Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο ότι η Ουγγαρία πρέπει πάση θυσία να αποφύγει τη συμμετοχή της σε μια πιθανή επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Εξήγησε ότι η Ουγγαρία δεν θα πρέπει καν να εμπλακεί στη φάση του σχεδιασμού της αποστολής, εκφράζοντας ανησυχίες για τη δυνατότητα μεταφοράς ουγγρικών στρατιωτικών μονάδων υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ και τη χρήση του ουγγρικού εδάφους για την αποστολή αυτή.

Ο Όρμπαν υπογράμμισε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν απώλεια ζωτικού μέρους της κυριαρχίας της Ουγγαρίας και ότι δεν θα μπορούσε να διατηρήσει τα ουγγρικά στρατεύματα εκτός πολέμου. Επισήμανε επίσης ότι η στιγμή που η Ουγγαρία θα αποσυρθεί από όλες τις προετοιμασίες του ΝΑΤΟ για την αποστολή στην Ουκρανία πλησιάζει, αλλά τόνισε ότι αυτό το βήμα πρέπει πρώτα να συζητηθεί με τον σημερινό και τον μελλοντικό Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ουγγαρία έχει το δικαίωμα να τηρήσει τη βασική συμφωνία του ΝΑΤΟ, η οποία είναι αμυντική φύσεως. Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, ο Όρμπαν δήλωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια «ψύχωση πολέμου» που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποστολή δυτικοευρωπαϊκών στρατιωτικών μονάδων στην Ουκρανία.

Ο Όρμπαν προειδοποίησε ότι είμαστε μόνο λίγα βήματα μακριά από το σημείο χωρίς επιστροφή, λέγοντας ότι όσοι υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν άμεσες απειλές από την κλιμάκωση του πολέμου εξαπατούν τον κόσμο. Υποστήριξε ότι οι πολιτικοί που προωθούν την ειρήνη προσπαθούν να φιμωθούν, αναφέροντας την επίθεση στον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φιτζ και το μπλοκάρισμα διαδικτυακών εκθέσεων σχετικά με την Πορεία Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη.

Ο Όρμπαν εξέφρασε τις ανησυχίες του ενόψει των ευρωεκλογών, τις οποίες βλέπει ως ευκαιρία να σταματήσει την κλιμάκωση του πολέμου. Πιστεύει ότι οι εκλογές αυτές μπορούν να αποτελέσουν μια ευκαιρία για την παύση των πολεμικών συγκρούσεων. Δήλωσε επίσης ότι αναμένει δύσκολους μήνες μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά είναι αισιόδοξος ότι με την επιστροφή του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να σχηματιστεί ένας πανδυτικός διατλαντικός συνασπισμός ειρήνης που θα σταματήσει τον πόλεμο.

 
Top