Σε δήλωση στο RIA Novosti που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, Andrey Kartapolov, διευκρίνισε ότι εάν τα F-16 «δεν χρησιμοποιούνται για τον προορισμό τους» ή απλώς φυλάσσονται σε αποθήκες σε ξένες αεροπορικές βάσεις με με την πρόθεση να τα μεταφέρει στην Ουκρανία, η Ρωσία θα τους στοχοποιήσει. Τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και τυχόν αεροδρόμια στα οποία εδρεύουν θα είναι νόμιμοι στόχοι για τον ρωσικό στρατό εάν συμμετέχουν σε αποστολές μάχης κατά των δυνάμεων της Μόσχας.

Είναι αυτή απλώς μια άλλη προειδοποίηση που σκοπεύει να στείλει η Ρωσία εκεί και ότι η Δύση και η Ουκρανία σκοπεύουν να παραβιάσουν; Τα F-16 έχουν ήδη γίνει η πηγή πολλών «διελάσεων της κόκκινης γραμμής» στις οποίες η Ρωσία έχει επιδείξει αυτοσυγκράτηση και απέφυγε τα αντίποινα.

Εάν τα F-16 πρόκειται να σταλούν στην Ουκρανία, όπου θα εξοπλιστούν, θα συντηρηθούν και θα πετάξουν από ουκρανικά αεροδρόμια, τότε η Ρωσία δεν θα έχει αξιώσεις έναντι των « πρώην εταίρων» της και δεν θα τους στοχεύει. Αλλά αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία δεν θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει στον πόλεμο. Αν χρησιμοποιηθούν, θα γίνουν στόχοι.

Τα σχόλια έρχονται καθώς το Κίεβο ετοιμάζεται να παραλάβει την πρώτη παράδοση μαχητικών αεροσκαφών αμερικανικής κατασκευής από τους δυτικούς υποστηρικτές του, αφού οι Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύτηκαν να τα πετούν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία προειδοποιεί ότι σκοπεύει να καταστρέψει τα πολεμικά αεροσκάφη που προμηθεύονται από τη Δύση. Πόσες ακόμη προειδοποιήσεις θα δώσει η Μόσχα πριν πάρει την απόφαση να ακολουθήσει;

Ευτυχώς, ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος αναστέλλεται από την αυτοσυγκράτηση της Ρωσίας ακόμη και ενόψει της μεγάλης πρόκλησης από τη Δύση και το ΝΑΤΟ (Οργανισμός της Συμφωνίας του Βορείου Ατλαντικού).

Εάν τα αεροσκάφη που προμηθεύονται από τη Δύση απογειωθούν από ξένες βάσεις και πραγματοποιήσουν εξόδους και χτυπήματα κατά των ρωσικών δυνάμεων, τόσο τα μαχητικά αεροσκάφη όσο και τα αεροδρόμια στα οποία βρίσκονται θα είναι «νόμιμοι στόχοι», σύμφωνα με τον Καρταπόλοφ. «Όσο για [την ικανότητά μας] να τους καταρρίψουμε, μπορούμε να καταρρίψουμε οποιονδήποτε, οπουδήποτε», επέμεινε ο Καρταπόλοφ.

 
Top