Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε τις ανησυχίες της Συμμαχίας για τις πρόσφατες δραστηριότητες και ρητορική της Ρωσίας σχετικά με τα πυρηνικά όπλα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τόνισε τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να προσαρμόσει τις δυνατότητές του στις τρέχουσες απειλές για την ασφάλεια.

Ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε τα πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ ως «την τελευταία εγγύηση ασφάλειας» και ένα μέσο διατήρησης της ειρήνης. Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ διατηρούν πυρηνικές βόμβες σε πολλές τοποθεσίες στην Ευρώπη, το ΝΑΤΟ σπάνια συζητά δημόσια για αυτά τα όπλα.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε τη «μόνιμη προσαρμογή» του πυρηνικού οπλοστασίου του ΝΑΤΟ. Ανακοίνωσε ότι η Ολλανδία έχει έτοιμα τα πρώτα αεροσκάφη F-35 για να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα από τον Ιούνιο, ενώ οι ΗΠΑ εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους όπλα στην Ευρώπη.

Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ επισήμανε την αυξημένη δραστηριότητα της Ρωσίας όσον αφορά τις πυρηνικές της δυνατότητες. «Αυτό που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια και μήνες είναι επικίνδυνη πυρηνική ρητορική από τη ρωσική πλευρά... Βλέπουμε επίσης κάποιες ασκήσεις, πυρηνικές ασκήσεις από τη ρωσική πλευρά», είπε.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, με το ΝΑΤΟ να επιδιώκει να ενισχύσει τις αποτρεπτικές του δυνατότητες και να προσαρμοστεί στις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις.

 
Top