ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.
Μια μεγάλη πλειοψηφία των 27 ηγετών των κρατών και των κυβερνήσεων επιθυμεί η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να μην συμμετέχει σε όλες τις συνομιλίες της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Welt, οι ηγέτες φοβούνται ότι δεν θα μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα αν η φον ντερ Λάιεν είναι παρούσα. Μόνο μια «πολύ μικρή» ομάδα επιθυμεί την συνεχή παρουσία της Προέδρου της Επιτροπής.

Η πολιτικός του CDU έχει δικαίωμα να είναι παρούσα στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λόγω της θέσης της. Ωστόσο, πολλοί συμμετέχοντες απαιτούν να αποχωρήσει από τον χώρο όταν θα συζητηθεί η νέα ηγεσία της ΕΕ. Το κύριο θέμα του άτυπου δείπνου θα είναι η επιλογή του νέου προέδρου της Επιτροπής.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Η φον ντερ Λάιεν θα συμμετάσχει»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στο ερώτημα της εφημερίδας δηλώνοντας: «Η Πρόεδρος της Επιτροπής είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Συνεπώς, κατανοούμε ότι θα συμμετάσχει στο δείπνο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Αυτή η στάση μπορεί να προκαλέσει διαμάχες. Επιπλέον, ορισμένοι ηγέτες ενδέχεται να ζητήσουν να παρευρεθεί και ο κορυφαίος υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών στις ευρωεκλογές, ο Λουξεμβούργιος Νικολά Σμιτ, για να παρουσιάσει το πρόγραμμά του.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ως αρχιτέκτονας της Πράσινης Συμφωνίας, η οποία επιβάλλει δαπανηρά μέτρα για την προστασία του κλίματος στα κράτη μέλη και επιβαρύνει τους πολίτες, είναι αμφιλεγόμενη. Επίσης, οι αμφιλεγόμενες συμφωνίες της για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού και η άρνησή της να αποκαλύψει την επικοινωνία της με τη φαρμακοβιομηχανία την καθιστούν ευάλωτη σε επιθέσεις.

Θα γίνει ο Μητσοτάκης νέος Πρόεδρος της Επιτροπής;

Παρά την εκλογική επιτυχία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει το CDU, παραμένει αβέβαιο αν η φον ντερ Λάιεν θα παραμείνει στη θέση της. Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής θα προέλθει από τις τάξεις του ΕΛΚ. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει αν οι ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων θα επιτρέψουν στη φον ντερ Λάιεν μια δεύτερη θητεία.

Η φον ντερ Λάιεν έχει χάσει την υποστήριξη της Γερμανίας, την οποία απολάμβανε υπό την Άνγκελα Μέρκελ (CDU). Ο σημερινός καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς (SPD), και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ηγούνται των διαπραγματεύσεων για τους Σοσιαλδημοκράτες.

Το ΕΛΚ εισέρχεται στις συνομιλίες με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ και τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη. Τους τελευταίους μήνες υπάρχουν φήμες ότι ο Μητσοτάκης έχει φιλοδοξίες να γίνει ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής.

 
Top