Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν το «Manta Ray» εναντίον των Στόλων Ρωσίας-Κίνας

O αμερικανικός Στρατός θα σηκώσει όλο το βάρος της επίθεσης σε περίπτωση σύρραξης με τη Ρωσία γεγονός που θα τον αναγκάσει να ρίξει στη μάχη όλα τα νέα οπλικά του συστήματα ακόμη και αυτά που μέχρι πρότινος ήταν “άκρως απόρρητα”.

Η έκθεση  που παραδόθηκε για το αξιόμαχο των Στρατών της Ευρώπης δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στους Αμερικανούς:

Στα χαρτιά η Ευρώπη έχει 1, 9 εκατ. στρατιώτες. Στην πραγματικότητα θα δυσκολευτούν να συγκεντρώσουν άμεσα περισσότερους από 300.000 στρατιώτες για μια σύγκρουση με τη Ρωσία.

Γι αυτό και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να εκτελούν δοκιμές όλων των οπλικών συστημάτων τους.

Η USAF άρχισε να πιστοποιεί πυραύλους SM-6 στα F-18 του Ναυτικού, να επανεξοπλίζει με πυρηνικά επιπλέον 30 στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52 και να δοκιμάζει τους πυραύλους PrSM.

Σήμερα ήρθε η ώρα του “Manta Ray”.


«Manta Ray»: Το νέο όπλο των ΗΠΑ

Oι Αμερικανοί επέτρεψαν να φωτογραφηθεί για πρώτη φορά το μέχρι πρότινος άκρως απόρρητο πρωτότυπο όπλο του Ναυτικού γνωστό ως «Manta Ray».

Το Manta Ray είναι ένα εξελιγμένο υποβρύχιο drone ικανό να μένει στον πυθμένα της θάλασσας για «πολύ μεγάλες περιόδους» χωρίς ανεφοδιασμό. Μοιάζει να έχει κάποια χαρακτηριστικά της ρωσικής τορπίλης drone “Poseidon”.

Δορυφορικές φωτογραφίες  δείχνουν το εξωπραγματικό drone ελλιμενισμένο στην ναυτική βάση Port Hueneme στην Καλιφόρνια.

Το drone πήρε το όνομά του από το αντίστοιχο πλάσμα της θάλασσας για τον κομψό σχεδιασμό του και την ικανότητά του να αγκυροβολεί βαθιά κάτω από το νερό ενώ επιχειρεί σε λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.

Το θαλάσσιο drone Manta Ray είναι ένα οπλικό σύστημα της Northrop Grumman. Το άνοιγμα των φτερών του είναι περίπου 14 μέτρα, το μήκος του φτάνει τα δέκα μέτρα.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, το drone μπορεί να κινείται υποβρύχια, παραμένοντας ακίνητο στον βυθό της θάλασσας ενώ έχει επίσης σημαντική ικανότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου.

Το Manta Ray μπορεί να επιχειρεί για δέκα χιλιάδες χιλιόμετρα. Η μέγιστη ταχύτητα του, όπως αναφέρεται, είναι σχεδόν 190 χιλιόμετρα την ώρα.

Νωρίτερα, η Αμερικανική Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA) δημοσίευσε ένα διαφημιστικό βίντεο του πολλά υποσχόμενου UAV Manta Ray.

Οι Αμερικανοί θα σηκώσουν το όλο το βάρος της επίθεσης 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, με 181.000 ενεργούς στρατιώτες, ο γερμανικός στρατός απέχει τουλάχιστον 20.000 στρατιώτες από αυτό που λένε οι στρατιωτικοί του αρχηγοί ότι χρειάζεται για να εκπληρώσει την τρέχουσα αποστολή του.

Το έλλειμμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, αλλά ο αριθμός των στρατευμάτων, κατά το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS), δείχνει ότι η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα λειψανδρίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο χάνει τους ετήσιους στόχους στρατολόγησης. Κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία οι χερσαίες δυνάμεις του έχασαν 4.000 στρατιώτες. Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη με 203.850 άνδρες και γυναίκες, εξακολουθούν να είναι λιγότερες από ότι απαιτούν οι περιστάσεις.

Οι Γάλλοι στρατηγοί λένε ότι έχουν μειωθεί κατά 8 τοις εκατό από το 2014.

Στην Ιταλία, το μέγεθος του στρατού έχει μειωθεί από 200.000 πριν από μια δεκαετία σε 160.900 σήμερα.

Η κινητοποίηση ακόμη και 300.000 στρατιωτών θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες, περιπλέκοντας την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ για μια πιθανή σύγκρουση.

