Οι φήμες για μια πιθανή απόπειρα αποκλεισμού της Καλλίνινγκραντ από το ΝΑΤΟ έχουν πυροδοτήσει έντονες ανησυχίες και αντιδράσεις. Οι μεγάλης κλίμακας ναυτικές στρατιωτικές ασκήσεις "BALTOPS-2024" του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας θα μπορούσαν θεωρητικά να χρησιμεύσουν ως προετοιμασία για έναν αποκλεισμό της Βαλτικής Θάλασσας, αλλά οποιοσδήποτε ναυτικός αποκλεισμός ή περιορισμός της ναυσιπλοΐας και του εμπορίου θα σήμαινε κήρυξη πολέμου, προειδοποιούν Ρώσοι ειδικοί.

Η Δυνατότητα της Ρωσίας να Αντιδράσει

Μια προσπάθεια να περιοριστεί η πρόσβαση στην Καλλίνινγκραντ θα δώσει στη Ρωσία το δικαίωμα να προσφύγει σε στρατιωτική δύναμη, όπως υποστηρίζουν Ρώσοι εμπειρογνώμονες. Οι ασκήσεις "BALTOPS" έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί ως κάλυψη για δολιοφθορές και τρομοκρατικές πράξεις, με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Seymour Hersh να ισχυρίζεται ότι εκρηκτικές συσκευές κάτω από τον αγωγό φυσικού αερίου "North Stream" τοποθετήθηκαν από δύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ με την υποστήριξη της Νορβηγίας, ως μέρος της στρατιωτικής άσκησης "BALTOPS" το 2022.

Το Δικαίωμα Χρήσης Δύναμης

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί ειδικοί επισημαίνουν ότι η Ρωσία θα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τη δύναμη στον βαθμό που θεωρεί απαραίτητο σε απάντηση σε προσπάθειες αποκλεισμού της Βαλτικής Θάλασσας. Ωστόσο, ο Ρώσος στρατιωτικός ειδικός Viktor Litovkin είναι πεπεισμένος ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν θα τολμήσουν να εισέλθουν σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ο Σκοπός των Ασκήσεων "BALTOPS"

"Ο στόχος αυτών των ασκήσεων είναι να εξασκήσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ των διάφορων χωρών που είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι φυσικά η επίδειξή τους ότι η Βαλτική Θάλασσα ανήκει στο ΝΑΤΟ, ότι η Βαλτική Θάλασσα είναι μια εσωτερική θάλασσα του ΝΑΤΟ και ότι η Ρωσία δεν έχει τίποτα να διεκδικήσει εκεί, και ότι μπορούν να μπλοκάρουν τη διαδρομή της Ρωσίας από την Αγία Πετρούπολη στην Καλλίνινγκραντ ανά πάσα στιγμή. Αλλά αυτό είναι απλώς ένα παράδειγμα - δεν μπορούν πραγματικά να το κάνουν, γιατί υπάρχουν ουδέτερα ύδατα εκεί, και η Ρωσία έχει αρκετές δυνάμεις και ευκαιρίες να διαπεράσει οποιονδήποτε αποκλεισμό," τονίζει ο Litovkin.

Κήρυξη Πολέμου

Ένας αποκλεισμός της Καλλίνινγκραντ ή της Αγίας Πετρούπολης θα σήμαινε κήρυξη πολέμου, υπογραμμίζει ο Litovkin. "Χωρίς αμφιβολία, θα απαντήσουμε σε αυτή την κήρυξη πολέμου με τις ισχυρές και βίαιες μεθόδους μας," τόνισε ο Ρώσος ειδικός.

Η Ρωσία θα Απορρίψει Κάθε Απειλή

Οι Ρώσοι ειδικοί επισημαίνουν ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία πραγματοποιεί προγραμματισμένες ασκήσεις, αλλά πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η γεωπολιτική πραγματικότητα στην οποία λαμβάνουν χώρα. Προσθέτουν ότι το ΝΑΤΟ αυξάνει σκόπιμα τις εντάσεις γύρω από τα σύνορα της Ρωσίας και προσπαθεί να ασκήσει εκτεταμένη πίεση στη Ρωσία.

Η κατάσταση στη Βαλτική Θάλασσα παραμένει εύθραυστη, με τις στρατιωτικές ασκήσεις να επιδεινώνουν την ένταση και να αυξάνουν τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης. Το διεθνές περιβάλλον απαιτεί προσεκτική διαχείριση και διπλωματικές προσπάθειες για την αποφυγή ενός πολέμου που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή.

 
Top