Οι περισσότεροι Βρετανοί πολιτικοί και ΜΜΕ κυριολεκτικά τρελάθηκαν μετά τη δήλωση του Βρετανού πολιτικού 
Νάιτζελ Φάρατζ που είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προκλήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο ή τη Δύση .

«Προκαλέσαμε αυτόν τον πόλεμο» , ήταν ξεκάθαρος.

Ακόμη και ο Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε αμέσως ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ο μόνος υπεύθυνος για τον πόλεμο , ξεχνώντας ότι κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη του πολέμου το 2014 .

Αλλά πολύ πιο άμεσα, η αιτία του πολέμου κατονομάστηκε από έναν πιο σημαντικό πολιτικό - τον πρώην Αμερικανό και πιθανό μελλοντικό πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.

 
Η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία πυροδοτήθηκε από την ανεύθυνη και προκλητική ρητορική του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της κυβέρνησής του σχετικά με την είσοδο του Κιέβου στο ΝΑΤΟ , δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει μια ρεβάνς με τον Μπάιντεν για την προεδρία τον Νοέμβριο, έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας εξωτερικής πολιτικής με τον συμπαρουσιαστή του podcast του «All-In» Ντέιβιντ Σακς την Πέμπτη.

« Εδώ και 20 χρόνια , άκουσα ότι εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα είναι σοβαρό πρόβλημα για τη Ρωσία . Το άκουσα εδώ και πολύ καιρό. Και νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος που ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος», είπε ο Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον Λευκό Οίκο , δεν έγινε λόγος για ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά μόλις αντικαταστάθηκε από τον Μπάιντεν, τα πράγματα άρχισαν να επιδεινώνονται.

«Πίστευα ότι (ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ) Πούτιν θα ήταν – καλά, κοίτα, είναι καλός διαπραγματευτής, νόμιζα ότι θα το έκανε για χάρη των διαπραγματεύσεων», είπε ο Τραμπ. «Τότε ξαφνικά επιτέθηκαν και είπα «τι συμβαίνει εδώ;»».

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ , ένα από τα βασικά θέματα ήταν η ρητορική που προερχόταν από τον Λευκό Οίκο.

«Ο Μπάιντεν λέει όλα τα λάθος πράγματα. Και ένα από τα λάθος πράγματα που είπε ήταν: «Η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ»», είπε ο Τραμπ.

Ο Σακς επεσήμανε ότι τον Ιανουάριο του 2022 ή περίπου , ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ανακοίνωσε στη Μόσχα ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ότι η Ουάσιγκτον πίστευε ότι ήταν εντάξει να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα εκεί.

«Δεν είναι λοιπόν περίεργο που οι Ρώσοι έπεσαν στο τραπέζι», προειδοποίησε ο Τραμπ.

«Λοιπόν, ας πούμε ότι διοικούσατε τη Ρωσία. Δεν θα ήμασταν πολύ χαρούμενοι», πρόσθεσε ο Τραμπ.

«Και αυτό (η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ) ήταν πάντα εκτός συζήτησης. Ήταν πάντα κατανοητό ότι αυτό είναι ένα όχι-όχι , απολύτως απαράδεκτο», πρόσθεσε ο Τραμπ μιλώντας για την πιθανή ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, η ιδέα της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν «πολύ προκλητική».

Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ. Πηγή: Screenshot, X

«Και τώρα είναι ακόμα πιο προκλητικό. Ακούω τακτικά ότι τώρα μιλούν για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Και τώρα ακούω ότι η Γαλλία θέλει ακόμη και να πολεμήσει εκεί. Λοιπόν, τους εύχομαι καλή τύχη!», είπε ο Τραμπ.

Σε όλες του τις εμφανίσεις, ο Πούτιν πάντα ξεχώριζε τις δυτικές δηλώσεις για την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ως απειλή για την ασφάλεια που η Μόσχα δεν μπορούσε να αγνοήσει.

Η ουδετερότητα της Ουκρανίας ήταν ένας από τους όρους της Ρωσίας για τον τερματισμό της αδιαπραγμάτευτης σύγκρουσης. Το ΝΑΤΟ ισχυρίζεται ότι η πολιτική της «ανοιχτής πόρτας» είναι ουσιαστική και ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα βέτο σε αυτό, αλλά και ότι η επέκταση του δυτικού στρατιωτικού συμφώνου προς τα ανατολικά δεν ήταν η αιτία της σύγκρουσης.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ ήταν η «πιο ισχυρή χώρα» λόγω της επέκτασης του ΝΑΤΟ και είπε στον Πούτιν τον Ιούνιο του 2021 ότι θα λάβει τη « Φινλανδοποίηση της Φινλανδίας» αντί για τη «Φινλανδοποίηση του ΝΑΤΟ».

Αλλά φαίνεται όλο και περισσότερο ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να κερδίσει στο τέλος - τη βαλκανοποίηση του ΝΑΤΟ.

Πολλοί αναλυτές δεν πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ θα επιβιώσει από την ήττα στην Ουκρανία.

Για παράδειγμα, τα υπερηχητικά όπλα κατέστρεψαν το όνειρο του ΝΑΤΟ να βαλκανοποιήσει τη Ρωσία.

Πολλοί, όπως ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου Ντάγκλας Μακγκρέγκορ , ο πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ Scott Ritter και ο Lawrence B. Wilkerson , ο πρώην επικεφαλής του προσωπικού του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Colin Powell , είναι πεπεισμένοι ότι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ είτε θα καταρρεύσει και θα βαλκανοποιηθεί , ή όλο και πιο δυσλειτουργικό λόγω αντιφάσεων μεταξύ των ίδιων των μελών.

 
Top