Πολλά μέλη του ΝΑΤΟ διστάζουν να δεσμευτούν σε μια ειδική πολυετή δέσμευση για τη χρηματοδότηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία , γράφει το Bloomberg , προσθέτοντας ότι παρά τον αρχικό ενθουσιασμό για την υποστήριξη της πρότασης του Γενς Στόλτενμπεργκ να παρέχει στο Κίεβο 40 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως , οι χώρες βρίσκονται τώρα σε αντίθεση πάνω σε αυτό το θέμα.

Δηλαδή, φέτος οι σύμμαχοι φτάνουν εύκολα τον στόχο των 40 δισ. ευρώ , τον οποίο θα ξεπεράσουν οι ΗΠΑ με το πρόσθετο πακέτο των 60 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία.

Ωστόσο, λόγω πολιτικών και νομικών εμποδίων σε πολλές πρωτεύουσες, οι κυβερνήσεις είναι πιθανό να πρέπει να επαναξιολογούν αυτόν τον στόχο κάθε χρόνο για να καθορίσουν εάν η δέσμευση θα πρέπει να αυξηθεί ή να μειωθεί με βάση την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.

Ορισμένα κράτη μέλη είναι επιφυλακτικά να δεσμευτούν για ένα συγκεκριμένο ποσό βοήθειας και απλώς θα υπόσχονταν να συνεχίσουν το ίδιο επίπεδο υποστήριξης , ανέφεραν πηγές του Bloomberg, προσθέτοντας ότι υπάρχουν χώρες που ανησυχούν επειδή θα προτιμούσαν να μην δημοσιοποιήσουν τα ακριβή ποσά της δωρεές.

Το πολυετές σχέδιο προτάθηκε στα τέλη Μαΐου και αναμένεται να παρουσιαστεί στον Ουκρανό αυταρχικό Volodymyr Zelensky σε μια σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον στις αρχές Ιουλίου.

Αφού εγκατέλειψε την αρχική ιδέα ότι οι σύμμαχοι θα δεσμεύονταν για 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε πέντε χρόνια , ο Στόλτενμπεργκ πρότεινε ετήσια δέσμευση 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τις μέσες ετήσιες συνεισφορές.

Αν και πρέπει να συμφωνηθούν ακόμη πολλές λεπτομέρειες, οι σύμμαχοι θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία ότι τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ της βοήθειας προς την Ουκρανία θα αφαιρεθούν από το ποσό του δύο τοις εκατό του ΑΕΠ , όσο και η υποχρέωση αφαίρεσης για το ΝΑΤΟ.

Αυτό, ωστόσο, θα διακινδύνευε την κατάρρευση της υπεράσπισης του δυτικού στρατιωτικού συμφώνου, ειδικά εάν τα υπουργεία Οικονομικών δεν συμφωνήσουν να αυξήσουν το συνολικό επίπεδο δαπανών.

Οι διατλαντικοί σύμμαχοι επιδιώκουν συναίνεση σχετικά με το κείμενο δήλωσης των ηγετών τον Ιούλιο που περιγράφει την πρόοδο της Ουκρανίας στην ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Αν και η πρόσκληση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι απίθανη φέτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία θέλουν να παρουσιάσουν το όλο θέμα ως «γέφυρα για ένταξη», καταλήγει το Bloomberg.

 
Top