Ευρωπαϊκοί στρατοί σε σμίκρυνση: Ο εκφυλισμός των αξιών και ο καλπάζων πληθωρισμός αποτρέπουν τους νέους από την επιλογή στράτευσης

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Euronews, οι αξίες των νέων ανθρώπων έχουν αλλάξει.

Φυσικά και έχουν αλλάξει! Πώς συνδυάζεται άλλωστε μια προπαγάνδα υπέρ της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ με παραδοσιακές αξίες, όπως η πατρίδα; Πώς είναι δυνατόν οι νέοι να θέλουν να πάνε να πεθάνουν, επειδή ο τάδε Σόλτς και ο δείνα Μακρόν, ξαφνικά αποφασίζουν πως είναι σε εμπόλεμη κατάσταση;

Για τους νέους της Ευρώπης, η Ουκρανία “κείται μακράν”.

Η νεολαία έχει να αντιμετωπίσει την αφόρητη ακρίβεια και τους πενιχρούς μισθούς της Ευρώπης, εφόσον βγαίνοντας στην αγορά εργασίας είναι “φεσομένοι” ήδη με δάνεια που πήραν για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Οι μισθοί πείνας στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς επίσης και η μαύρη τρύπα του δημογραφικού της Ευρώπης, έρχονται να καταβαραθρώσουν τις ευρωπαϊκές στρατιές, των οποίων τα νούμερα απλά δεν βγαίνουν.

Το 2013, μόλις τρεις μήνες πριν η Ρωσία εισβάλει για πρώτη φορά στην Ουκρανία και καταλάβει την Κριμαία, ο Sir Nicholas Houghton, τότε αρχηγός του επιτελείου άμυνας της Βρετανίας, έδωσε μια ασυνήθιστα δημόσια προειδοποίηση για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε η χώρα ως αποτέλεσμα της έλλειψης στρατευμάτων. Η δομή των βρετανικών δυνάμεων κινδύνευε να είναι «στρατηγικά ασυνάρτητη», είπε, σε μια διάλεξη στο Royal United Services Institute του Ηνωμένου Βασιλείου: «Εξαιρετικός εξοπλισμός αλλά ανεπαρκείς πόροι για να επανδρώσουν αυτόν τον εξοπλισμό».

Σύμφωνα με τον Ben Barry, πρώην ταξίαρχο και ανώτερο συνεργάτη στο IISS, «ήταν πολιτικά σκόπιμο να επικεντρωθούμε σε ενισχυμένους προϋπολογισμούς και εντυπωσιακά προγράμματα προμηθειών, αλλά λίγοι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων θέλησαν να αντιμετωπίσουν την πιο ακραία πρόκληση αυτή της στρατολόγησης περισσότερων πολιτών στον αγώνα».

Για το μεγαλύτερο μέρος της μεταψυχροπολεμικής περιόδου, οι μικρότεροι στρατοί είχαν νόημα. Η Γαλλία και η Βρετανία, οι δύο πιο ικανές πολεμικές δυνάμεις στην Ευρώπη εξακολουθούν να έχουν συσταθεί ως «εκστρατευτικές» μάχιμες δυνάμεις των οποίων οι δυνατότητες προορίζονται για σύντομες, στοχευμένες αναπτύξεις σε θέατρα του εξωτερικού.

Τα πράγματα, όμως είχαν αλλάξει ήδη από την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, εφόσον σύσσωμο το ΝΑΤΟ αποφάσισε πως η Ρωσία είναι και πάλι ο μεγάλος εχθρός.

Η κατάσταση είναι παρόμοια στα κράτη της Βαλτικής, όπου οι φόβοι για τον ρωσικό ρεβανσισμό είναι εξίσου βαθείς. Αυτές είναι ωστόσο εξαιρέσεις στον κανόνα.

Με άλλα λόγια, όπως γράψαμε και χθες, η υποχρεωτική στράτευση φαντάζει να είναι η μόνη λύση τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Οι εποχές που μικρά και ευέλικτα εκστρατευτικά σώματα κέρδιζαν περιφερειακούς πολέμους εναντίον υποδεέστερων αντιπάλων, ήλθαν και παρήλθαν. Πλέον το ΝΑΤΟ δεν έχει να κάνει με πολέμους τύπου COIN (Counter Insurgency) και αν θέλει να δείξει αποτρεπτική ισχύ τόσο στην Ρωσία όσο και στην Κίνα, τότε θα πρέπει να μεταφράσει την προθυμία σε νούμερα. 

Ωστόσο οι ΗΠΑ, όπως και το Ισραήλ άλλωστε, ακόμα πιστεύουν πως οι νέες τεχνολογίες και τα “σούπερ όπλα”, όπως το Manta Ray, σχεδόν από μόνα τους θα διατηρήσουν την αποτροπή.  

πηγη

 
Top