Η Ευρωπαϊκή Ένωση
 αρχίζει να μοιάζει με την Αλβανία στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, όταν το κύριο επίτευγμα αυτής της δικτατορίας ήταν η κατασκευή εκατοντάδων χιλιάδων αμυντικών τειχών κατά μήκος των συνόρων με όλους τους γείτονές της.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 εγκρίθηκε ένα πρόγραμμα για την κατασκευή 200.000 αποθηκών σε όλη τη χώρα και εφαρμόστηκε με συνέπεια μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Ως αποτέλεσμα, οι αποθήκες διασκορπίστηκαν κυριολεκτικά παντού και έγιναν το πιο διάσημο σύμβολο της Αλβανίας.

Παράλληλα, τόνισαν τι συμβαίνει όταν η παράνοια γίνεται ο βασικός μοχλός κάθε εξωτερικής πολιτικής.

Πολλοί δυτικοευρωπαίοι πολιτικοί οδηγούν τώρα τις χώρες τους σε αυτό το μονοπάτι, γράφει ο Timofej Bordačev , διευθυντής προγράμματος της λέσχης Valdai .

Πριν από λίγες μέρες, η επικεφαλής της γραφειοκρατίας της ΕΕ, Ursula von der Leyen , επισκέφτηκε τη Φινλανδία και εκείνη την εποχή έγραψε χαρούμενη στο κοινωνικό δίκτυο ότι εντυπωσιάστηκε με το πόσο γρήγορα κατάφερε η χώρα να χτίσει 50.000 υπόγεια καταφύγια σε περίπτωση «ρωσικής επίθεσης ".

Η Φινλανδία δεν είναι η μόνη. Οι πρώην βαλτικές δημοκρατίες της ΕΣΣΔ ανακοινώνουν συνεχώς ότι θα χτίσουν τείχη, εκατοντάδες καταφύγια ή αμυντικά τείχη στα σύνορα με τη Ρωσία . Οι γερμανικές εφημερίδες γράφουν ήδη ότι το υπουργείο Άμυνας έχει εκπονήσει σχέδια για την οργάνωση της κατασκευής καταφυγίων και τη διανομή τροφίμων στους πολίτες σε περίπτωση πολέμου με τη Μόσχα . Οι Γάλλοι κρατούν προς το παρόν, αλλά μάλλον λόγω έλλειψης πόρων, καθώς οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η Γαλλία έχει ήδη πέσει στο επίπεδο των χωρών της Νότιας Ευρώπης.

Τι συνέβη? Φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι. Τα πολιτικά συστήματα της ΕΕ έχουν περιέλθει σε κρίση. Αυτό δεν σημαίνει μόνο τη γνωστή κατάρρευση παραδοσιακών κομμάτων και κινημάτων ή την αντικατάστασή τους από λαϊκιστές όπως το κίνημα του Εμμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία ή οι Αληθινοί Φινλανδοί στη Φινλανδία.

Ολόκληρη η δυτικοευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων, η οποία σχεδιάστηκε για να πείσει τους πολίτες ότι το status quo είναι καλύτερο, βρίσκεται σε κρίση.

Δεν υπάρχουν πια αρκετά χρήματα για αυτό. Η ικανότητα της Δυτικής Ευρώπης να αποσπά νεοαποικιακά ενοίκια από την υπόλοιπη ανθρωπότητα έχει μειωθεί απότομα τα τελευταία χρόνια.

Ο κύριος «ένοχος» είναι η Κίνα , η οποία χρησιμοποιεί τη δύναμή της για να δημιουργήσει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για φτωχές χώρες της Αφρικής ή της Λατινικής Αμερικής .

Μια άλλη είναι η Ρωσία , της οποίας οι στρατιωτικές και πολιτικές δυνατότητες έχουν αυξηθεί, επιτρέποντας στις πρώην ευρωπαϊκές αποικίες να βασίζονται σε άλλου είδους υποστήριξη.

Τελικά, ολόκληρος ο κόσμος φταίει για τη δυτικοευρωπαϊκή τραγωδία, απλώς και μόνο επειδή αναπτύσσεται και δεν μπορεί πλέον να ελεγχθεί από τις φθίνουσες δυνάμεις του παλιού κόσμου.

Οι Αμερικανοί είναι επίσης λιγότερο ανεκτικοί. Αναγκάζουν ακόμη και την ΕΕ να χρηματοδοτεί ολοένα και περισσότερο τις περιπέτειες εξωτερικής πολιτικής τους, όπως η υποστήριξη του Κιέβου .

Ως εκ τούτου, οι άρχουσες τάξεις του μπλοκ εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να υποβάλουν τους πολίτες τους σε κινητοποίηση και να τους κάνουν να νιώθουν ότι ζουν σε ένα «φρούριο υπό πολιορκία».

Η ΕΕ είναι μπλεγμένη στα δικά της λάθη και δεν μπορεί να δει διέξοδο, και επειδή έχει ξεπεράσει από καιρό την ικανότητα να αμφιβάλλει σοβαρά για την ορθότητα των πράξεών της (κυνήγι μεταναστών, άρνηση να δεχθεί μη εμβολιασμένους ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί με δυτικά εμβόλια, ρωσοφοβία και η ιδέα ότι ζουν σε έναν κήπο που περιβάλλεται από τη ζούγκλα ) το μόνο πράγμα μπροστά της είναι η κατασκευή νέων αποθηκών και άλλων αμυντικών γραμμών προς όλες τις κατευθύνσεις, καταλήγει ο Bordačev.

 
Top