριαρχία των BRICS φαντάζει αναπόφευκτη, με τις οικονομικές αλλαγές να διαμορφώνουν μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

 
Top