Η Μαρίν Λεπέν, η ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού (RN), κατηγόρησε τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την αποτυχία της πολεμικής του πολιτικής, αναφέροντας ότι χρησιμοποιεί τον πόλεμο ως εργαλείο για να πλήξει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Η Λεπέν υποστήριξε ότι ο Μακρόν εντείνει την ένταση, ιδιαίτερα αναφορικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση.

Στις πρόσφατες ευρωεκλογές, το κόμμα της Λεπέν κατέγραψε νίκη, με τον κεντρώο συνασπισμό του Μακρόν να έρχεται δεύτερος. Σε απάντηση, ο Μακρόν ανακοίνωσε τη διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και προκήρυξε πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Gergely Fejérdy, η νίκη του RN στις ευρωεκλογές ενισχύει την πιθανότητα το κόμμα της Λεπέν να αναδειχθεί η μεγαλύτερη δύναμη στο νέο κοινοβούλιο. Αν και παραδοσιακά το κόμμα της Λεπέν δεν έχει καταφέρει να μετατρέψει την ευρωπαϊκή του επιτυχία σε εθνική, αυτή τη φορά οι ειδικοί πιστεύουν ότι η δυσαρέσκεια προς τις πολιτικές του Μακρόν μπορεί να αλλάξει το σκηνικό.

Επιπλέον, η Λεπέν και ο πρόεδρος του κόμματός της, Τζόρνταν Μπαρντέλα, συζητούν με τη Μαριόν Μαρεσάλ από την αντίπαλη δεξιά ομάδα Reconquête για το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός ενιαίου μετώπου, με στόχο την εξασφάλιση της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο στις επερχόμενες εκλογές.

 
Top