Δεν είναι πολύ συνηθισμένο να προβλεφθεί ένας πόλεμος ανίας και μετά να συμβεί, αλλά και πάλι σαφώς έχουμε να κάνουμε με μια τέτοια περίπτωση, που θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ακόμη και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Συζητείται εδώ και μισό χρόνο, αλλά όλα δείχνουν ότι έφτασε η μοιραία στιγμή: το Ισραήλ ετοιμάζεται να επιτεθεί στον Λίβανο και όλο και λιγότερες είναι οι πιθανότητες να μην συμβεί.

Οι πρεσβευτές της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας έχουν ήδη αποφασίσει να φύγουν από τον Λίβανο.

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι είναι και πρεσβευτής της Γαλλίας, της οποίας αποικία ήταν ο Λίβανος μέχρι το 1945 .

Το Κουβέιτ διέταξε επίσης την εκκένωση της πρεσβείας του.

Οι κάτοικοι του Λιβάνου εγκαταλείπουν επίσης τη Βηρυτό μαζικά .

Ομάδα κρούσης αμερικανικού αεροπλανοφόρου
Ομάδα κρούσης αμερικανικού αεροπλανοφόρου. Πηγή: Screenshot, X

Η πρεσβεία του Κουβέιτ στον Λίβανο έδωσε εντολή στους πολίτες της να εγκαταλείψουν το έδαφος του Λιβάνου το συντομότερο δυνατό.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κουβέιτ ζήτησε από τους πολίτες του να απέχουν από το ταξίδι στον Λίβανο. Συνιστάται στους πολίτες του Κουβέιτ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα το συντομότερο δυνατό», αναφέρει το μήνυμά τους.

Η αποχώρηση διπλωματών είναι το πιο σίγουρο σημάδι ότι ένας νέος πόλεμος είναι σύντομα στον ορίζοντα .

Ο φόβος ενός τρίτου πολέμου στο Λίβανο δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερος. Όλα είναι έτοιμα για πόλεμο και η σπίθα περιμένει να εκραγεί τα πάντα.

Ανώτεροι Καναδοί αξιωματούχοι, μαζί με στρατιωτικούς σχεδιαστές, φέρεται να προετοιμάζουν μια επιχείρηση εκκένωσης για τους περίπου 45.000 Καναδούς πολίτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον Λίβανο σε περίπτωση πλήρους κλίμακας πολέμου μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Η κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ γίνεται όλο και πιο δύσκολη και η στιγμή που όλα θα εξελιχθούν σε ολοκληρωτικό πόλεμο είναι μόνο θέμα χρόνου.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Gerald Ford κατευθύνθηκε προς τη Μεσόγειο και ένα άλλο βρίσκεται ήδη κοντά στον Λίβανο.

Η κύρια αποστολή του αεροπλανοφόρου Dwight D. Eisenhower (CVN-69), σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, θα είναι να βοηθήσει το Ισραήλ να υπερασπιστεί τον βόρειο εναέριο χώρο του έναντι μιας μεγάλης κλίμακας επίθεσης από πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη . αναμένεται να εξαπολυθεί από τη Χεζμπολάχ κατά την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας και αεροπορικής επίθεσης στο νότιο Λίβανο.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, το Carrier Strike Group 2 θα συνδεθεί με άλλα πλοία του ναυτικού των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνούνται ότι έχει να κάνει με τις εντάσεις στον Λίβανο, αν και το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ βρίσκεται στην ανοιχτή θάλασσα από τα μέσα Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Σε αυτό το διάστημα, τα στρατιωτικά πλοία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσουν την μάλλον αποτυχημένη «Επιχείρηση Aspides », την οποία ηγούνται από τη ναυτική βάση της Rota στην Ισπανία , εναντίον των Χούτι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα .

Σε αυτό συμμετέχουν και τρεις Σλοβένοι στρατιώτες .

Ωστόσο, οι Χούτι μόλις πρόσφατα βύθισαν επιτυχώς δύο πλοία που συνδέονται με τον εφοδιασμό του Ισραήλ.

Πύραυλοι της Χεζμπολάχ
Πύραυλοι της Χεζμπολάχ. Πηγή: Screenshot, X

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι ο πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ θα ξεκινήσει με μια μεγάλη αεροπορική εκστρατεία βομβαρδισμών στόχων στο νότιο Λίβανο.

Το πρόβλημα με τους πολέμους είναι ότι είναι εύκολο να ξεκινήσουν, αλλά συνήθως δεν τελειώνουν όπως είχε προγραμματιστεί.

Ορισμένες από τις προβλέψεις (παραπάνω) ήδη προβλέπουν πολύ ξεκάθαρα γιατί αυτός ο πόλεμος του Λιβάνου, με στόχο την ώθηση της Χεζμπολάχ στον ποταμό Λιμάνι , θα είναι καταστροφή για το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη σαφή προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου, δεν αποκλείεται η Χεζμπολάχ και το Ιράν να μην βάλουν στα χέρια τους υπερσύγχρονους ρωσικούς πυραύλους, έναντι των οποίων δεν θα ήταν ασφαλείς ούτε τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα.

Οι συνομιλίες των τελευταίων 24 με 48 ωρών μεταξύ ανώτερων ισραηλινών και αμερικανών αξιωματούχων φέρεται να προκάλεσαν «ακραία ανησυχία» σε πολλά μέλη της κυβέρνησης Μπάιντεν , τα οποία είναι πεπεισμένα ότι η εκστρατεία του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο πρόκειται να ξεκινήσει.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τις ΗΠΑ είναι ότι στόχος της επίθεσης θα μπορούσε επίσης να είναι το νοτιοδυτικό τμήμα της Συρίας, όπου ένας μεγάλος αριθμός αποθηκών Pasdaran και κέντρων εκπαίδευσης βρίσκονται υπό την κάλυψη του Συριακού Αραβικού Στρατού.

Η εμπλοκή της Τεχεράνης στις συγκρούσεις μέσω της Συρίας είναι επομένως πολύ πιθανή.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια μιας σειράς συναντήσεων υψηλού επιπέδου αυτή την εβδομάδα μεταξύ ανώτερων ισραηλινών και αμερικανών αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον, η ισραηλινή αντιπροσωπεία έλαβε τη διαβεβαίωση ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα είχε πλήρη υποστήριξη εάν γινόταν πόλεμος πλήρους κλίμακας με τη Χεζμπολάχ. και το Ιράν.

Αυτό επιβεβαιώνεται από το CNN , το οποίο αναφέρει ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν διαβεβαιώσει κορυφαίους Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι «πλήρως έτοιμη να υποστηρίξει τον σύμμαχό της» εάν ξεσπάσει πόλεμος πλήρους κλίμακας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

Ο σιίτης ηγέτης Χασάν Νασράλα έχει απειλήσει δημόσια ότι η Χεζμπολάχ θα επιτεθεί στην Κύπρο με πυραύλους επειδή βοηθά ανοιχτά το Ισραήλ και επιτρέπει σε Ισραηλινούς πιλότους μαχητικών να εκπαιδεύονται πάνω από αυτό το νησί.

Το Ισραήλ, που έχει ξεμείνει από τζαμιά στη Γάζα, βομβαρδίζει ήδη (πάνω) χριστιανικές εκκλησίες στο νότιο Λίβανο.

Οι συντηρητικοί πολιτικοί στην Ευρώπη σιωπούν για αυτό.

Και συνεχίζουν να υποστηρίζουν το εγκληματικό Ισραήλ….

 
Top