Η «ντροπιαστικά» μικρή δύναμη αρμάτων μάχης της Βρετανίας θα καταστρεφόταν σε μόλις δύο εβδομάδες, εάν η χώρα έμπαινε σε πόλεμο με 
τη Ρωσία , προειδοποίησε ο πρώην αξιωματικός του Βασιλικού Συντάγματος Αρμάτων, Αντισυνταγματάρχης Στιούαρτ Κρόφορντ .

Είπε επίσης ότι η τρομερή κατάσταση στις ένοπλες δυνάμεις του νησιού σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον «πρώτης τάξεως στρατιωτική δύναμη».

Μιλώντας στην Telegraph , ο Crawford είπε ότι τα νέα βρετανικά άρματα μάχης Challenger 3 , τα οποία αναμένεται να τεθούν σε υπηρεσία έως το 2030 , είναι «αξιοπρεπή», αλλά ότι δεν θα είναι αρκετά από αυτά.

Δηλαδή, όπως είπε, οι βρετανικές δυνάμεις διέθεταν 900 άρματα μάχης, αλλά τώρα χρειάζονται μόνο 148 από αυτά .

«Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε να προμηθευτούμε μόνο 148 («Challenger 3»), κάτι που είναι επαίσχυντο αν σκεφτεί κανείς ότι στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου πριν από λίγο καιρό, το Βασιλικό Σώμα Στρατού είχε περίπου 900 άρματα μάχης», δήλωσε ο Crawford, προσθέτοντας ότι 148 άρματα μάχης θα μπορούσαν να διαρκέσουν περίπου δύο εβδομάδες σε έντονη μάχη, αν η Βρετανία ήταν τυχερή.

Σύμφωνα με έναν πρώην αξιωματικό του στρατού, η σύγκρουση στην Ουκρανία έδειξε ότι ο πόλεμος απαιτεί πολύ εξοπλισμό και 148 άρματα μάχης είναι περίπου αρκετά για να εξοπλίσουν δύο τεθωρακισμένα συντάγματα, καθώς και εφεδρικά και εκπαιδευτικά οχήματα, τα οποία είναι «γελοία μικρά».

«Δεν είναι περίεργο που ορισμένοι ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματικοί είπαν ότι η Βρετανία δεν είναι πλέον μια πρώτης τάξεως στρατιωτική δύναμη», πρόσθεσε ο Κρόφορντ.

Τα επίμαχα σχόλια έρχονται αφού ο απόστρατος στρατηγός Sir Richard Shirreff είπε ότι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού στον βρετανικό στρατό σήμαινε ότι θα ήταν δύσκολο να εκπαιδευτεί μια ταξιαρχία μάχης 5.000 ατόμων .

Ο Σιρεφ είπε στο BBC Today ότι δεκαετίες περικοπών είχαν αποδεκατίσει τον στρατό, απαιτώντας «επείγουσα θεραπεία». Επισήμανε επίσης την κρίσιμη έλλειψη πυρομαχικών.

«Το κάτω μέρος του βαρελιού έχει ξύσει για να παρέχει όλα όσα χρειάζεται η Ουκρανία , αλλά αυτό πρέπει να αντικατασταθεί. Αυτό πρέπει να αποκατασταθεί και πρέπει επίσης να αυξήσουμε τις δυνατότητές μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θέτει η Ρωσία», είπε ο Σιρέφ.

Επιπλέον, ο στρατηγός Sir Richard Barrons προειδοποίησε για την απειλή των ρωσικών πυραύλων.

Είπε στη Sun ότι η αεράμυνα του Κιέβου είναι « πολύ , πολύ καλύτερη» από αυτή του Λονδίνου.

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ υποσχέθηκε να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5 τοις εκατό του ΑΕΠ έως το 2030 , αλλά επέμεινε στη μείωση του στρατού σε 73.000 - το χαμηλότερο των τελευταίων 300 ετών.

 
Top