Ο Χαϊρεντίν (όνομα σημαίνει Δώρο Θεού ) Μπαρμπαρόσα,  λεγόταν στην πραγματικότητα Hizir Bin Jacub… και βεβαίως δεν ήταν Τούρκος ήταν γεννημένος στην Λέσβο η μητέρα του Ελληνίδα χριστιανή από τη Λέσβο ονόματι Κατερίνα. 

"Barbaros" από την Ελληνική λέξη Βάρβαρος και έγινε Barbarossa.

Όσο για τα σπουδαία έργα και την ιστορία του διαβάζουμε σχετικά:


“Το 1537 ο αδίστακτος Μπαρμπαρόσα ήταν το μακρύ χέρι του Σουλεϊμάν στη Μεσόγειο. Κατά την εκστρατεία του Σουλεϊμάν στην Ήπειρο, ο Μπαρμπαρόσα επιτέθηκε από τη θάλασσα και η μάχη μεταφέρθηκε στη βενετοκρατούμενη Κέρκυρα. Τρεις χιλιάδες Βενετοί και Έλληνες προσπάθησαν μάταια για 15 ημέρες να σταματήσουν χιλιάδες μουσουλμάνους. Το φρούριο δεν μπορούσε να προστατεύει όλον τον πληθυσμό και όσοι έμειναν έξω από τα τείχη, εξανδραποδίστηκαν. Ένα στράτευμα 50 χιλιάδων αντρών όργωσε το νησί, σκλάβωσε, βίασε και σκότωσε. Χιλιάδες Κερκυραίοι αιχμαλωτίστηκαν και το νησί υπέστη μια τρομακτική δημογραφική αφαίμαξη. Στην Κέρκυρα, σύμφωνα με τους ιστορικούς της εποχής ο Μπαρμπαρόσα έκαψε 140 χωριά και οικισμούς, ωστόσο το κάστρο δεν κατακτήθηκε. Ο Μπαρμπαρόσα συνέχισε τις επιδρομές του και σε άλλα νησιά. Ερήμωσε την Αστυπάλαια και έσφαξε τον πληθυσμό στις υπόλοιπες Κυκλάδες. Στα Κύθηρα ο Μπαρμπαρόσα έσφαξε ή αιχμαλώτισε περισσότερους από επτά χιλιάδες αμάχους.”

O Οθωμανικός στόλος τελικά νικήθηκε από τους Στόλους των Χριστιανικών Εθνών στην περίφημη Ναυμαχία του Lepanto και δεν μπόρεσε ΠOTE να κυριαρχήσει στην Μεσόγειο.


 
Top