Περισσότεροι από 
100 Ουκρανοί προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα κάθε μέρα με διάφορες διαδρομές για να αποφύγουν τη στράτευση, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ουκρανής συνοριοφύλακα, ο οποίος πιστεύει ότι ο πραγματικός αριθμός των λιποτάξεων μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο UNIAN , ο Igor Matvychuk , ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος οργάνωσης συνοριακού ελέγχου, είπε ότι αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει όσους προσπαθούν να φύγουν από την Ουκρανία περνώντας παράνομα σημεία ελέγχου και όσους θέλουν να περάσουν από ανεπαρκώς προστατευμένες περιοχές στην ερημιά.

Ο Matvychuk τόνισε επίσης ότι αυτό περιλαμβάνει όσους κρατούνται από ουκρανικές περιπολίες και εκείνους που αναφέρθηκαν από ξένες αρχές.

Αναφέρει ότι οι περισσότεροι λιποτάκτες πιάνονται, αλλά αυτό το αδίκημα τιμωρείται μόνο με πρόστιμο, ενώ από την άλλη πλευρά, όσοι εμπλέκονται στην οργάνωση της απόδρασης Ουκρανών ανδρών από τη χώρα θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις.

Τα σχόλια από αξιωματούχους της ουκρανικής συνοριακής υπηρεσίας ήρθαν μέρες μετά την είδηση ​​ότι οι ουκρανικές αρχές είχαν συλλάβει μια οργανωμένη ομάδα 47 ανδρών που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα και να περάσουν στη Μολδαβία από την περιοχή της Οδησσού .

Ταυτόχρονα, οι προσπάθειες αποφυγής κινητοποίησης σε ορισμένες περιπτώσεις αποδείχθηκαν μοιραίες.

Έτσι, από την έκθεση της Συνοριακής Υπηρεσίας της Ουκρανίας από τις αρχές του μήνα, προκύπτει ότι περισσότεροι από 45 άνδρες έχασαν τη ζωή τους σε δυσπρόσιτο έδαφος προσπαθώντας να φύγουν από τη χώρα και ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς πνίγηκε στον ποταμό Τίσα .

Η εν λόγω υπηρεσία παραδέχεται ότι οι λειτουργοί τους πρέπει να χρησιμοποιήσουν προειδοποιητικές βολές για να αποτρέψουν τους λιποτάκτες να φύγουν από τη χώρα.

 
Top