Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέδωσε πρόσφατα μια αυστηρή προειδοποίηση για τον αυξανόμενο κίνδυνο πυρηνικής σύγκρουσης, η οποία απειλεί τον κόσμο σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Συνάντησης της Ένωσης Ελέγχου Όπλων στις 7 Ιουνίου 2024, στην Ουάσιγκτον, DC, ο Γκουτέρες τόνισε: «Η ανθρωπότητα βρίσκεται στην κόψη του μαχαιριού», υπογραμμίζοντας ότι «ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικού όπλου έχει φτάσει σε ύψη που δεν έχουν δει από τον Ψυχρό Πόλεμο».

Οι δηλώσεις Γκουτέρες έγιναν εν μέσω της έντονης υποστήριξης της Δύσης στην Ουκρανία στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέλη του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι επιδεικνύει την πυρηνική της δύναμη. Από την άλλη πλευρά, οι Ρώσοι ηγέτες έχουν εκφράσει ότι η αυξανόμενη εμπλοκή της Δύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε σε ένα ακροατήριο στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης: «Δεν κραδαίνουμε [πυρηνικά όπλα]», υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μόνο εάν η κυριαρχία ή η εδαφική της ακεραιότητα ήταν υπό απειλή.

Η Εκκληση για Αφοπλισμό και Επανέναρξη Διαλόγου

Ο Γκουτέρες κατηγόρησε την επιστροφή του «πυρηνικού εκβιασμού» και κάλεσε για άμεσο αφοπλισμό και δέσμευση από τα έθνη να μην χρησιμοποιήσουν πρώτα πυρηνικά όπλα. Πρότεινε επίσης την επαναβεβαίωση του μορατόριουμ για τις πυρηνικές δοκιμές και την επιτάχυνση της εφαρμογής των δεσμεύσεων αφοπλισμού που αναλήφθηκαν βάσει της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT). Τόνισε την ανάγκη συνεργασίας όλων των μερών της συνθήκης για να εξασφαλίσουν συναίνεση στη Διάσκεψη Αναθεώρησης το 2026.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία και η Λευκορωσία πραγματοποιούν ασκήσεις τακτικής πυρηνικών όπλων ως απάντηση στις καθημερινές προκλήσεις της Δύσης. Οι ασκήσεις ξεκίνησαν στις 11 Ιουνίου και στοχεύουν στη διασφάλιση της ετοιμότητας προσωπικού και εξοπλισμού σχετικά με την «κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα» της συμμαχίας των δύο χωρών. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι αρκετά τεταμένη και ότι τέτοιες ασκήσεις είναι σημαντικές λόγω των «εχθρικών ενεργειών» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Ο Γκουτέρες έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι μέχρι να εξαλειφθούν πλήρως τα πυρηνικά όπλα, όλες οι χώρες πρέπει να συμφωνήσουν ότι οι αποφάσεις για τη χρήση πυρηνικών όπλων θα λαμβάνονται από ανθρώπους και όχι από μηχανές ή αλγόριθμους. Τόνισε ότι οι πυρηνικοί κροταλμοί πρέπει να σταματήσουν και κάλεσε για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την πλήρη εφαρμογή της συνθήκης New START.

Η προειδοποίηση του Γκουτέρες και οι ενέργειες των μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για διεθνή συνεργασία και διάλογο προκειμένου να αποτραπεί η πυρηνική σύγκρουση και να διασφαλιστεί η παγκόσμια ασφάλεια.

 
Top