Ένας 35χρονος Σουδανός πρόσφυγας καταδικάστηκε στη γαλλική πόλη Pau για μια σειρά εμπρηστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2022. Ο άνδρας, ο οποίος έβαλε φωτιά σε 16 διαμερίσματα, πολλά αυτοκίνητα και μέρος μιας εκκλησίας, καθώς και τραυμάτισε σοβαρά έναν μαθητή, δεν θα απελαθεί πίσω στο Σουδάν λόγω κινδύνου για τη ζωή του.

Η πρώτη επίθεση συνέβη τη νύχτα της 18ης Μαρτίου 2022, όταν ο άνδρας έβαλε φωτιά σε ένα κτίριο στη Rue Darrichon και στο Passage des Alliés, καθώς και σε δύο κοντινά οχήματα. Στις 3 Μαΐου, πυρπόλησε ένα ολόκληρο κτίριο στην οδό Henri-Faisans, όπου δεκάδες μαθητές παγιδεύτηκαν, ενώ ένας τραυματίστηκε σοβαρά. Στις 12 Μαΐου, έβαλε φωτιά σε επτά οχήματα στην περιοχή της Σαραγόσα και το ίδιο βράδυ, εισέβαλε στην εκκλησία Saint-Pierre και πυρπόλησε το πρεσβυτέριο.

Οι εμπρηστικές επιθέσεις του Σουδανού είχαν καταστροφικές συνέπειες για τα θύματα. Μια νεαρή φοιτήτρια, η Laurence, αναγκάστηκε να πηδήξει από το παράθυρο του διαμερίσματός της, ύψους 7 μέτρων, με αποτέλεσμα να σπάσει και τους δύο αστραγάλους της. Ακόμη και σήμερα, χρειάζεται να χρησιμοποιεί μπαστούνι και δεν είναι σίγουρο αν θα ανακτήσει ποτέ πλήρως την ικανότητά της να περπατά.

Παρά τη σοβαρότητα των εγκλημάτων, ο δικαστής αποφάσισε να μην απελάσει τον Σουδανό, επικαλούμενος τον κίνδυνο για τη ζωή του αν επιστρέψει στη χώρα του. Ο δικαστής καταδίκασε τον άνδρα σε 10 χρόνια φυλάκισης, λιγότερα από τα 12 που είχε ζητήσει η εισαγγελία. Η Laurence δήλωσε ότι η ποινή ήταν δίκαιη, αν και θα προτιμούσε τα 12 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Σουδανός δεν παρείχε καμία εξήγηση για τα εγκλήματά του, παρά μόνο ανέφερε ότι είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Η απόφαση του δικαστή να μην απελάσει τον εμπρηστή προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι η σοβαρή φύση των εγκλημάτων του έπρεπε να οδηγήσει στην απέλασή του. Ωστόσο, η απόφαση αυτή λήφθηκε με γνώμονα την προστασία της ζωής του κατηγορουμένου.

Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δικαστικές αρχές όταν καλούνται να ισορροπήσουν μεταξύ της ασφάλειας του κοινού και των ανθρωπιστικών υποχρεώσεων απέναντι σε πρόσφυγες που κινδυνεύουν στη χώρα τους.

 
Top