Η τελευταία δημοσκόπηση φέρνει άσχημα νέα για τον Μακρόν και καλά νέα για τη Λεπέν στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά την είδηση ​​ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα διεξαγάγει πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο δείχνει ότι το Εθνικό Συλλαλητήριο αποκτά σχετική πλειοψηφία μεταξύ 235 και 265 εδρών, ενώ το κόμμα του Μακρόν θα συγκεντρώσει μόνο 125 έως 155 έδρες.

Ωστόσο, η δημοσκόπηση από τη Harris Interactive για τη γαλλική έκδοση Challenges διενεργήθηκε πριν από την είδηση ​​ότι το National Rally και οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) θα σχηματίσουν μια συμμαχία μαζί . Σύμφωνα με το προεκλογικό τους σύμφωνο, οι υποψήφιοι για τους Ρεπουμπλικάνους θα έτρεχαν με το εισιτήριο του Εθνικού Ράλι.

Η δημοσκόπηση της Harris Interactive δείχνει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κέρδιζαν μεταξύ 40 και 55 έδρες εάν η ψηφοφορία διεξαγόταν τώρα. Παραμένει ασαφές πόσες θέσεις θα κέρδιζε ένα συνδυασμένο εισιτήριο του Εθνικού Ράλι και των Ρεπουμπλικανών.

Η είδηση ​​έγινε γνωστή την Τρίτη ότι οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι (LR) με επικεφαλής τον Éric Ciotti θα σχηματίσουν συμμαχία με το RN σε μια προσπάθεια να σχηματίσουν μια κεντροδεξιά προς δεξιά κυβέρνηση.

«Χρειαζόμαστε μια συμμαχία, το κάνουμε, μια συμμαχία με την Εθνική Συσπείρωση, με τους υποψηφίους της. Όλοι οι απερχόμενοι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές που επιθυμούν να μην έχουν αντίπαλο από το RN δεν θα έχουν ανταγωνιστή», ανακοίνωσε ο Ciotti.

«Αγαπάμε τη Γαλλία, πιστεύουμε στην εξουσία. Η πρόκληση είναι να ισιώσει τη χώρα», πρόσθεσε, παραδεχόμενος ότι το κόμμα του απέτυχε να έχει απήχηση στους Γάλλους ψηφοφόρους και να «σπάσει το φράγμα του ήχου» και ως εκ τούτου μια συμμαχία ήταν απαραίτητη.

Οι αναλυτές χαρακτήρισαν την απόφαση του Μακρόν να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές ως ένα μεγάλο στοίχημα που μπορεί να οδηγήσει στην έλευση της Λεπέν στην εξουσία, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα μια ριζική μετατόπιση της εξουσίας στην ΕΕ. Αν και οι προεδρικές εκλογές δεν είναι στο προσκήνιο, ο Μακρόν μπορεί να βρίσκεται υπό ακραία πίεση να παραιτηθεί εάν η Λεπέν αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο πρώτος γύρος των γαλλικών βουλευτικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου και ο δεύτερος γύρος στις 7 Ιουλίου.


 
Top