Ένας από τους καλύτερους εμπειρογνώμονες στον κόσμο για 
τη Ρωσία αποκάλυψε τι βρήκε στα αρχεία της Ουάσιγκτον σε συνομιλία με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης .

Υπάρχει ένα αρχείο στην Ουάσιγκτον που ονομάζεται Αρχείο Εθνικής Ασφάλειας .

Ο Stephen Cohen εξέτασε μια σειρά από έγγραφα και συζητήσεις από τη δεκαετία του 1990 .

Στα τέλη του 2022, το γερμανικό Spiegel δημοσίευσε ένα μυστικό έγγραφο που αποκάλυψε την αλήθεια για το πώς η Ρωσία εξαπατήθηκε από τους δυτικούς ηγέτες με υποσχέσεις να μην επεκτείνει το ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας. Πηγή: Screen capture, Der Spiegel

Και διαπίστωσε ότι η Σοβιετική Ένωση και η Ρωσία εξαπατήθηκαν από ψεύτικες υποσχέσεις όχι μόνο από τους Αμερικανούς προέδρους, για παράδειγμα τον Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος και στη συνέχεια επίσης ο γιος του Μπους Τζούνιορ και ο Μπιλ Κλίντον και ο Μπαράκ Ομπάμα , αλλά και ο Γάλλος ηγέτης Μιτεράν, Μάργκαρετ Θάτσερ. από το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλά δεύτερα.

Κάθε δυτικός ηγέτης υποσχέθηκε στον Γκορμπατσόφ ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί, αλλά αθέτησαν αυτή την υπόσχεση.

Αυτή ήταν η διατύπωση του υπουργού Εξωτερικών Τζιμ Μπέικερ , είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα κινηθεί «μια ίντσα» ή ίσως δύο προς την Ανατολή.

Με άλλα λόγια, το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να κινηθεί από τη Γερμανία προς τα ανατολικά προς τη Ρωσία.

Ο Κοέν προειδοποιεί ότι η Δύση χρειάζεται καλούς ηγέτες, γιατί η σχέση με τη Ρωσία παραμένει υπαρξιακή και «είναι θέμα ζωής ή θανάτου».

«Ο τοίχος κατέρρευσε. Η Γερμανία επανενωνόταν. Προέκυψε το ερώτημα, πού θα ήταν μια ενωμένη Γερμανία; Η Δύση ήθελε Γερμανία και ΝΑΤΟ. Για τον Γκορμπατσόφ, αυτό ήταν μια αδύνατη συμφωνία.

Στην πατρίδα τους στη Σοβιετική Ένωση, 27,5 εκατομμύρια Σοβιετικοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο κατά της Γερμανίας. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος αποφασίστηκε στο Ανατολικό Μέτωπο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αφήγηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποβιβάστηκαν στη Νορμανδία , έσωσαν τον Στρατιώτη Ράιαν και, σύμφωνα με αυτούς τους τύπους, στη συνέχεια νίκησαν τη Ναζιστική Γερμανία.

Την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας εξασφάλισαν κυρίως Σοβιετικοί στρατιώτες, αλλά στοίχισε τη ζωή σε 27,5 εκατομμύρια Σοβιετικούς πολίτες», τονίζει ο Κοέν.

«Λοιπόν, πώς θα μπορούσε ο Γκορμπατσόφ να πάει σπίτι του το 1990 και να πει, παιδιά, η Γερμανία επανενώθηκε και θα είναι υπέροχα, υπέροχα. Και ότι θα είναι στο ΝΑΤΟ. Ήταν αδύνατο.

Γι' αυτό είπαν ψέματα στον Γκορμπατσόφ, λέγοντας ότι υποσχόμαστε ότι αν συμφωνήσετε σε μια επανενωμένη Γερμανία στο ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ δεν θα υποχωρήσει. Αυτή ήταν η διατύπωση του υπουργού Εξωτερικών Τζιμ Μπέικερ, μια ίντσα, ή ίσως είπε, δύο ίντσες, μια ίντσα προς την Ανατολή . Με άλλα λόγια, το ΝΑΤΟ δεν θα κινούνταν από τη Γερμανία στα ανατολικά της ηπείρου προς τη Ρωσία.

Αλλά έγινε. Τη στιγμή που μιλάμε σήμερα, το ΝΑΤΟ κινείται στα σύνορα της Ρωσίας όλη την ώρα, από τη Βαλτική στην Ουκρανία μέχρι την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία  της Γεωργίας », προειδοποίησε ο Κοέν.

Περιγράφει επίσης αναξιόπιστες τις δικαιολογίες των δυτικών ηγετών.

«Είπαν ότι ο Γκορμπατσόφ είπε ψέματα ή «παρεξηγήθηκε». Ότι αυτή η υπόσχεση «δεν δόθηκε ποτέ». Αλλά υπάρχει ένα αρχείο στην Ουάσιγκτον που ονομάζεται Αρχείο Εθνικής Ασφάλειας. Τώρα έχουν ανοίξει όλα τα έγγραφα από το 1990 . Και δεν ήταν μόνο ο Μπους, ήταν ο Γάλλος ηγέτης Μιτεράν, ήταν η Μάργκαρετ Θάτσερ από την Αγγλία. «Κάθε δυτικός ηγέτης υποσχέθηκε στον Γκορμπατσόφ ότι το ΝΑΤΟ δεν θα μετακινηθεί προς την Ανατολή», προειδοποιεί ο Κοέν.

Τι καταλήξαμε λοιπόν, ρώτησε ο οικοδεσπότης τον Κοέν;

«Αυτό που οι Ρώσοι αποκαλούν «προδοσία», το προδίδουν . Και όλες οι συζητήσεις για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας περιστρέφονται γύρω από αυτό. Σήμερα, κάθε ενημερωμένος Ρώσος θα πει, ανησυχούμε ότι θα μας προδώσετε ξανά ».

Ο Κοέν παραθέτει επίσης την παραδοχή του Πούτιν ότι είχε αυταπάτες για τη Δύση .

Κοέν: «Ξέρεις, αυτός (ο Πούτιν) είχε αυταπάτες. Κατά κανόνα, οι μάνατζερ δεν τρέφουν αυταπάτες.

Παρουσιάζονται ως άψογοι. Σωστά?

Αλλά ο Πούτιν είπε ότι είχε αυταπάτες για τη Δύση όταν ανέβηκε στην εξουσία».

Οι ψευδαισθήσεις έχουν πλέον χαθεί και μαζί τους η εμπιστοσύνη της Μόσχας στη Δύση και στους δυτικούς ηγέτες.

Αντί όμως να το παραδεχτούν στον Λευκό Οίκο, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο ... συνεχίζουν όπως πριν.

 
Top