Η Γερμανία αντιμετωπίζει ένα αυξανόμενο κύμα περιστατικών όπου νέοι τραγουδούν δήθεν ρατσιστικά συνθήματα όπως το «Ξένοι έξω, Γερμανία για τους Γερμανούς», πάνω στον ρυθμό του ηλεκτρονικού τραγουδιού «L'amour toujours» του Gigi D'Agostino. Η αστυνομία έχει αρχίσει να αναλαμβάνει δράση για να αντιμετωπίσει τέτοιες περιπτώσεις, με ένα από τα τελευταία περιστατικά να λαμβάνει χώρα σε ένα πάρτι γενεθλίων στο Cochem, στον ποταμό Moselle, στη Ρηνανία-Παλατινάτου.

Όταν η αστυνομία έφτασε στο πάρτι για να ελέγξει την κατάσταση, ανακάλυψε κάτι παράδοξο: όλοι όσοι τραγουδούσαν το ρατσιστικό σύνθημα ήταν στην πραγματικότητα ξένοι. «Αυτό που είναι αξιοσημείωτο σε αυτό το πλαίσιο είναι ότι όλες οι γυναίκες ήταν μη γερμανικές υπήκοοι και μόνο μία γυναίκα είχε σημαντικές γνώσεις γερμανικών», δήλωσε το αστυνομικό τμήμα της Mayen. Σύμφωνα με την Bild, όλοι οι παρευρισκόμενοι μιλούσαν μόνο βουλγαρικά, ρουμανικά και ουκρανικά.

Η αστυνομία διαπίστωσε ότι το τραγούδι είχε γίνει δημοφιλές λόγω της διάδοσής του στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Οι γυναίκες φέρεται να αγνοούσαν ότι το τραγούδι μπορεί να επιφέρει ποινικές συνέπειες. Παρά τις ανησυχίες, σε παρόμοιες υποθέσεις, οι εισαγγελείς έχουν αποσύρει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για ποινική δίωξη.

Κορυφαίοι πολιτικοί στη Γερμανία έχουν ζητήσει την επιβολή της «μέγιστης ποινής» για όσους τραγουδούν το ρατσιστικό σύνθημα. Η αστυνομία έχει ανοίξει έρευνα για «υποκίνηση μίσους». Η πρώτη φορά που τραγουδήθηκε το σύνθημα «Ξένοι έξω» ήταν σε ένα φεστιβάλ συγκομιδής το 2023 στο Bergholz της Γερμανίας. Έκτοτε, έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις σε όλη τη χώρα, με πιο χαρακτηριστικό ένα βίντεο από το νησί Sylt, το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάιο.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταδίκασε τα ρατσιστικά συνθήματα, δηλώνοντας ότι «τέτοια συνθήματα είναι αηδιαστικά. Είναι απαράδεκτα».

Κατά τη διάρκεια του αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου μεταξύ Ουγγαρίας και Γερμανίας στη Στουτγάρδη, Ούγγροι οπαδοί έψαλλαν το ρατσιστικό σύνθημα. Δεν είναι σαφές αν έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα για αυτό το περιστατικό.

 
Top