Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση από την BVA Xsight, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών είναι απογοητευμένη από τη μαζική μετανάστευση και επιθυμεί η Ουκρανία να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η έρευνα έδειξε ότι περισσότεροι από 7 στους 10 Ευρωπαίους θεωρούν ότι η χώρα τους δέχεται υπερβολικό αριθμό μεταναστών. Συγκεκριμένα, το 91% των Πορτογάλων και το 79% των Δανών και Λουξεμβούργιων συμφωνούν ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Οι πολίτες από την Ελλάδα (90%), την Κύπρο (84%), την Ολλανδία (79%), την Ιρλανδία (78%), την Αυστρία και τη Γερμανία (77%) εξέφρασαν επίσης έντονη δυσαρέσκεια με τα τρέχοντα επίπεδα μετανάστευσης.

Αν και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η μετανάστευση δεν είναι απαραίτητη για την Ευρώπη, οι πολίτες της Τσεχίας (17%), της Εσθονίας (17%), της Βουλγαρίας (19%), της Λετονίας (21%) και της Ουγγαρίας (22%) ήταν οι πιο έντονα αντίθετοι με αυτή την άποψη.

Η πρόταση για καθορισμό ποσοστώσεων για τη διανομή των μεταναστών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ βρήκε μικτή αποδοχή. Οι πολίτες των χωρών του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Πολωνία) ήταν οι λιγότερο υποστηρικτικοί, με τους Τσέχους να είναι οι πιο αντίθετοι (39%). Ωστόσο, υπήρχε πλειοψηφία υπέρ των ποσοστώσεων σε όλες τις άλλες χώρες.

Ζήτηση για Ειρήνη

Η έρευνα αποκάλυψε ότι το 61% των πολιτών της ΕΕ πιστεύουν πως το μπλοκ πρέπει να ενισχύσει την υποστήριξή του στην Ουκρανία, κυρίως διατηρώντας τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας (59%). Ωστόσο, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων (63%) υποστηρίζει ότι η ΕΕ πρέπει να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός με τον Πούτιν. Η επιθυμία για ειρήνη ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στην Ιταλία (76%), την Ουγγαρία (74%) και τη Βουλγαρία (73%), ενώ η Λιθουανία (34%), η Λετονία (38%) και η Εσθονία (39%) ήταν οι πιο διστακτικές.

Συνολικά, η δημοσκόπηση υπογραμμίζει τη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων πολιτών με τις πολιτικές μετανάστευσης της ΕΕ και τη στήριξή τους για διαπραγματεύσεις ειρήνης στην Ουκρανία. Οι πολίτες ζητούν αλλαγές τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών.

 
Top