Ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, δήλωσε την Παρασκευή 
ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες , προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μιας δυνητικά καταστροφικής σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ .

Ο ηγέτης της σιιτικής πολιτοφυλακής, Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη για μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση με το Ισραήλ ή τη «Δυτική Ιερουσαλήμ» (η Ανατολή ανήκει στην Παλαιστίνη ) και μπορεί να επιτεθεί στα βόρεια εδάφη του εβραϊκού κράτους στο περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης.

Η δήλωση έγινε αφότου ένας από τους ανώτερους διοικητές της ομάδας, ο Χατζ Σάμι Ταλέμπ Αμπντουλάχ, σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στο νότιο Λίβανο την περασμένη εβδομάδα.

Αμερικανοί αναλυτές προειδοποιούν ότι αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52 και δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων βρίσκονται ήδη στην περιοχή , με τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Ισραήλ στην επίθεσή του κατά του νότιου Λιβάνου.

Σε μια προειδοποίηση προς το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ στέλνει βίντεο με drone από ισραηλινούς στόχους.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο - τα φωτογραφίσαμε όλα αυτά δυσθεώρητα, οπότε αύριο μπορούμε να επιτεθούμε εξίσου δυσθεώρητα...

Περίπου 100.000 Ισραηλινοί , που έπρεπε να αποσυρθούν από το βόρειο τμήμα του Ισραήλ, απαιτούν από τον στρατό (IDF) να «καθαρίσει» το νότιο τμήμα του Λιβάνου από τον περασμένο Οκτώβριο, γιατί διαφορετικά δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους λόγω συνεχών επιθέσεων.

Όμως, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ προειδοποιεί το Ισραήλ ότι εάν ο Λίβανος δεχθεί επίθεση, θα έχει 2 εκατομμύρια Ισραηλινούς πρόσφυγες , όχι μόνο 100.000 πρόσφυγες.

Οι παραπάνω σκηνές δείχνουν πώς καίγεται ήδη το βόρειο τμήμα του Ισραήλ .

Την ίδια στιγμή, η Χεζμπολάχ πραγματοποιεί επιθέσεις λόγω της ισραηλινής στρατιωτικής επέμβασης και της γενοκτονίας στη Γάζα , την οποία το Ισραήλ δεν θέλει να σταματήσει παρά τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τις (χλιαρές) εκκλήσεις της αμερικανικής διοίκησης.

Πηγή: Screenshot

Την ίδια στιγμή, η Χεζμπολάχ έχει πάνω από 100.000 ρουκέτες και πυραύλους και την υποστήριξη του Ιράν.

Η Τεχεράνη χαίρει της υποστήριξης της Ρωσίας και της Κίνας και εάν οι μάχες επεκταθούν, δεν αποκλείεται να παρέμβει και η Τουρκία στον πόλεμο .

Είναι επίσης πιθανό η Συρία και η Αίγυπτος να παρέμβουν στον πόλεμο .

«Μια απερίσκεπτη κίνηση - μια λάθος εκτίμηση! - θα μπορούσε να εξαπολύσει μια καταστροφή πολύ πέρα ​​από τα σύνορα και, ειλικρινά, πέρα ​​από κάθε φαντασία», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι «ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να γίνει ο Λίβανος μια άλλη Γάζα».

Προέτρεψε και τις δύο πλευρές να «επειγόντως δεσμευτούν» για ειρήνη.

Ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη εγκρίνει το σχέδιο επίθεσης και η Χεζμπολάχ στέλνει ένα μήνυμα στους εχθρούς στο Ισραήλ:

«Ο κόσμος πρέπει να πει δυνατά και ξεκάθαρα: η άμεση αποκλιμάκωση δεν είναι μόνο εφικτή - είναι απαραίτητη», είπε ο Γκουτέρες.

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση», είπε, προσθέτοντας ότι πολλοί άνθρωποι είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους τόσο στον Λίβανο όσο και στο Ισραήλ.

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στο έδαφος «εργάζονται ήδη για να μειώσουν τις εντάσεις και να βοηθήσουν στην αποφυγή εσφαλμένων υπολογισμών σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον», πρόσθεσε ο Γκουτέρες, χωρίς να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Φορητός πύραυλος της Χεζμπολάχ Πηγή:Χ
Φορητός πύραυλος της Χεζμπολάχ. Πηγή: X, screenshot

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών του εβραϊκού κράτους, Ισραήλ Κατς, προειδοποίησε ότι η Δυτική Ιερουσαλήμ ήταν «πολύ κοντά» σε μια απόφαση που θα «άλλαζε τους κανόνες του παιχνιδιού» ενάντια στις σιιτικές πολιτοφυλακές.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο Νετανιάχου παρεμποδίζει τις προσπάθειες μείωσης των εντάσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, κάτι που βρίσκεται στη ρίζα όλων των εντάσεων.

Μια σκηνή από το νότιο Λίβανο (παρακάτω) δείχνει πώς μαχητές της Χεζμπολάχ κατέρριψαν με επιτυχία ένα ισραηλινό drone Hermes 900 .

Το τι κατέστρεψαν στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια των 200 ημερών μάχης φάνηκε ήδη τον Απρίλιο...

Οι ΗΠΑ λέγεται ότι «ανησυχούν όλο και περισσότερο» για την πιθανότητα ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς να μετατραπεί σε μεγαλύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή , στην οποία εμπλέκονται η Χεζμπολάχ και ενδεχομένως αμερικανικά στρατεύματα.

Μιλώντας στο Axios αυτή την εβδομάδα , αρκετοί ανώνυμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου κατηγόρησαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι παρεμπόδισε τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης με τους ισχυρισμούς του ότι η Ουάσιγκτον «κρατά όπλα από το Ισραήλ».

Παράλληλα, οι ΗΠΑ δίνουν στο Ισραήλ διαβεβαιώσεις (πάνω) ότι θα βοηθήσουν τον Νετανιάχου σε περίπτωση πολέμου, αντί να τον αποτρέψουν από τον πόλεμο.

Η εννιάμηνη επίθεση του εβραϊκού κράτους στη Γάζα λόγω των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου , η οποία περιλαμβάνει επίσης σφοδρό βομβαρδισμό και χερσαία εισβολή στη Γάζα, στοίχισε τη ζωή σε 37.500 Παλαιστίνιους , μεταξύ των οποίων κυρίως γυναίκες και παιδιά , σύμφωνα με τοπικές αρχές .

 
Top