Σε ζοφερή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε 
ο εορτασμός 
της D-Day στη Νορμανδία , σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για περισσότερα από δύο χρόνια, και η Μέση Ανατολή επίσης φλέγεται .

Ενώ ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν στο μυαλό μας την περασμένη εβδομάδα, θα πρέπει σύντομα να στρέψουμε την προσοχή μας στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιεί ο Andrew Fox σε ανάλυση για τη βρετανική Telegraph .

Οι στρατηγικοί αντίπαλοι της Μεγάλης Βρετανίας είναι προφανείς - η Κίνα απορρίπτει την κυριαρχία της Δύσης στο θέατρο του Ειρηνικού , καθώς και στις πλούσιες σε ορυκτά χώρες της Αφρικής και της Ασίας .

Η Ρωσία αναζητά εγγυήσεις για την ασφάλεια των συνόρων της.

Το Ιράν επιδιώκει να τερματίσει την αμερικανική και ευρύτερη δυτική ηγεμονία στη Μέση Ανατολή .

Με την υποστήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ, η Μουσουλμανική Αδελφότητα ονειρεύεται την υπεροχή στον αραβικό κόσμο.

Ας κάνουμε ένα βήμα πίσω και φαίνεται ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει , γράφει η Fox.

Όλο αυτό δεν μοιάζει με τη σύγκρουση που πιστεύαμε ότι θα ήταν. Αντί για άμεση αντιπαράθεση, βλέπουμε έναν ισχυρό στρατηγικό ανταγωνισμό. Αν και η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι καμία χώρα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στο πεδίο της μάχης, αντίθετα οι εχθροί κερδίζουν ήδη με οικονομικά και πολιτιστικά μέσα χωρίς να ρίξουν ούτε μια βολή.

Αυτές οι χώρες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για την επερχόμενη αντιπαράθεση και προετοιμάζονται για αυτήν.

Η China's Belt and Road έχει επενδύσει σε περισσότερες από 140 χώρες, καλύπτοντας το 75 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού και περισσότερο από το μισό του ΑΕΠ της .

Το Πεκίνο έχει χρησιμοποιήσει ήπια δύναμη για να δημιουργήσει διεθνείς οικονομικούς δεσμούς χάρη στην ανάπτυξη της υποδομής της Κίνας και να αποκτήσει πρόσβαση σε στρατηγικά λιμάνια και άλλες πιθανές στρατιωτικές βάσεις.

Εν τω μεταξύ, τα δυτικά πανεπιστήμια πλημμυρίζουν από φοιτητές που διαμαρτύρονται για τη γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων .

Το Ιράν, εν τω μεταξύ , εκμεταλλεύτηκε το χάος στη Μέση Ανατολή για να δημιουργήσει περιφερειακή ηγεμονία μετά τον πόλεμο του Ιράκ το 2003 .

Η Τεχεράνη έχει δημιουργήσει μια ισχυρή δύναμη πληρεξουσίου στην Υεμένη, τον Λίβανο, τη Συρία και το Ιράκ, που χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης , το οποίο παρέχει διοίκηση, εκπαίδευση και όπλα για αυτές τις δυνάμεις.

Οι Χούτι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αποκόψουν ζωτικής σημασίας ναυτιλιακές λωρίδες που βοηθούν το Ισραήλ .

Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν πυροβολήσει αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, Κατάρ και Τουρκία έπαιξαν και στις δύο πλευρές.

Η Τουρκία επωφελείται από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και τους εμπορικούς δεσμούς με την ΕΕ , ενώ το Κατάρ προσφέρει δυτικές στρατιωτικές βάσεις στη Ντόχα και μεγάλες οικονομικές επενδύσεις.

Ταυτόχρονα, συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη Χαμάς στη Γάζα .

Η Τουρκία παρείχε ιατρική περίθαλψη στους τραυματίες μαχητές της Χαμάς, αναφέρει το Fox.

Η Ουκρανία και το Ισραήλ μας δίνουν μια γεύση από τις επιχειρήσεις πλημμύρας επιρροής σε περίπτωση που οι συγκρούσεις κλιμακωθούν σε άμεση σύγκρουση.

Αυτές οι συγκρούσεις μπορούν να παρατηρηθούν σε όλο τον κόσμο .

«Αλλά οι εχθροί μας (δηλαδή η Δύση ) χρησιμοποιούν μοχλούς - σιγασμένα όπλα - για να ρίξουν τις πρώτες βολές σε παγκόσμια σύγκρουση για περισσότερο από μια δεκαετία.

Και το προσέξαμε τώρα.

Ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Νορμανδία, ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι πιο κοντά από όσο φανταζόμαστε – εμείς (η Δύση) τον πολεμάμε ήδη», κατέληξε ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας.

 
Top