Ο Αμερικανός γερουσιαστής Lindsey Graham, γνωστός για τις «σκληρές» θέσεις του στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι στην ουσία ένας πόλεμος για τους φυσικούς πόρους της χώρας. Μιλώντας στο CBS News και στην εκπομπή «Face the Nation» την Κυριακή, ο Graham εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει τη νίκη της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία.

«Δεν θέλω να δώσω αυτά τα χρήματα, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, στον Πούτιν για να τα μοιραστεί με την Κίνα», είπε ο Graham. Ο γερουσιαστής θεωρεί ότι η προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στην Ουκρανία ήταν αργή και αναποφάσιστη, και πρότεινε να κατασχεθούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στη Δύση αξίας πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια, για να δοθούν στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Graham, η Ουκρανία διαθέτει κρίσιμα ορυκτά αξίας μεταξύ 10 και 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που την καθιστά μία από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης. «Η Ουκρανία θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος επιχειρηματικός εταίρος που ονειρευόμασταν ποτέ», πρόσθεσε.

Ο γερουσιαστής τόνισε ότι η Ουκρανία κάθεται σε ένα «χρυσωρυχείο» και ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στον Πούτιν να εκμεταλλευτεί αυτούς τους πόρους. Οραματίζεται ότι, μετά την νίκη κατά της Ρωσίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα πολύτιμα ορυκτά της Ουκρανίας.

Η άποψη του Graham αντικατοπτρίζει την επιθυμία του να κλιμακωθεί ο πόλεμος και να ενισχυθεί η στρατηγική συνεργασία με την Ουκρανία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι φυσικοί πόροι της χώρας δεν θα πέσουν στα χέρια της Ρωσίας και της Κίνας.

 
Top