Οι Ευρωπαίοι βλέπουν τη μετανάστευση με αυξανόμενο σκεπτικισμό. Επτά στους δέκα πιστεύουν ότι η χώρα τους δέχεται πάρα πολλούς μετανάστες. Αυτό αποκαλύπτεται σε μια μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την BVA Xsight ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών της ΕΕ τον Ιούνιο.

Όσον αφορά την απαλλαγή από την εκτεταμένη λαθρομετανάστευση, το 85 τοις εκατό των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ΕΕ δεν κάνει πουθενά αυτό που θα χρειαζόταν. Μόνο το 39% πιστεύει ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη μετανάστευση.

Η συνολική εικόνα καθαρή

Υπάρχει κάποια διαφοροποίηση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αλλά η συνολική εικόνα είναι ακόμα σαφής: η λαϊκή υποστήριξη είναι αδύναμη για την αριστερή φιλελεύθερη πολιτική μαζικής μετανάστευσης που επικρατεί εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Το πιο αρνητικό είναι στη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ισπανία. Σε αρκετές περιπτώσεις, ένας ισχυρός παράγοντας που συμβάλλει είναι ότι οι χώρες έχουν πληγεί σκληρά από την εκτεταμένη παράνομη μετανάστευση.

Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά μεταξύ 27 Μαρτίου και 9 Απριλίου και στα 27 κράτη μέλη. Πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με 22.726 άτομα ηλικίας άνω των 15 ετών, με αντιπροσωπευτικό δείγμα από κάθε χώρα.

 
Top