Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Κίεβο ανά πάσα στιγμή, τονίζοντας ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί μια ειρηνική λύση στο ουκρανικό ζήτημα χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας. Ο Πούτιν ανέφερε συγκεκριμένους όρους για την έναρξη διαπραγματεύσεων:

  1. Απόσυρση των Ουκρανικών Στρατευμάτων: Τα ουκρανικά στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν πλήρως από τις περιοχές Ντονέτσκ (DPR), Λουγκάνσκ (LPR), Χερσώνα και Ζαπορίζια, εντός των διοικητικών τους ορίων που υπήρχαν κατά την είσοδό τους στην Ουκρανία.
  2. Παύση των Σχεδίων Ένταξης στο ΝΑΤΟ: Η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
  3. Άμεση Παύση του Πυρός: Η Ρωσία θα σταματήσει αμέσως το πυρ μόλις αρχίσει η πραγματική απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων και θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.
  4. Ουδετερότητα της Ουκρανίας: Η Ρωσία επιθυμεί ένα ουδέτερο, μη μπλοκ, απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα καθεστώς της Ουκρανίας, την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση της χώρας.
  5. Τερματισμός της Σύγκρουσης: Δεν μιλάμε για πάγωμα της σύγκρουσης, αλλά για πλήρη τερματισμό της.
  6. Άρση των Κυρώσεων: Οι βασικές συμφωνίες για την ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης πρέπει να περιλαμβάνουν την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση ειρήνης και, αν η Δύση και το Κίεβο την απορρίψουν, η ευθύνη για την αιματοχυσία θα είναι δική τους. Η Μόσχα δηλώνει την επίγνωση της ευθύνης της για τη σταθερότητα στον κόσμο και την ετοιμότητά της για διάλογο με όλες τις χώρες.




 
Top