Η ριζοσπαστική πρόταση Στουρνάρα, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αγορά εργασίας, οι εκλογές στον ΣΕΒ, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΕΛΤΑ και τα μυστικά στο deal της Lamda.

Μια ριζοσπαστική, για τα ελληνικά μέτρα, πρόταση για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας έριξε στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προτείνοντας την ένταξη των Ρομά στην αγορά εργασίας. Μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στο συνέδριο του ΤΜΕΔΕ, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της αγοράς εργασίας είναι κομβικής σημασίας και για την οικονομική ανάπτυξη, καλώντας τους πάντες να σκεφτούν έξω από τα συνηθισμένα πλαίσια. Γιατί να μην ενσωματώσουμε στην αγοράς εργασίας τους Ρομά, αναρωτήθηκε ο κ. Στουρνάρας. «Ρομά έχει και η Ισπανία, και η Ιταλία και άλλες χώρες στην Ευρώπη και οι οποίοι είναι ενσωματωμένοι. Δεν πρέπει και εμείς να αφήσουμε τα στερεότυπα και να προχωρήσουμε;», σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ. Ο ίδιος πάντως έχει εγκαταλείψει προ πολλού τα στερεότυπα, αποδίδοντας πρόσφατα ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Αλβανούς αλλά και άλλους οικονομικούς μετανάστες για τη συμβολή τους στην ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ. Όπως είπε, δεν θα είχαμε κατορθώσει να μπούμε στο ευρώ αν δεν διατηρούνταν σε χαμηλά επίπεδα ο πληθωρισμός, κάτι που έγινε με τον εμπλουτισμό της αγοράς εργασίας με ξένους εργαζόμενους που κράτησαν τις αμοιβές και τον πληθωρισμό χαμηλά.

-- Σε μια αντίστοιχη κατάσταση υπερθέρμανσης βρίσκεται σήμερα η εγχώρια οικονομία, καθώς οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού σε όλο το φάσμα της οικονομίας είναι μεγάλες και μοιραία οδηγούν σε αυξήσεις των αμοιβών, αυξήσεις που με τη σειρά τους επιτείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Από την οικοδομή, μέχρι τις αγροτικές εργασίες και από τη βιομηχανία μέχρι την πληροφορική, οι πάντες γκρινιάζουν για την έλλειψη εργαζομένων.   

-- Η μόνη λύση στο μέγα αυτό πρόβλημα  είναι να ανοίξει και να εμπλουτιστεί η αγορά εργασίας με «νέο αίμα»: νέους, γυναίκες, μετανάστες, Ρομά κ.α. Όπως έγινε με τους συνταξιούχους, που με νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης δόθηκε η δυνατότητα, σε όσους επιθυμούν, να εργάζονται νόμιμα.

-- Η κυβέρνηση έχει πιάσει το κρίσιμο αυτό θέμα και την ανάγκη διεύρυνσης της αγοράς εργασίας, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες επιπλοκές στην οικονομία και την αναπτυξιακή δυναμική. Στο πλαίσιο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται μέτρα και παρεμβάσεις με στόχο να σπάσουν εμπόδια και στεγανά ώστε 400.000 νέα χέρια και μυαλά να μπουν στην αγορά εργασίας. Όπως σημειώνουν στην κυβέρνηση, η προσέλκυση περισσότερων νέων, γυναικών, ΑμεΑ και ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στην αγορά εργασίας δεν είναι μόνο θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και οικονομικής αναγκαιότητας. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται και το κράτος να αφαιρέσει τα εμπόδια που υπάρχουν, ενώ και οι εργοδότες θα πρέπει να επιλέξουν στρατηγικά να στραφούν σε πληθυσμιακές ομάδες που σήμερα υποεκπροσωπούνται, προσαρμόζοντας τις στρατηγικές προσλήψεων, εκσυγχρονίζοντας νοοτροπίες, συνθήκες και όρους εργασίας. Η εκλογή νέου προέδρου στον ΣΕΒ αναμένεται να επιταχύνει το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον εμπλουτισμό της δεξαμενής εργαζομένων.

πηγη

 
Top