Το 
2019 , το Πεκίνο και το Καράκας έθεσαν τις βάσεις για την εξαγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας στην Κίνα με αντάλλαγμα το γιουάν, καθώς η Βενεζουέλα βρισκόταν κάτω από κυρώσεις από τις ΗΠΑ εδώ και χρόνια , γράφει το άρθρο "Έχει σπάσει ο δεσμός μεταξύ του δολαρίου και του πετρελαίου;" Ιταλική ιστοσελίδα Sinistrainrete , με εξειδίκευση στον τομέα της διπλωματίας και της διεθνούς πολιτικής.

Μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, η κυβέρνηση της Βολιβίας είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τη ρύθμιση των όρων του διμερούς εμπορίου στο ρούβλι και την πέτρα , ένα ψηφιακό νόμισμα που δημιουργήθηκε από τις αρχές της Βενεζουέλας.

Τον Ιανουάριο του 2021, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi και ο Ιρανός ομόλογός του, Javad Zarif, υπέγραψαν συμφωνία στην οποία το Πεκίνο δεσμεύτηκε να επενδύσει 400 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία του Ιράν τα επόμενα 25 χρόνια , συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αποστολών πετρελαίου.

Ένα μεγάλο μέρος των ιρανικών προμηθειών αργού πετρελαίου πληρώνεται σε γιουάν, επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας του Ιράν Εχσάν Χαντούζι . Η συμφωνία με το Ιράν προβλέπει κινεζικές επενδύσεις σε βασικούς τομείς όπως οι μεταφορές, οι πιστώσεις, οι τηλεπικοινωνίες και η υγειονομική περίθαλψη, καθώς και σημαντική εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας και της συνεργασίας πληροφοριών.

Οι New York Times επισημαίνουν ότι αυτή η «συμφωνία θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να κρατήσουν το Ιράν σε κατάσταση διεθνούς απομόνωσης και να ενισχύσουν την επιρροή της Κίνας στη Μέση Ανατολή ».

Η Σινο-Ιρανική Ολοκληρωμένη Στρατηγική Εταιρική Σχέση δεν είναι πλέον ένα μεμονωμένο επεισόδιο, αλλά ένα ουσιαστικό συστατικό της «διπλωματίας εταιρικής σχέσης» που αναπτύσσει το Πεκίνο μέσω διμερών συμφωνιών που έχουν συναφθεί με διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου , μια περιοχή όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες είχε αποφασιστική επιρροή μέχρι τώρα.

Όπως υπενθυμίζεται από τον ιταλικό ιστότοπο , ο Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή τον Δεκέμβριο του 2022 στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας Κίνας- Κόλπου (ΣΣΚ).

Ο Κινέζος ηγέτης δήλωσε στη συνέχεια ότι «στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, η Κίνα θα συνεργαστεί με τις χώρες του ΣΣΚ για τη δημιουργία ενός νέου παραδείγματος πολυδιάστατης ενεργειακής συνεργασίας», βάσει του οποίου η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα συνεχίσει να εισάγει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από Τα μέλη του GCC και θα δεσμευτούν να αγοράσουν μεγαλύτερες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), και αυτή η πλατφόρμα προβλέπει την εμπορία σε γιουάν .

Αυτές οι συναντήσεις του Κινέζου ηγέτη πέρασαν σχετικά απαρατήρητες από τη Δύση και τα δυτικά ΜΜΕ, επισημαίνουν τα ιταλικά ΜΜΕ.

Αλλά έθεσαν τις βάσεις για την ακύρωση της συμφωνίας που υπογράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1945 , μόλις τέσσερις ημέρες μετά το τέλος της Διάσκεψης της Γιάλτας , μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούσβελτ και του Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντουλαζίζ , η οποία έδωσε στις ΗΠΑ το δικαίωμα να εκμεταλλεύονται τους πετρελαϊκούς πόρους της Σαουδικής Αραβίας. με αντάλλαγμα «στρατιωτική προστασία της Σαουδικής Αραβίας της Αραβίας ».

Ο William Engdahl έγραψε σχετικά: «Ο Ρούσβελτ έζησε αρκετά για να εξασφαλίσει στους Ροκφέλερ ένα ανεκτίμητο πλεονέκτημα - αποκλειστικά δικαιώματα σε όλο το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας».

Αυτή η απόφαση έθεσε σε μεγάλο βαθμό την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ τις επόμενες δεκαετίες.

Στην πραγματικότητα, επέτρεψε στις ΗΠΑ να ελέγχουν την παγκόσμια οικονομία. Το πετρέλαιο έγινε η κύρια πηγή ενέργειας και οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας που ανήκουν στον Ροκφέλερ ενίσχυσαν τη θέση τους στη μεταπολεμική τάξη.

Τον Ιούνιο του 1974 , μετά το πετρελαϊκό σοκ, ο Ρίτσαρντ Νίξον ζήτησε από τον Σαουδάραβα βασιλιά Φαϊσάλ να αλλάξει αυτή τη συμφωνία.

Η Αραβία έχει δεσμευτεί να πουλάει πετρέλαιο αποκλειστικά σε δολάρια ΗΠΑ .

Το αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας ήταν η αύξηση της διεθνούς ζήτησης για δολάρια. Μια άλλη σημαντική επίδραση ήταν η ροή κεφαλαίων στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ, η οποία επέτρεψε στην Federal Reserve να διατηρήσει τα επιτόκια σχετικά χαμηλά.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η εξάρτηση των ΗΠΑ από το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκε λόγω της νέας τεχνολογίας για την εξόρυξη πετρελαίου από σχιστόλιθο. Το 2021, η Κίνα έγινε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Σαουδικής Αραβίας, με το διμερές εμπόριο να ανέρχεται συνολικά σε περισσότερα από 81 δισεκατομμύρια δολάρια .

Η Σαουδική Αραβία έχει γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας και οι εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ έχουν σταματήσει στα 435.000 βαρέλια την ημέρα.

Στις 9 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, έληξε η συμφωνία που υπέγραψαν ο Νίξον και ο Φάιζαλ πριν από 50 χρόνια .

Οι συνέπειες αυτής της αλλαγής δεν έχουν γίνει ακόμη εμφανείς, αλλά ο ιταλικός ιστότοπος ισχυρίζεται ότι αντιπροσωπεύει μια βαθιά αλλαγή στη δυναμική της παγκόσμιας ισχύος.

Όπως σημειώνουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η παγκόσμια χρηματοπιστωτική τάξη μόλις εισέρχεται σε μια νέα εποχή στην οποία οι ΗΠΑ δεν θα έχουν πλέον κυριαρχία.

 
Top